Een goede skirugzak is deze winter onmisbaar! En wat moet er dan zeker inzitten? Wanneer je off-piste gaat, zijn de instructies duidelijk. Maar ook als je (rustig) op de piste skiet, is een rugzak fijn voor wat extra opberg ruimte. Je beweegt nou eenmaal niet zo lekker met een telefoon, compact cameraski zonnebrilskibril, portemonnee of verschillende snacks in je ski jas. Daarbij zien we ook steeds meer mensen picknicken op of naast de piste. Een waterfles of fijne thermosfles met thee of koffie en snacks moeten dan ook plek hebben in je skirugzak.

Overzicht beste ski rugzak

Dit zijn de beste ski rugzakken uit onze test:

  1. Gregory: de beste ski rugzak voor skitoeren en freeriden
  2. EVOC Line Pro: best ski rugzak met rugbeschermer
  3. Dakine Heli Pro: Beste skirugzak voor wintersport met kinderen
  4. Pieps Jetforce: Lawinerugzak
  5. Wedze – goedkope en compacte wintersportrugzak

Ski rugzak kopen, waarop letten?

Je hebt dus een skirugzak nodig. Hoe ga je nu verder te werk?

Het belangrijkst is, dat je een rugzak koopt die bij jouw lichaam past. Klinkt vaag, is logisch. Ben je klein? Neem dan een kleine rugzak. Ben je niet zo sterk? Neem dan vooral een kleine lichte variant. Zorg dat de rugzak niet onder je heupen komt en dat het gewicht over de rugzak verdeeld kan worden. Wat voor jou een goede rugzak is, hangt eigenlijk meer af van jouw lichaam dan van de rugzak. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal goede rugzakken in verschillende categorieën geselecteerd.

Gregory: de beste ski rugzak voor skitoeren en freeriden

Merk: Gregory Targhee Fasttrack 35.
Inhoud: 35 liter.
Bevestiging voor ski of snowboard: ja.
Rugbescherming: ja.
Wat is leuk: comfort, enorm en inventief laadvermogen.
Wat is minder: slechte verkrijgbaarheid.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 189 euro.

Gregory Targhee is één van onze favorieten ski rugzakken. Het model is erg vriendelijk voor het vrouwelijke lichaam, maar minder vriendelijk voor het zitcomfort in de skilift. We nemen deze rugzak eigenlijk altijd mee bij het toerskiën en sneeuwschoenwandelen. Er past namelijk ontzettend veel in. Gregory Targhee heeft een fijn rugpand waardoor de backpack zacht en comfortabel draagt. De rugzak heeft een enorm laadvermogen (wat veel meer lijkt dan 35 liter). Toch kan je bij een kleine belading de rugzak inventief innemen zodat deze niet zo kolossaal draagt. Tijdens het toerskiën kan hier makkelijk een hardshell, schone baselayers, skihelm, skibril en genoeg eten en drinken in meegenomen worden. Wij nemen zelfs voldoende uitrusting voor twee personen (1 volwassenen, 1 kind) mee in deze rugzak. Daarbij is er een aparte bevestiging voor de ski’s en stokken en kan je dankzij de ‘zij ingang’ overal snel bij. Als klap op de vuurpijl is er dankzij de Fasttrack te mogelijkheid om je ski’s binnen 20 seconden aan je rugzak te hangen, zonder de rugzak af te hoeven doen! Het is niet de goedkoopste rugzak, maar zeker één van de beste die er te vinden is.


EVOC Line Pro: beste skirugzak met rugbeschermer

Merk: EVOC Line Pro 30.
Inhoud: 30 liter (ook verkrijgbaar in 20 liter variant).
Bevestiging voor ski of snowboard: ja.
Rugbescherming: ja.
Wat is leuk: groot genoeg voor camera, hardshell en skibril en toch vlak op de rug.
Wat is minder: alleen in zwart en blauw verkrijgbaar.
Kopen: verkrijgbaar vanaf 249 euro.

Na een lange zoektocht vonden we EVOC Line Pro 30. Een ski rugzak waarmee je lekker in de skilift kan zitten (niet te bulky), waarmee je lekker kan skiën en waar veel inpast. EVOC Line Pro 30 lijkt vrij groot (30 liter!) maar hij pakt een stuk compacter dan bovenstaande pisterugzak van Gregory. De rugzak is robuust, comfortabel en biedt veel verschillende vakken en compartimenten waardoor alles een eigen plek heeft en je ondanks het enorme vermogen overal snel bij kan. Deze 30 liter variant heeft veel plek en we kunnen er een camera, hardshell, drinkfles en skihelm en skibril in kwijt. Wanneer je doorgaans minder spullen meeneemt de piste op, kan je overwegen de 20 liter variant te kopen. Dankzij de ingebouwde rugbeschermer ski je veilig en hoef je geen losse rugbeschermer meer te dragen. En dat maakt het enorm comfortabel!


Dakine Heli Pro: Beste skirugzak voor wintersport met kinderen

Merk: Dakine Heli Pro.
Inhoud: 20 liter.
Bevestiging voor ski of snowboard: ja.
Rugbescherming: nee.
Wat is leuk: design, goede prijs – kwaliteit verhouding.
Wat is minder: kan wat propperig voelen.
Kopen: verkrijgbaar in heel veel kleuren en modellen vanaf 79 euro.

Wanneer je gaat skiën als gezin heb je baat bij een groter formaat skirugzak. Zeker als je van plan bent om een dagtocht met ze te skiën. Je wil dan voorbereid zijn op kleine ongelukjes, momenten van spontane honger / dorst en omslaand weer. Wij zijn fan van Dakine Heli Pro skirugzakken voor dagtochten met (kleine) kinderen. Voor een ski rugzak van 20 liter heeft deze opvallend veel opbergruimte. Het comfort is niet zo hoog als bij bovenstaand model, maar het gebruik is dan ook minder intensief. Het gewicht wordt in de rugzak suboptimaal verdeeld en hij voelt wat ‘bulkie’ op je rug, maar je kan er waanzinnig veel in kwijt. En heel eerlijk, met kinderen ski je (doorgaans) redelijk rustig en niet al te fanatiek. Dus dan kan je een iets minder comfortabele rugzak goed verdragen. De Heli Pro is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar vanaf 89 euro. Klik hier om de hele collectie te bekijken.


Pieps Jetforce: Lawinerugzak

Merk: Pieps Jetforce en Black Diamond Jetforce Pro.
Inhoud: 10 liter, 25 liter of 35 liter.
Bevestiging ski of snowboard: ja.
Rugbeschermer: nee.
Wat is leuk: een veilig gevoel, oplaadbare airbag.
Wat is minder: behoorlijk aan de prijs.
Kopen: voor 1100 euro.

Wie buiten de piste skiet of board, heeft een lawinerugzak nodig. Ook bij toerskiën, splitboarden en sneeuwschoenwandelingen is het aan te raden om met een lawine rugzak op pad te gaan. Zelf hebben we twee type lawine airbags getest, en deze van Pieps (welke overigens dezelfde is als de versie van Black Diamond) is onze favoriet. Ten eerste werkt deze airbag oplaadbaar. Omdat er geen patronen aan te pas komen, mag deze Lawine rugzak mee in het vliegtuig. Daarbij heb je niet het gevoel dat je je rugzak kwijt bent nadat de airbag één keer geactiveerd is. We laden de airbag voor elke toer op en doen daarna een snelle zelftest. Daarbij is het fijn dat je kan kiezen voor verschillende opzet stukken. Wij kiezen voor de 25 liter, maar je kan deze ook voor 10 liter of 35 liter kiezen en zelfs wisselen tussen deze varianten, die je allemaal op dezelfde airbag vast kan ritsen. Met de 25 liter variant komen wij eigenlijk altijd overal (dagtochten). Kijk hier voor de volledige review van Pieps Jetforce Pro.


Wedze – goedkope en compacte wintersportrugzak

Merk: Wedze.
Inhoud: 23 liter.
Bevestiging ski of snowboard: nee.
Rugbeschermer: nee.
Wat is leuk: klein en comfortabel.
Wat is minder: smalle heupband.
Kopen: voor 49 euro online verkrijgbaar.

Goed en goedkoop. Daar gaat het in dit geval om. Voor weinig geld een degelijke rugzak die alles doet wat je van een wintersportrugzak mag verwachten. Uiteraard heeft Decathlon een passend product voor je. Met de Wedze skirugzak draag je skisokken, skibril, wat te drinken en een extra buff of muts mee. Een praktisch uitgevoerde rugzak met waterdicht laptopvak (voor wie een laptop mee wil nemen op de piste..).

Het materiaal voelt behoorlijk sterk en is waterdicht voor zover wij getest hebben (best ver). We verwachten niet dat deze skirugzak jarenlang mee zal gaan. Maar het is een prima exemplaar om mee te beginnen. Je koop deze Wedze rugzak voor 49,99 euro bij Decathlon.


Ieder jaar testen we weer vele skibroek. Dit zijn de beste ski rugzakken voor winter 2021-2022.
Met Lawinerugzak Pieps Jetforce.

Wat is een ski rugzak?

Even een kleine uitleg. Een ski rugzak is doorgaans klein (al zijn er ook grote modellen verkrijgbaar, maar deze slaan we vandaag even over). Zo kan je er comfortabel mee skiën en in de lift zitten. Daarbij is een skirugzak licht van gewicht (om duidelijke redenen) en met banden op de borst en heupen te bevestigen. Een skirugzak wordt dicht tegen het lichaam aan gedragen. Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten met een backpack, behalve dan dat deze een stuk kleiner is en geen ventilatie op de rug biedt. Daarbij zijn skirugzakken voorzien van allerlei extra handige accessoires om jouw comfort op de piste zoveel mogelijk te optimaliseren. We noemen er hieronder de mooiste opties aan een skirugzak.

Bevestiging voor ski’s of snowboard

Alle ski rugzakken hebben een bevestiging voor je ski’s of snowboard en skistokken. Sommige skirugzakken hebben zelfs de mogelijkheid voor twee personen materiaal te bevestigen. Dit laatste is vooral voor ouders die met hun kind op wintersport gaan. Zo heb je je handen vrij tot aan de skilift.

Voor wat avontuurlijkere wintersporters is dit ideaal om te hiken bij het freeriden. Het is in ieder geval een stuk comfortabeler dan een stuk klimmen met je ski’s in op je schouder.

Met fleece gevoerd zakje voor skibril

Een zak met een zachte voering is eigenlijk ook altijd wel aanwezig bij een ski rugzak. Deze is voor je skibril. De zachte voering voorkomt dat er krassen op je skibril of zonnebril komen. Maak hier handig gebruik van en stop dus niet je sleutels in dit handige kleine vakje wat doorgaans goed bereikbaar bovenin de rugzak zit.

Ski rugzak met rugbeschermer

Helaas is de rugbeschermer in Nederland nogal ondergewaardeerd. In Oostenrijk dragen kinderen standaard een rugbeschermer op de piste en ook veel volwassenen gaan niet meer zonder op pad. Wij vinden de skirugzakken met ingebouwde rugbeschermer een mooie optie. Zo heb je hem niet strak om je lichaam zitten (waardoor je toch in het begin een beetje ‘ingepakt’ gevoel ervaart) maar ben je toch goed beschermd. Wanneer je op zoek bent naar een skirugzak overweeg dan ook eens een variant met ingebouwde beschermer.

Fluitje aan de skirugzak

Veel rugzakken hebben bij de borstsluiting een klein fluitje aan de sluiting hangen. Niks bijzonders, maar het kan natuurlijk handig zijn als je in geval van nood wil laten weten waar je bent. Onze ervaring is dat dit fluitje vooral door kinderen als enorme meerwaarde wordt gezien. Ter vergroting van het plezier van je kind dus, zeg maar…

wintersport rugzak kopen
Met de Dakine Heli Pro. 

Maar wat gaat er nou mee in de ski rugzak?

Veel wintersporters zijn te karig uitgerust op de piste. Zolang alles lekker loopt merk je hier niet zoveel van. Maar als het weer omslaat, iemand knikkende knieën krijgt of (in het ergste geval) een ongeluk gebeurd, is dit erg vervelend. De basisinhoud van je rugzak is klein, maar essentieel. Lees hieronder wat er eigenlijk standaard in zou moeten zitten en wat verder handige toevoegingen zijn. Niet alleen voor je veiligheid, maar ook ter vergroting van je wintersport plezier.

De basis

Als skiër moet je eigenlijk een klein (maar volledig) EHBO setje bij je hebben op de piste. En een isolatiedeken. In 20 jaar skiën hebben we de isolatiedeken zelf nooit nodig gehad. Wel hebben we ooit een gevallen snowboarder toegedekt met onze isolatiedeken omdat deze zelf geen bij zich had. En dan duurt het wachten op hulp lang… In de tas dus met deze kleine hulpmiddelen.

Ook fijn om bij je te hebben…

Verder wil iedere wintersporter zijn portemonnee, telefoon, camera, wintersport zonnebrand en zonnebril of skibril bij zich hebben. En ook de energiereep (of chocoladereep) bevelen we eigenlijk aan alle wintersporters aan. Je weet nooit wanneer jezelf of één van je maatjes of kinderen met knikkende knieën wordt geconfronteerd. Of het nou komt door de vermoeidheid, acute angst op de piste of de kou, chocolade is je redding!

In geval van kinderen (van alle leeftijden)

Wanneer je gaat skiën met kinderen neem je natuurlijk zaken mee als: extra handschoenen en zakdoekjes. En heb je kans dat er onderweg gewisseld wordt: er moet een midlayer uit, de skibril moet ingeruild worden voor de zonnebril of er moet een droge buff komen. Daarbij is wat te eten of te drinken voor in de skilift altijd een goed idee. Jij kent je kind het beste en je zal zien dat de rugzak zich vanzelf vult.

Als je de sneeuw buiten de piste wil verkennen

We gaan er voor het gemak even vanuit dat je niet zonder voorbereiding de piste verlaat. Wie gaat toerskiën of het off-piste terrein wil verkennen, weet wat er in hun rugzak moet zitten. Wil je jezelf buiten de piste wil begeven en vraag je je af wat je bij je moet hebben? Dan raden we je aan een cursus te boeken. Veiligheid voor alles!

Decathlon Ski wedze ervaringen, review en advies
Met Wedze skirugzak Reverse

Hoe ziet jouw wintersport rugzak eruit?

Wat de meest ideale ski rugzak voor jouw wintersport is, is dus van veel zaken afhankelijk. Hoe ziet je wintersport eruit? Wat past bij je lichaam? En wat wil je meenemen? Houd deze vragen in je hoofd bij het uitzoeken van een rugzak. Hopelijk hebben we je met dit artikel kunnen helpen. Voor de volledigheid hebben we de meest interessante feiten hieronder nog kort samengevat.

Wat is de beste ski rugzak?

Dit zijn de beste ski rugzakken uit onze skirugzakken test:

Gregory: de beste ski rugzak voor skitoeren en freeriden
EVOC Line Pro: best ski rugzak met rugbeschermer
Dakine Heli Pro: Beste skirugzak voor wintersport met kinderen
Pieps Jetforce: Lawinerugzak
Wedze – goedkope en compacte wintersportrugzak

Waar moet je opletten bij het kopen van een ski rugzak?

Het belangrijkst is, dat je een rugzak koopt die bij jouw lichaam past. Klinkt vaag, is logisch. Ben je klein? Neem dan een kleine rugzak. Ben je niet zo sterk? Neem dan vooral een kleine lichte variant. Zorg dat de rugzak niet onder je heupen komt en dat het gewicht over de rugzak verdeeld kan worden. Wat voor jou een goede rugzak is, hangt eigenlijk meer af van jouw lichaam dan van de rugzak. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we een aantal goede ski rugzakken in verschillende categorieën geselecteerd.

Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste wintersportproducten te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. De Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

Eerder verschenen
Elan Voyager brengt jou dichter bij de bergen
Ook interessant
5x leuk appartement in Sölden