In Les Arcs wordt deze zomer hard gewerkt aan de vervanging van de Transarc gondel. De uit 1991 stammende 15-persoonsgondel, wordt vervangen door een moderne 10-persoonsvariant. De nieuwe gondel heeft een grotere capaciteit en is een stuk sneller. Hierdoor hoeven wintersporters straks minder lang te wachten om van Arc 1800 naar de top van Col de la Chal (2.600 meter) te komen.

Vers geprepareerde piste in Les Arcs
Vers geprepareerde piste in Les Arcs

Minder wachtrijen, sneller en meer comfort

Wie wel eens in Les Arcs is geweest, weet dat het bij de Transarc-gondel altijd druk is. De lift ligt midden in het skigebied en is nodig om vanuit Vallandry of La Plagne terug te skiën naar Arc 1950 of Arc 2000. De nieuwe lift moet er voor zorgen dat de wachtrijen bij deze skilift afnemen. De oude (oncomfortabele) 15-persoonsgondel wordt vervangen door een moderne 10-persoonsvariant. Hierdoor is staan in de lift niet meer noodzakelijk.

Naast meer comfort en minder wachtrijen, is de lift ook een stuk sneller. Tot op heden was de ‘reistijd’ van het dal naar de top 20 minuten. Met de nieuwe lift zijn wintersporters in nog geen 10 minuten boven.

Details nieuwe Transarc gondel in Les Arcs

Voor de liefhebbers hebben we hieronder de details van de nieuwe Tranarc gondel op een rij gezet:
Liftsysteem: 10 persoonsgondel
Gereed: december 2023.
Capaciteit: 3.700 personen / uur.
Snelheid: 6 meter/ seconde.
Duur van dal tot top: 9 minuten en 10 seconden.
Hoogte dalstation: 1.710 meter boven zeeniveau.
Hoogte bergstation: 2.550 meter boven zeeniveau.
Hoogteverschil: 840 meter.
Lengte: 3.480 meter.
Investering: onbekend.

Duurzamer

Extra leuk is dat de nieuwe lift ook minder stroom verbruikt. Dat past goed in de strategie van de liftmaatschappij om minder energie te gebruiken. Op de infrastructuur van de lift wordt bovendien 600 vierkante meter aan zonnepanelen geintegreerd. Op deze manier wil Les Arcs een bijdrage doen om een zo duurzaam mogelijke wintersportbestemming te worden. Als alle bouwwerkzaamheden volgens plan verlopen, is de nieuwe lift voor de start van het nieuwe wintersporseizoen gereed.

Les Arcs: ultieme skibestemming in de Franse Alpen

Het skigebied van Les Arcs is ideaal voor families en beginners. In het skigebied zijn opvallend veel blauwe pistes. Dat maakt Les Arcs een uitermate geschikt skigebied voor beginners in Frankrijk. Maar ook voor meer ervaren wintersporters is er in Les Arcs genoeg te beleven. Er zijn een aantal hele lange rode pistes die perfect zijn om vol gas vanaf te carven en een aantal zwarte pistes hebben de classificatie ‘Natur‘, wat betekent dat ze niet geprepareerd worden en een echte uitdaging zijn.

Onze favoriete pistes in skigebied Les Arcs in Frankrijk
Genoeg blauwe pistes in skigebied Les Arcs

Door de enorme hoeveelheid blauwe pistes, en omdat er een aantal speciale funslopes voor kinderen zijn, is het een van onze favoriete kindvriendelijke skigebieden in Frankrijk. Wanneer kinderen de eerste beginselen van het skiën onder de knie hebben, kunnen ze hier al snel mooie tochten maken. Bovendien is het een van de weinige Franse skigebieden waar (een paar) Nederlandstalige skileraren zijn.

Les Arcs is een typisch Frans skistation, dat is gebouwd voor de wintersport. Veel hoge appartementengebouwen. Op het eerste gezicht lijkt dat misschien wat minder sfeervol, maar voor fanatieke wintersporters biedt het ook veel voordelden. Je stapt vanuit je acommodatie zo de piste op. Wil je ook graag een accommodatie aan de piste? Bekijk dan zeker onderstaande inspirerende artikelen:

 

Eerder verschenen
Kan je wintersport zonnebrand voor je zomervakantie gebruiken?
Ook interessant
In deze 7 rustige skigebieden in Oostenrijk is het zelden druk