Toerskiën  is de wintersporttrend van de afgelopen jaren. Wanneer je gaat toerskiën laat je de (rij bij de) skilift links liggen en loop je zelf met je ski’s omhoog. De ene keer over speciaal daarvoor aangelegde routes, de andere keer over paden die in de zomer worden gebruikt om te wandelen. In sommige skigebieden kan je ook aan de zijkant van de piste omhoog lopen. Afdalen kan direct langs het spoor, over de piste of (wanneer je geluk hebt) over hellingen vol poedersneeuw.

Wanneer je voor het eerst gaat toerskiën, ga dan altijd met een gids of iemand met geschikte kennis en ervaring. Het gebied waardoor je (omhoog) gaat met de toerski’s wordt vaak niet gecontroleerd. Mocht er iets gebeuren, dan ben je altijd van je gezelschap afhankelijk. Bij de meeste toerismebureaus zijn tochten met gids onderdeel van het weekprogramma. Vraag hiernaar!

1. Huur (of leen) de eerste keer je materiaal

Als je begint met toerskiën heb je veel materiaal nodig. Speciale skischoenen, ski’s, bindingen, stijgvellen en telescopische skistokken, je hebt het allemaal nodig. Wanneer je alles nieuw koopt, is het al snel een investering van 1.000 – 1.500 euro. Gelukkig kan je op veel plaatsen een uitrusting huren. Reken voor het huren van een set op ongeveer 30-40 euro per dag.

Vraag bij het huren van het materiaal om een goede uitleg van het materiaal. Bij het stijgen en dalen worden de ski’s en skischoenen namelijk anders ingesteld. Vraag ook of ze de stijgvellen alvast willen bevestigen. Dan kan je ze namelijk direct gebruiken.

Toerski's huren
Huur (of leen) de eerste keer je skimateriaal.

2. Begin op de piste (of een vlakke route)

Toerskiën ziet er eenvoudig uit, maar vereist toch enige oefening. Met stijgvellen omhoog lopen vereist een nieuwe techniek. De beste manier om daarmee ervaring op te doen is op de piste. Zoek een vlakke piste op en loop het eerste stuk omhoog. Wil je liever niet oefenen op de piste? Begin dan met een korte, vlakke tocht. De medewerkers van de skiverhuur kunnen je vast vertellen waar je deze kan vinden.

3. Start met een eenvoudige route

Skiroutes zijn er in allerlei soorten en varianten. Van hele korte vlakke, tot extreem steile en technische beklimmingen. Ga je voor het eerst zelf een skitoertocht maken? Begin dan met een relatief korte, niet al te lange route. Een route van 3-5 kilometer, met maximaal 300-400 hoogtemeter is voor de meesten wintersporters een prima begin. Zo’n tocht duurt ongeveer 1-2 uur. Heb je na de skitoer nog energie over? Dan kan je altijd nog een andere route doen.

Toerskiën tip: Begin met een eenvoudige tocht.
Begin met een eenvoudige tocht.

4. Schuiven. Niet stappen

Tijdens het ‘klimmen’ is het belangrijk dat je de ski’s over de sneeuw schuift en dat je niet op de sneeuw stapt. De haren onder het stijgvel zorgen er voor dat je niet terug glijdt. Speciaal daarvoor zijn ze schuin naar achteren geplaatst. Wanneer je stapt in plaats van glijdt, gaan de haren alle kanten op staan, heb je onvoldoende grip op de sneeuw en glij je naar achteren.

Op onderstaande korte video zie je heel goed het verschil tussen schuiven en stappen.

5. Verdeel je gewicht over je hele voet

Wanneer je omhoog loopt, krijg je automatisch de neiging om je gewicht naar de voorkant van je voeten te verplaatsen. Maar pas op dat je tijdens het toerskiën niet op je tenen omhoog loopt! Zorg er voor dat je gewicht verdeeld wordt over de hele voet. Op die manier heb je optimale grip.

Als het gewicht te veel op de voorkant van de ski drukt, dan zal je op de steile stukken merken dat je achteruit glijdt. De oplossing: verdeel je gewicht over de hele voet en neem kleinere ‘schuifjes’.

6. Ga rustig van start

Toerskiën is een duursport. Vergelijkbaar met hardlopen, mountainbiken of wielrennen. Pas er voor op om te snel van start te gaan. Een valkuil voor veel beginnende duursporters. Als je de eerste meters te snel van start gaat, betaal je daar later op je tocht de prijs voor. Wanneer je de start ziet als een lange warming up, kan je het veel langer volhouden. Heb je een sporthorloge met goede hartslagmeter? Doe die dan om. Dan kan je op basis van je hartslag het tempo bepalen.

Ga rustig van start

7. Hou regelmatig (een korte) pauze

Neem onderweg regelmatig een korte pauze. Niet alleen om op adem te komen, maar ook om even stil te staan en te genieten van de prachtige natuur waar je door heen toert. Gebruik de pauze ook om wat te eten en te drinken, want met toerskiën verbrand je behoorlijk wat calorieën.

8. Neem voldoende eten en drinken mee

Eten, maar vooral drinken is belangrijk tijdens het toeren. Van de inspanning kan je behoorlijke honger en dorst krijgen. Voorkom daarom dat je zonder brandstof komt te zitten en stop een (hervulbare) drinkfles of thermosfles en wat eten in je rugzak. Eigenlijk kan je beter iets te veel eten meenemen dan te weinig. Mocht de tocht dan langer duren dan gepland, dan heb je altijd nog wat in je rugzak.

9. Vergeet je nooduitrusting niet!

Ga je een skitoer maken met een off piste afdaling door de poedersneeuw? Vergeet dan je veiligheidsuitrusting niet. Lawinepieper, schep en sonde zijn minimaal. Het liefst neem je ook nog een lawine airbag mee. Gaat je eerste skitoer over de piste naar beneden, of over vlakke wandelwegen? Dan heb je geen veiligheidsuitrusting nodig. Toch is het verstandig om een goede EHBO set en een isolatiedeken in je rugzak te stoppen.

Pieps Lawine Airbag bij off piste skiën
Vergeet je nooduitrusting niet.

10. Kleed je ‘slim’ aan

Kleed je tijdens het toerskiën ‘slim’ aan. Omhoog lopen met de stijgvellen is behoorlijk inspannend. Het is niet gek dat je daar behoorlijk van gaat zweten. Op de top en bij het afdalen kan het echter behoorlijk koud zijn en omdat dit een stuk relaxter is, koelt je lichaam snel af. Kleed je daarom in laagjes. Kies voor goede thermokleding en een midlayer OF hardshell bij het stijgen. Bij het dalen is de combinatie thermokleding, midlayer, hardshell de ideale combinatie.

Veel Oostenrijkers kleden zich op de top van de berg om en trekken daar droge kleren aan. Met een goed thermoshirt en thermobroek zou dit niet nodig hoeven te zijn. Twijfel je daarover? Stop dan voor de zekerheid een extra thermoshirt in je skirugzak. Neem ook weer niet te veel kleding mee. Je moet het wel allemaal mee omhoog nemen…

11. Kijk om je heen en geniet!

Vergeet niet om tijdens de tocht te genieten. Van het uitzicht, de schone lucht en de rust. Je gaat tenslotte toerskiën voor je plezier en om tijd in de natuur door te brengen. Dus kijk eens naar de dierensporen in de sneeuw, de bomen die door spechten zijn aangevreten en natuurlijk het adembenemende uitzicht. Je zult zien, op deze manier kom je met meer energie beneden, dan dat je tijdens het omhoog lopen verbrand. 😉

Toerskien op de top.
Vergeet vooral niet te genieten.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Skivakantie voorbij? Zó kan je de wintersport voor 2025 NU al boeken!
Ook interessant
Reisverslag: budgetvriendelijk op wintersport in de waanzinnige natuur van Chamrousse