Steeds meer fabrikanten van skihelmen (maar ook fietshelmen) bieden helmen voorzien van MIPS technologie aan. Maar wat houdt deze technologie eigenlijk in? En waarom zou je hier wel of niet voor kiezen? We leggen het in dit artikel allemaal uit.
Wat is MIPS
MIPS is een afkorting voor Multi-Directional Impact Protection System. De technologie is door verschillende medici en wetenschappers ontworpen door het gelijknamige Zweedse bedrijf.
Het Multi-Directional Impact Protection System is ontworpen om bescherming te bieden tegen roterende bewegingen na een schuine impact op het hoofd. Ofwel: MIPS beschermt tegen hersenletsel als gevolg van draaiende bewegingen na een val.
De technologie kan wordt aan de binnenzijde van een skihelm bevestigd. Dankzij deze technologie kan je hoofd binnen de beschermende helm kleine bewegingen maken. Hierdoor wordt schade aan zowel de schedel als de hersenen beperkt. Het positieve effect is inmiddels bewezen en wordt in onderstaand filmpje duidelijk toegelicht.
Beschermt een skihelm met MIPS beter?
MIPS (wat een Zweeds bedrijf is) zelf claimt dat er harde bewijzen zijn voor een betere bescherming in een skihelm met Multi-Directional Impact Protection System. Wij hebben gezocht, maar geen onafhankelijk onderzoek kunnen vinden wat deze claim onderschrijft. Wel heeft een Zweedse verzekeringsmaatschappij diverse helmen met MIPS tijdens verschillende sporten getest. De uitkomst van de test was dat al deze helmen veilig en efficiënt in gebruik waren. Alle geteste helmen boden bij alle sporten daadwerkelijke bescherming bij een ongeval.
Hoe dan ook, MIPS is ondertussen bij veel skihelm fabrikanten (onder andere Sweet Protection, POC, Smith en Bollé) omarmt en in een selectie skihelmen geïntegreerd. En het aanbod van skihelmen met Multi-Directional Impact Protection System is ieder jaar groter. Waar het in Nederland nog relatief onbekend is, gaat in Noorwegen niemand zonder deze bescherming de piste op.
De fabrikanten maken zelf hun skihelmen zoals zij gewend zijn en de beschermende technologie wordt vervolgens aan de bestaande helm toegevoegd als extra bescherming. Dit is tevens de reden dan een MIPS skihelm vaak iets duurder is dan een vergelijkbare skihelm zonder Multi-Directional Impact Protection System.
Zelf gaan we ook het liefst met een MIPS skihelm de piste op. Het geeft een veiliger gevoel. En dat is ook wat waard.
MIPS copycats
Nu het Multi-Directional Impact Protection System steeds populairder wordt, zijn skihelm fabrikanten ook actief bezig om deze technologie na te maken. Op die manier hoeven ze het niet los in te kopen, maar kunnen ze een eigen geproduceerd systeem integreren.
Zo heeft POC een vergelijkbare technologie ontwikkeld onder de naam SPIN. Of de kwaliteit vergelijkbaar is met Multi-Directional Impact Protection System, durven we niet te zeggen. Maar het doel van SPIN (Shearing Pad INside) is gelijk aan dat van MIPS: hersenletsel als gevolg van roterende bewegingen bij een val op het hoofd voorkomen.
Een veilige skihelm kopen
Wanneer je besluit dat je een skihelm met MIPS wil, kies dan voor een goed merk. In onze skihelmtest zijn diverse varianten getest.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.
0 Commentaren