Van 10 tot en met 13 januari bracht ik een bezoek aan de bekende wintersportdorpen Les Gets en Châtel in Frankrijk. Deze dorpen zijn beide onderdeel van het skigebied Portes du Soleil. Een geweldig skioord dat alles heeft wat je zoekt tijdens je wintersport. We reisden dit keer met de trein naar Frankrijk en er stonden weer een paar leuke winterse activiteiten op het programma. In deze tweedelige serie doe ik uitgebreid verslag. Deze week deel 2: Châtel.

Skigebied Chatel reisverslag.
Wintersport in Châtel.

Châtel: authentiek wintersportdorp met veel voorzieningen

Na een paar geweldige dagen in Les Gets is het tijd voor onze volgende bestemming: Châtel. Dit wintersportdorp ligt ongeveer 42 kilometer verder dan Les Gets, maar is qua sfeer heel vergelijkbaar. Châtel is een ideale wintersportbestemming die de charme van een traditioneel Frans dorp combineert met uitstekende mogelijkheden voor wintersportliefhebbers. In Châtel vind je in totaal 30 restaurants, waarvan 9 in het centrum, 9 bergrestaurants en nog eens 12 overige verdeeld rondom Châtel. De meeste restaurants in Châtel staan bekend om de typische Franse specialiteiten, waaronder kaasfondue en raclette. Châtel is volledig gericht op het toerisme, daarom zijn er natuurlijk veel sportwinkels waar je terecht kunt voor je ski-uitrusting, kleding en deskundig advies. Naast het wintersportplezier biedt Châtel ook een inkijkje in de agrarische tradities, met lokale lekkernijen zoals de heerlijke Abondance kaas, rechtstreeks van de boerderij.

Skiën in Châtel: lange afdalingen en heerlijke pistes

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde skiër, Châtel heeft afdalingen voor alle niveaus, inclusief kindvriendelijke pistes voor de jongste wintersporters. Met veelal moderne liften en goede verbindingen met de omliggende dorpen kun je in Châtel echt alle kanten op. Terwijl onze bagage per taxi van Les Gets naar Châtel wordt vervoerd, gaan wij op ski’s die kant op. Vanuit het skigebied van Les Gets begeven we ons met onze gids richting Châtel. Vanaf het uitzichtpunt Le Ranfoilly (1.826 meter) skiën we via Folliets du Golf naar Morzine. Vanuit Morzine pakken we de Super-Morzine (een gondel) en daarna stoeltjeslift Zore. Vervolgens komen we via Les Brochaux, Les Lindarets en Plain Dranse in het skigebied van Châtel. De pistes liggen er allemaal fantastisch bij. Net als in Les Gets zien we niets dan ruime en goed geprepareerde pistes. In Châtel zijn de pistes vanuit de liften Chaux-des-rosées en Cornebois echte aanraders. Stuk voor stuk heerlijke afdalingen met mooie, brede pistes. We skiën ook een paar keer tot het dal in Linga, wat ook een hele fijne (en lange) afdaling is.

De duurzaamheidsinitiatieven van Châtel

Meer dan andere skigebieden in Frankrijk doet Châtel veel op het gebied van duurzaamheid. Zo wordt er zowel in het dorp als op de piste afval gescheiden en zijn er verschillende plekken om etensresten te recyclen. In het dorp zijn gratis bussen en elektrische auto’s die je kunt gebruiken. Châtel doet ook dingen om de dieren en planten te beschermen. Ze werken samen met boeren om ervoor te zorgen dat de koeien goed kunnen grazen op de bergweiden. Ook organiseert het dorp elk jaar een dag om de pistes en de natuur schoon te maken, dat noemen ze ‘Ecolovie‘. Door al deze initiatieven heeft Châtel het ‘Label Flocon Vert’ (het Groene Vlokje label) gekregen.

Leuke tips in Châtel: hotel Fleur de Neige en een lokale kaasboerderij

Tijdens ons verblijf in Châtel overnachten we in hotel Fleur de Neige. Een prachtig hotel op slechts 5 minuten lopen van het centrum. Het hotel heeft een overdekt zwembad en een uitstekend restaurant. Bij dit restaurant kun je ook op het buitenterras eten in een soort glazen iglo, waarbij je een prachtig uitzicht hebt op de bergen. Tijdens onze laatste avond brengen we nog een bezoek aan een van de vele lokale kaasboerderijen. Hier krijgen we een presentatie over hoe de beroemde Franse kazen Abondance en Raclette worden gemaakt. Uiteraard mogen we even proeven, met een lekker Frans wijntje ernaast. Een zeer smaakvolle afsluiter van onze reis!

Waanzinnig wintersporten in Les Gets en Châtel

Het mag duidelijk zijn: Les Gets en Châtel hebben mij echt verrast. Het zijn twee topbestemmingen voor de perfecte wintersportervaring. Naast een enorm skigebied heb je er alle voorzieningen tot je beschikking. En dat terwijl het nog steeds authentieke, sfeervolle dorpjes zijn gebleven. Hier willen we zeker nog een keer terugkomen!

Wil je meer weten over deze twee wintersportbestemmingen? Kijk op de officiële websites van Les Gets en Châtel voor meer informatie.

Eerder verschenen
Dit zijn de 12 beste skigebieden voor een wintersport in maart
Ook interessant
6 tips voor een relaxt begin van de wintersport (zelfs in de voorjaarsvakantie)