Niet urenlang in de file staan, maar in hoog tempo en lezend, een film kijkend of slapend door het landschap razen. Geen parkeerplaatsen oprijden op zoek naar een wc, maar gewoon naar de wc lopen wanneer je wilt. Misschien zelfs twee dagen wintersport erbij snoepen door ’s nachts slapend te reizen. Met de trein op wintersport gaan, biedt heel veel voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe je in 7 eenvoudige stappen je treinreis naar je wintersportbestemming regelt.

Stap 1: kies je skigebied

Er zijn weinig plekken in Europa die je niet met de trein kunt bereiken. De populairste en makkelijkst met de trein bereikbare wintersportgebieden liggen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Je reist in een nacht bijvoorbeeld naar een van 13 skigebieden in de omgeving van Innsbruck of naar het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld, Les Trois Vallées. Bekijk vooral deze inspiratie voor leuke bestemmingen.

Engelberg is ideaal voor een wintersport in april.
Kies jouw favoriete skigebied.

Stap 2: bepaal wanneer je reist

Waarschijnlijk staat je wintersportvakantie al met hoofdletters in je agenda genoteerd. Na het kiezen van de data, is het tijd om te kiezen tussen overdag of ‘s nachts reizen. Overdag reizen heeft als voordeel dat je in het daglicht sprookjesachtige landschappen aan je voorbij ziet glijden. Je kunt bovendien dankzij de wifi in de ICE en/of Eurostar treinen nog wat werk afronden en zo misschien al eerder op reis vertrekken. Reizen met de nachttrein (Nightjet) heeft als voordeel dat je ‘s avonds instapt, een nacht slaapt en ‘s morgens uitgerust op je wintersportbestemming uitstapt. Zo win je eigenlijk een extra dag wintersport. Twee zelfs, als je op de terugweg ook slim plant.

Stap 3: plan online je treinreis

Je weet nu je bestemming en je reisdata. Ga naar de Reisplanner van NS International en vul je vertrek- en aankomststation in. Kies de juiste leeftijd en geef aan welke reizigers met een kortingskaart reizen. Kies in het volgende scherm de gewenste data en het dagdeel van vertrek. Het resultaat is een handig overzicht met de beste reisroutes en de prijs per reisroute.

Stap 4: bespaar geld

Hoe goedkoper je treinticket, hoe meer budget er overblijft voor warme chocolademelk en lekker eten. Hoe eerder je je treinkaartjes boekt, hoe voordeliger ze zijn. Door je reisdata en vertrektijd slim te kiezen kun je geld besparen. Reis bij voorkeur niet op de populairste dagen, de ‘zwarte zaterdagen’. Ben je flexibel genoeg om buiten de weekenden en schoolvakanties te reizen, dan kun je met de data ‘spelen’ om te zien wat voor jou de voordeligste optie is.

Lees ook deze tips voor goedkope treinkaartjes eens door.

Stap 5: boek je tickets

Tickets gevonden? Boeken natuurlijk! Dat doe je via de reisplanner die we hierboven al noemden. Een paar klikken verder en je reis is definitief. Hoe ver voor vertrek de tickets te bestellen zijn, verschilt per maatschappij en traject. Hier zie je een handig overzicht. De Nightjet naar wintersportgebieden is vanaf 11 oktober 2023 te boeken en voor de Eurostar naar de Alpen moet je zes dagen langer wachten.

Tip: zie je in de reisplanner dat je voor jouw reis nog geen kaartjes kunt kopen? Stel een e-mailalert in en krijg een melding zodra je (voordelige) treintickets kunt kopen.

Stap 6: bereid je voor op de treinreis

Met een goede voorbereiding maak de reis met de trein zo comfortabel mogelijk. Vul een tas met eten en drinken voor onderweg. Neem ter vermaak een telefoon, e-reader, tablet en/of laptop mee. Download vooraf je favoriete boeken, podcasts en series. Denk ook aan offline vermaak, zoals spelletjes, kleurboeken en puzzelboeken. Voor meereizende kinderen kun je vooraf een treinreis-bingo en andere spelletjes voorbereiden. Lees ook de andere tips voor een lange treinreis of de tips voor treinreizen met kinderen.

Belangrijk: download de NS International app voor actuele reisinformatie en je digitale tickets.

Stap 7: geniet van je wintersportvakantie

Na het doorlopen van de eenvoudige bovenstaande stappen en het genieten van een scenic treinreis, is het zover. Tijd voor die wintersportvakantie waar je je zo op verheugd hebt. Goed uitgerust – je hebt tenslotte geen hele dag in de auto gezeten – stap je in de stoeltjeslift om eindelijk die sneeuw weer onder je latten of board te voelen. Met het vooruitzicht op gezellige après-ski, heerlijk eten en even helemaal niet aan het ‘normale leven’ thuis hoeven denken.

Stoeltjeslift Serre Chevalier.
Geniet van je wintersport.

Zo simpel is het!

Ga naar de reisplanner van NS International. Kies je vertrekstation bij jou in de buurt en je wintersportbestemming en kies op welke data je wilt reizen. Kies of je in de ochtend (voor overdag reizen) of in de avond (reizen met de slaaptrein) wilt reizen. Lees onze bespaartips hierboven nog even door en boek je treintickets. Zo simpel is het!

Eerder verschenen
Wintersport cadeau: dít zijn de 12 leukste cadeautips voor wintersporters
Ook interessant
De winter start goed! – kou en sneeuw onderweg naar de Alpen. Lokaal 1 meter sneeuw mogelijk