Vers besneeuwde bergtoppen, de koude lucht in je gezicht en de perfecte afdaling door de glinsterende sneeuw…dat is toch het ultieme wintersportgevoel? Vinden wij ook, maar achter dit ideale winterse tafereel schuilt een keiharde realiteit. Een realiteit die onze aandacht en actie vereist: de impact van klimaatverandering op de natuur. Gelukkig is er POW Nederland.

Protect Our Winters (POW) Nederland

Stichting Protect Our Winters Nederland is – gelukkig – een groeiende community van alle wintersport- en outdoorliefhebbers die samen in actie komen om de gevolgen van klimaatverandering te minimaliseren. POW Nederland is onderdeel van POW global, dat in 2007 is opgericht in de Verenigde Staten door de wereldberoemde pro-snowboarder Jeremy Jones. Tegenwoordig is POW actief in meer dan vijftien landen over de hele wereld. Het internationale en collectieve doel van POW, is om in 2050 volledig CO2-neutraal te zijn. Om daar te komen moet onder andere hernieuwbare energie – in plaats van fossiele energie – het vervoer elektrificeren. Én er moet daarbij een goed prijsbeleid gevoerd worden voor koolstofemissies.

Voorzitter Dirk van den Berg heeft een duidelijke missie sinds de oprichting in 2022: “We willen de buitensportliefhebbers inspireren veel bewuster om te gaan met onze invloed op het klimaat en dus actief die boodschap uitdragen. Simpelweg omdat we buiten willen bewaren.”

POW Nederland focust op drie onderwerpen: educatie, samenwerking en bepleiten. Ze willen haar community informeren over klimaatverandering, de effecten daarvan op de winter én wintersport benadrukken en hier bewust invloed op uitoefenen. Ook het beïnvloeden van de huidige wet- en regelgeving binnen de overheid en van bedrijven staat hoog op de agenda. Hoe pakken ze dit aan? Door het organiseren van campagnes en evenementen.

POW Nederland - Protect our Winters

Campagnes, klimaat workshops en evenementen

POW Nederland werkt niet alleen. Bedrijven, atleten, creatieve professionals, content makers, milieu- en klimaatwetenschappers spelen een grote rol bij het uitdragen van belangrijke informatie. POW moet impact maken met visuele campagnes, zoals de campagne #tryharderFIS. Deze effectieve klimaatactie werd en wordt gevoerd tegen de internationale Ski Federatie (FIS) om transparanter te zijn over klimaatkeuzes. De bestuurders worden opgeroepen om de wedstrijdkalender voor de professionals aan te passen en te verkorten, want op dit moment worden de gletsjers aan gort geschept met bulldozers om de pistes voor FIS-atleten te creëren.

In maart vindt bijvoorbeeld voor het tweede achtereenvolgende jaar de Mobility Month plaats. Een campagne waarin iedereen wordt opgeroepen om duurzaam te reizen en waarin praktische oplossingen en tips worden geboden om dat op een milieuvriendelijker manier te kunnen doen. Het gaat dus niet alleen om bewustwording, maar ook om het in de praktijk brengen van die duurzame keuzes.

Een ander belangrijk onderdeel zijn de klimaat-workshops Hot Planet, Cool Athletes voor (basis)scholen. Een professionele atleet van de Athletes Alliance komt langs op de school om te vertellen over de effecten van klimaatverandering. Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag met diverse opdrachten. Deze workshops zijn ontworpen om de jeugd de kennis en tools te bieden om meer te weten komen over de effecten van klimaatverandering en ze natuurlijk aan te moedigen zelf – of papa en mama thuis – bewuste keuzes te maken.

2 Dingen die je nu kan doen om bij te dragen

POW gelooft er 100% in dat de wintersport en outdoor community écht de kracht heeft om verandering in gang te zetten. Van den Berg: “Door lid te worden van Protect Our Winters Nederland kunnen we onze campagnes en evenementen organiseren en besluitvormers of bedrijven beïnvloeden net dat stapje extra te zetten!”

Op de website www.protectourwinters.nl vind je alle informatie om deel uit te maken van onze missie. Het is niet alleen een lidmaatschap; het is een commitment om de prachtige natuur waar we zo van houden te beschermen.

Naast lidmaatschap is POW ook op zoek naar vrijwilligers.  Als vrijwilliger kun je actief deelnemen aan projecten, evenementen organiseren en betrokken raken bij lokale en/of landelijke initiatieven.

Dus laten we samen de toekomst voor de winterse wereld beschermen en de verantwoordelijkheid samen dragen. Waarom? Omdat we buiten willen bewaren.

Eerder verschenen
5 redenen waarom je tieners op wintersport naar het Skicircus willen
Ook interessant
Bijzondere autovrije skidorpen: frisse lucht voor je vakantie