Wil je graag op wintersport naar een van de skigebieden in Frankrijk? Maar zit je liever niet te lang in de auto? Wij hebben vier leuke skigebieden in Frankrijk die relatief dichtbij Nederland liggen op een rij gezet. Om naar deze skigebieden te reizen hoef je niet zo lang in de auto te zitten. Daarmee zijn ze ideaal voor een lang skiweekend of voor een ‘normale’ wintersport.

Bij het selecteren van deze skigebieden hebben niet alleen naar de afstand gekeken, maar ook  naar het aantal kilometer dat je over de snelweg af moet leggen. Onze ervaring is dat je namelijk met name op de lokale wegen en passen veel kostbare tijd kunt verliezen.

Skigebieden Frankrijk dichtbij Nederland

Hieronder staan onze favoriete skigebieden in Frankrijk dichtbij de Nederlandse grens. Van ieder skigebied hebben we een uitgebreide omschrijving gemaakt. Zo kan je snel de juiste keuze maken voor je volgende skivakantie.

  • Gérardmer – het grootste skigebied dichtbij Nederland.
  • La Bresse Hohneck – familieskigebied dichtbij Nederland.
  • Portes du Soleil – dichtstbijzijnde grote skigebied in Frankrijk.
  • Flaine –   groot skigebied op ca 1.000 km rijden vanaf Utrecht.

Gérarmer (40 km piste / 600 km vanaf Utrecht)

Gérardmer is het skigebied in Frankrijk dat het meest dichtbij Nederland is. Vanaf Utrecht rij je in 5-6 uur naar dit skigebied in de Vogezen. Het skigebied biedt 40 kilometer aan piste en een maximaal hoogteverschil van nog geen 300 meter. Dat betekent dat de pistes vrij kort zijn. Voor ervaren wintersporters is het skigebied (veel) te klein en zijn de pistes te kort. Het is wel een fijn Frans skigebied voor beginners. Omdat de pistes makkelijk zijn en lang open, is het een goede plek om de eerste ervaring met sneeuw op te doen.

Ook voor een korte skitrip is Gérardmer een leuke optie. Zeker wanneer het hard gesneeuwd heeft. Hou er dan wel rekening mee dat het gebied ook bij de inwoners van Parijs erg geliefd is. In de weekenden kan het dan erg druk zijn.

Details skigebied Gérardmer (Vogezen)

Aantal piste kilometers: 40 km
Aantal skiliften: 19
Afstand vanaf Utrecht: 600 km
Reistijd vanaf Utrecht:  6 uur, 45 minuten
km vanaf de snelweg: 40 kilometer over goed begaanbare provinciale weg.


La Bresse Hohneck  (21 km piste / 610 km vanaf Utrecht)

Net als Gérardmer ligt ook La Bresse in de Vogezen, het middelgebergte in het Oosten van Frankrijk. Het skigebied van La Bresse is een stuk kleiner dan Gérardmer. Het heeft iets meer dan 20 kilometer aan piste. De afdalingen zijn niet al te moeilijk. Wanneer je niet al te veeleisend bent, kan je je hier prima een paar dagen vermaken. Eventueel kan je een paar dagen skiën in La Bresse ook combineren met een bezoek aan Ventron en Lac Blach. Twee echt kleine skigebieden in dezelfde regio,

Details skigebied La Bresse Hohneck (Vogezen)

Aantal piste kilometers: 21 km
Aantal skiliften: 19
Afstand vanaf Utrecht: 609 km
Reistijd vanaf Utrecht:  6 uur, 50 minuten
km vanaf de snelweg: 45 kilometer over goed begaanbare provinciale weg.


Portes du Soleil (580 km piste / 900 km vanaf Utrecht

Het eerste grote skigebied in Frankrijk dichtbij Nederland is Les Portes du Soleil. Het skigebied van onder meer Avoriaz, Morzine en Les Gets omvat ruim 580 kilometer aan pistes en is het een na grootste skigebied ter wereld. Les Portes du Soleil ligt op de grens van Frankrijk en Zwitserland en betsaat uit 13 verschillende dorpen. In tegenstelling tot veel Franse skistations hebben deze dorpen een groot deel van hun authenticiteit behouden. Je vindt hier vrijwel alleen maar charmante chalets en geen grote betonblokken. Het sneeuwzekere Avoriaz is bovendien autovrij en een hele bijzondere ervaring.

Details skigebied Les Portes du Soleil

Aantal piste kilometers: 580 km
Aantal skiliften: 175
Afstand vanaf Utrecht: 927 km (naar Châtel)
Reistijd vanaf Utrecht:  10 uur.
km vanaf de snelweg: 25 kilometer over goed begaanbare provinciale weg. Zorg wel voor goede winterbanden en sneeuwkettingen voor het geval dat het sneeuwt.

Meer informatie & accommodaties in Les Portes du Soleil

Wil je meer weten over Les Portes du Soleil? Lees dan zeker de reisverslagen van de wintersport trips die we maakten naar deze bijzondere regio. Ook hebben we een aantal mooie accommodaties uitgelicht.

Avoriaz in Portes du Soleil in een skigebied in Frankrijk dichtbij Nederland
Ski in Ski Out in Avoriaz

De beste manier om een accommodatie te vinden in dit familievriendelijke skigebied in Frankrijk, is via een Nederlandse touroperator. Daar boek je doorgaans een accommodatie inclusief skipas. Bovendien kan je al je vragen gewoon in het Nederlands stellen.


Flaine (256 km piste / 1.000 km vanaf Utrecht)

Het laatste skigebied in Frankrijk dat dichtbij Nederland ligt is Flaine. Flaine behoort tot het skigebied Le Grand Massif beschikt over maar liefst 265 kilometer aan pistes, waarvan het overgrote deel groen en blauw is. Waardoor het zowel voor beginners als voor gevorderdere skiërs voor een goede bestemming is.

Flaine, relatief onbekend, maar o zo fijn skigebied Frankrijk dichtbij Nederland
Flaine, relatief onbekend, maar o zo fijn skigebied dichtbij Nederland

Flaine ligt op 1.600 meter en ondanks dat dit niet het hoogste skigebied van Frankrijk is, is het wel één van de meest sneeuwzekere gebieden van Frankrijk. Het skidorp is gebouwd in de stijl van Bauhaus-architectuur. De bouwstijl valt misschien niet iedereen bij iedereen in de smaak, het zorgt er wel voor dat alle accommodaties aan de piste liggen. Het skistation is ook nog eens autovrij. Wel zo duurzaam! Met dat laatste is Flaine sowieso goed bezig! De bouw van de ‘FuniFlaine’ gondel staat gepland voor eind 2023: een gondel die van Magland naar Flaine gaat, waardoor er jaarlijks meer dan 85.000 auto’s, 500 vrachtwagens en 100 bussen niet meer over de 25 kilometer lange, bochtige bergpas hoeven te rijden die Magland nu met Flaine verbindt.  skigebied ook.

Details skigebied Flaine

Aantal piste kilometers: 265 km
Aantal skiliften: 55
Afstand vanaf Utrecht: 1.010 km
Reistijd vanaf Utrecht:  11 uur.
km vanaf de snelweg: 25 kilometer over goed begaanbare provinciale weg. De dorpen Les Carroz, Morrillon en Samoëns, die bij hetzelfde skigebied horen zijn overigens nog sneller bereikbaar.

Accommodaties en aanbiedingen in Flaine

Wil je op wintersport naar Flaine? Kies dan voor een verblijf in het skistation. Net als in de andere skistations in Frankrijk zijn er veel appartementen aan de piste te vinden. Ook is er een groot aanbod bij de Nederlandse touroperators.


Skigebieden Frankrijk dichtbij Nederland – overzicht

Hieronder hebben we een kort en bondig overzicht gemaakt van de skigebieden in Frankrijk die vanuit Nederland niet te ver rijden zijn.

Welke skigebieden in Frankrijk zijn dichtbij Nederland?

Hieronder staan onze favoriete skigebieden in Frankrijk dichtbij de Nederlandse grens. Van ieder skigebied hebben we een uitgebreide omschrijving gemaakt. Zo kan je snel de juiste keuze maken voor je volgende skivakantie.

Gérardmer – het grootste skigebied dichtbij Nederland. (600 km)
La Bresse Hohneck – familieskigebied dichtbij Nederland. (600 km)
Portes du Soleil – dichtstbijzijnde grote skigebied in Frankrijk. (900 km)
Flaine –   groot skigebied op ca 1.000 km rijden vanaf Utrecht. (800 km)

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links een boeking maakt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

Eerder verschenen
Met deze activiteiten kom je als wintersporter de zomer door
Ook interessant
Saalbach vervangt en verlengt Limberg stoeltjeslift