Kinderskischoenen zijn een bepalend onderdeel van de skiuitrusting van je kind. Goede, passende skischoenen zorgen er voor dat kinderen goed kunnen skiën, maar ook dat ze geen zere of koude voeten krijgen. Om ervoor te zorgen dat voor jouw kind de juiste skischoenen koopt of huurt hebben we de belangrijkste zaken hieronder op een rij gezet.

ski aantrekken

Snel naar:

Kinderskischoenen: de maat bepalen

Het is belangrijk dat kinderen tijdens het skiën skischoenen in de juiste maat dragen. Te grote skischoenen kunnen koude of verkrampte voeten als gevolg hebben. En te kleine skischoenen zijn uiterst onaangenaam. Ook hun skitechniek wordt beter als ze de juiste maat skischoenen dragen.

De maat van skischoenen wordt aangegeven in Mondo Point (MP). Dit is de lengte van de voet in centimeters. Wanneer je skischoenen gaat kopen of huren bij een speciaalzaak wordt deze maat gemeten en krijg je vervolgens een skischoen op maat. Wanneer je kinderskischoenen online koopt, is het belangrijk dat je deze maat zelf opmeet.

Zelf je de skischoenmaat van je kind opmeten

Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf de maat van de skischoenen kunt opmeten.

 • Zet de voet (met skisokken aan) op een blad papier.
 • Volg de omtrek van je voet met een potlood.
 • Meet nu de lengte van de grootste teen tot de hiel.
 • Tel hier nog 5 millimeter bij op, en je hebt de MondoPoint maat van jouw skischoenen.maat opmeten skischoen

Maattabel voor kinderskischoenen

Je kunt de maat van de skischoen ook bepalen op basis van de schoenmaat van je kind. Gebruik daarvoor onderstaande maattabel.

Maat (EU) 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38
MP (cm) 15 16 17 18 19 19.5 20.5 21 21.5 22 22.5 23 24 24.5

Kinderskischoenen of gewone skischoenen?

Wanneer je kind grote voeten heeft, past hij of zij misschien al in een reguliere (volwassenen) skischoen. Toch adviseren wij in dit geval kinderskischoenen voor kinderen tot 15 jaar.

Een volwassenen skischoen is doorgaans stijver en verlangt daardoor meer kracht om te kunnen flexen. Kinderen bezitten nog niet het gewicht en de kracht die volwassenen hebben. Een reguliere skischoen zou daarom ook ten kosten gaan van de prestaties van je kind op de piste. En daarmee van zijn plezier in de wintersport.

Dus ondanks de grote schoenmaat: hop, naar de kinderafdeling in de sportzaak.

Kinderskischoenen passen

Laat je kind altijd de skischoenen passen voordat je besluit om ze te kopen of te huren. Volg bij het passen de volgende stappen om je ervan te verzekeren dat je kind ook daadwerkelijk goed in de skischoenen past. Zo voorkom je dat je kind na een paar uur skiën over pijn klaagt of over koude voeten begint.

 • Trek skisokken aan bij je kind.
 • Open alle gespen (‘schnallen’) van de skischoen.
 • Trek dan de ’tong’ van de skischoen (het gedeelte waar je tegenaan drukt tijdens het skiën) zo ver mogelijk naar voren.
 • Laat je kind vervolgens staande met zijn voet in de schoen glijden.
 • Wanneer dit moeilijk gaat, duw dan met je vingers op de hiel van je kind om te helpen. Trek ondertussen met je andere hand de schoen goed open.
 • Als de voet goed in de schoen zit, sluit de gespen van de skischoen dan.
 • Vraag je kind vervolgens door zijn knieën te buigen.
 • Controleer bij je kind of zijn tenen de voorkant van de schoen raken (de tenen mogen dan niet tegen de voorkant aankomen, is dit wel het geval, dan is de schoen te klein).
 • Vraag je kind of de schoenen lekker zitten. Zo nee, vraag dan wat er niet lekker zit (om er zeker van te zijn dat het niet aan bijvoorbeeld de kleur van de schoen ligt ;-))

kinderskischoenen

Kinderskischoenen: huren of kopen?

Een goede pasvorm is voor een kinderskischoen van groot belang. De skischoen heeft namelijk direct invloed op de prestaties en het comfort van je kind op de piste. Met een goed passende skischoen heeft je kind het meest directe contact met de ski’s waardoor je kind makkelijk kan ‘sturen’.  Daarbij voorkomt een goede pasvorm koude voeten, zere voeten en kramp in de voeten.

Koop een skischoen daarom zo kort mogelijk voor de wintersport. Zo voorkom je dat je kind een schoenmaat groeit tussen aanschaf en gebruik. Koop nooit skischoenen op de groei. Door skischoenen op de groei te kopen loop je het risico dat de skischoenen tijdens het gebruik nog te groot zijn, met de nare toestanden zoals hierboven beschreven als gevolg.

Door kinderskischoenen te huren weet je zeker dat je een goed passende schoen hebt. Je huurt ze immers pas op het moment dat je ze daadwerkelijk gaat gebruiken. Wanneer de skischoen niet lekker zit of je kind klaagt over zere voeten of koude voeten, ruil je de skischoen bij de verhuur om.

Wij adviseren daarom om voor (jonge) kinderen skischoenen te huren. Dan heb je altijd een recent, goed passend model. Je kan veel besparen op de verhuur van skimateriaal door het online te regelen.

Tip: goede skisokken maken een wereld van verschil

We gaan er eigenlijk altijd vanuit dat iedere wintersporter skisokken draagt, maar voor de zekerheid vermelden we het nog even. Geef je kind altijd een paar goede skisokken aan in zijn skischoenen. Geen reguliere lange sokken of kniekousen, maar echte skisokken. Deze zijn gemaakt om de voeten droog en comfortabel te houden in de skischoenen. Skischoenen bieden van zichzelf weinig comfort, dus een paar goede sokken zijn echt geen overbodige luxe.

Let bij kinderen op de volgende punten bij het kopen van skisokken.

 • kies voor wol of synthetische materialen (geen katoen!).
 • beginnende skiërtjes hebben een voorkeur voor dikkere sokken.
 • kinderen met meerdere jaren ski ervaring hebben vaak wel baat bij een technische, dunnere skisok.

Met twee paar skisokken voor je kind, kom je al een heel eind. Spoel ze aan het einde van de skidag af in een beetje handwasmiddel, hang ze uit en je kan ze de volgende dag weer gebruiken. Je hebt al een paar goede kinderskisokken vanf ca. 7 euro en dat geld zijn ze meer dan waard!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Winterbeelden: zo mooi is skigebied Wildkogel in maart
Ook interessant
Het sneeuwt in Oostenrijk: nog 25 cm sneeuw verwacht