Programma Olympische Spelen 2018

Over ruim een week starten de Olympische winterspelen. Natuurlijk hét hoogtepunt voor liefhebbers van wintersporten, zoals skiën, snowboarden en natuurlijk schaatsen. De Olympische Spelen 2018 vinden plaats in het Zuid Koreaanse PyeongChang en het spektakel begint op vrijdag 9 februari. Aan de hand van het programma Olympische Spelen 2018 geven we wintersporters in dit artikel tips over de leukste sportwedstrijden tijdens deze winterspelen.  Omdat er in Nederland altijd veel aandacht is voor het schaatsen en de sneeuwsporten zoals skiën, snowboarden en langlaufen vaak onderbelicht zijn hebben we een voorbeschouwing geschreven speciaal voor wintersporters. Natuurlijk is hierin ook aandacht voor het schaatsen en shorttrack (heel snel rondjes schaatsen), maar we vertellen je graag ook meer over de sneeuwsporten en andere hoogtepunten van het Olympische programma.

Programma Olympische Spelen 2018 – in het kort.

 • De Olympische Spelen 2018 beginnen op 9 februari 2018 en eindigen op zondag 25 februari.
 • De winterspelen vinden plaats in de Zuid Koreaanse stad PyeongChang.
 • Er is 8 uur tijdverschil tussen Nederland en Zuid Korea. Dat betekent dat de meeste sportwedstrijden in de nacht zullen plaatsvinden.
 • Er doen 34 Nederlandse atleten mee aan deze editie van de Olympische Spelen. (20 schaatsers, 10 shorttrackers, 3 snowboarders en 1 skeletonner)

Snowboard – kans op een Nederlandse medaille

Alhoewel het in de alpen soms lijkt alsof het snowboard in populariteit afneemt, is het onder Nederlandse wintersporters nog steeds heel erg populair. De afgelopen jaren is er door de Nederlandse snowboarders een enorme progressie gemaakt. Dat heeft er toe geleid dat er drie Nederlandse snowboarders zich hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen 2018. De ervaren Cheryl Maas doet namens Nederland deel aan de onderdelen slopestyle en halfpipe. Dit jaar zit ze steevast bij de top 6 van de wereld en daardoor maakt ze een serieuze kans op een Olympische medaille. Dat zou dan al de tweede keer zijn dat Nederland een medaille wint in de sneeuw. Tijdens de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver won Nicolien Sauerbreij goud op het onderdeel parallel-reuzeslalom.

Naast Cheryl Maas, heeft ook de talentvolle 17-jarige Niek van der Velden zich verzekerd van Olympische deelname op de onderdelen slopestyle en halfpipe.  En Michelle Dekker gaat haar best doen om Nicolien Sauerbreij op te volgen. De 21-jarige, belovende snowboardster doet mee op het onderdeel parallel-reuzeslalom. Een geweldig onderdeel om naar te kijken.

Cheryl Maas - snowboarden - programma Olympische Spelen

Snowboard – welke onderdelen staan op het Olympische programma.

De volgende onderdelen staan bij het snowboarden op het schema.

Parallel reuzeslalom: twee snowboarders beginnen naast elkaar aan een slalomparcours. Elke snowboarder heeft een eigen parcours. De atleet die het snelste beneden is gaat door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is. Michelle Dekker vertegenwoordigd Nederland.

Halfpipe: De snowboarders vertonen de meest bizarre tricks terwijl ze door een half pipe snowboarden.

Boardercross: 4-6 snowboarders beginnen tegelijk aan een parcours vol hobbels, schansen en snelle bochten. De snelste twee gaan door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is. KIJKTIP

Slopestyle: De snowboarders gaan een piste vol schansen, rails en andere obstakels af en laten ondertussen de meest prachtige sprongen en trucs zien. De jury bepaalt wie wint.

Big Air: De atleten krijgen een kans om over een enorme schans te springen en daarbij hun mooiste tricks te laten zien. De sprong wordt door een jury beoordeeld op techniek en originaliteit.

Programma Olympische Spelen - snowboard

Snowboard – programma Olympische Spelen 2018

Hieronder staan onze tips voor het programma van de Olympische Spelen voor het snowboarden. Als je deze wedstrijden wil volgen moet je wel vroeg op staan. De meeste wedstrijden staan namelijk ’s nachts op het programma.

 • vrij 09 feb: 02:00 uur – slopestyle heren (kwalificatie) – Niek van der Velden
 • zat 10 feb: 02:00 uur – slopestyle heren (finale) evt. Niek van der Velden
 • zat  10 feb: 05:30 uur – slopestyle dames (kwalificatie) – Cheryl Maas
 • zon 11 feb: 02:00 uur – slopestyle (finale) – evt. Cheryl Maas
 • maa 12 feb 02:00 uur – halfpipe dames (finale)
 • din 13 feb 02:30 uur – halfpipe heren (finale)
 • woe 14 feb 05:30 uur – boardercross heren (finales)
 • don 15 feb 04:15 uur – boardercross dames (finales)
 • zon 18 feb 01:30 uur – big air dames (kwalificatie) – Cheryl Maas
 • din 20 feb 01:30 uur – big air heren (kwalificatie) – Niek van der Velden
 • woe 21 feb 04:00 uur – parallel reuzeslalom (kwalificatie) – Michelle Dekker
 • don 22 feb 01:30 uur – big air dames (finale) – evt. Cheryl Maas
 • vrij 23 feb 02:00 uur – big air herens (finale) – evt. Niek van der Velden
 • vrij 23 feb 04:00 uur – parallel reuzeslalom (finales) – evt.  Michelle Dekker

Skiën – goud voor ‘halve Nederlander’ Marcel Hirscher?

De meeste Nederlanders die op wintersport gaan, gaan om te skiën.  Helaas hebben we nog nooit een Nederlandse atleet gehad die mocht meedoen aan een Olympische wedstrijd. De Nederlandse reuzenslalom- specialiste Adriana Jelinkova hoort weliswaar bij de top 30 van de wereld, maar werd door het NOC/NSF niet goed genoeg bevonden om uitgezonden te worden.

Gelukkig kunnen we als Nederlander ook een beetje trots zijn op Marcel Hirscher. De Oostenrijkse slalom specialist heeft namelijk een Nederlandse moeder én zelfs ook de Nederlandse nationaliteit. Hirscher is al jaren de beste skiër op zowel de slalom en de reuzenslalom. En een absolute superheld in Oostenrijk. Alle kinderen die skiën, willen net zoals hij de piste afdalen. Hirscher won echter nog nooit goud. Mogelijk komt daar dit jaar verandering in. Dat zou dan een half-Nederlandse medaille zijn. 😉

Programma Olympische Spelen 2018 - Skiën

Skiën – welke onderdelen staan er op het programma Olympische Spelen 2018.

De skionderdelen zijn ingedeeld in twee categorieën: alpine skiën en freestyle skiën.

Alpine Skiën

Bij het alpineskiën gaan de atleten om de beurt weg en moeten ze een ‘slalom’ afleggen. De skiër met de snelste tijd wint de wedstrijd. Er zijn vijf onderdelen: afdaling, super G, reuzenslalom, slalom en combinatie (slalom en afdaling). Het verschil tussen de onderdelen is de afstand tussen de poortjes. Die is bij de afdaling heel groot, waardoor de skiërs veel snelheid hebben. Bij de slalom is afstand tussen de poortjes juist heel klein, waardoor de bochten korter achter elkaar komen. Super G en reuzenslalom zitten daar tussenin.

Freestyle Skiën

Freestyle skiën heeft vijf verschillende onderdelen. Die allemaal een beetje anders zijn. Omdat deze disciplines in Nederland nieuw en onbekend zijn, lichten we ze hieronder kort toe.

Slopestyle: De skiërs gaan twee keer een piste vol schansen, rails en andere obstakels af en laten ondertussen de meest prachtige sprongen en trucs zien. De jury bepaalt wie wint.

Halfpipe: Skiërs vertonen de meest bizarre tricks terwijl ze door een half pipe snowboarden. Elke skiër krijgt twee kansen om zijn beste sprongen en trucs te laten zien.

Moguls: Dit is het meest technische en ingewikkelde ski onderdeel. De atleten gaan een buckelpiste af, waarin ze ook nog twee schansen over gaan. Ze worden beoordeeld op tijd (wie is het snelste?), skitechniek en de sprongen.

Aerials: Turnen op ski’s. De skiërs springen over een 2-4 meter hoge schans en laten trucs zien. Een jury bepaalt de winnaar.

Ski cross: 4 skiërs beginnen tegelijk aan een afdaling vol hobbels, schansen en snelle bochten. De snelste twee racers gaan door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar is.

Ski cross - programma Olympische Spelen 2018

Skiën – programma Olympische Spelen 2018

Hieronder staan alle belangrijke skiwedstrijden van het programma van de Olympische Spelen 2018. Als je de skiwedstrijden wil volgen moet je wel vroeg op staan. De meeste wedstrijden staan namelijk ’s nachts op het schema.

 • zat 10 feb: 03:00 uur – Afdaling, heren.
 • zon 11 feb: 02:15 uur – Reuzenslalom, heren.
 • zon 11 feb: 13:00 uur – Finale Moguls, dames
 • maa 12 feb: 03:30 uur – Combinatie (afdaling), heren.
 • maa 12 feb: 13:00 uur – Finale Moguls, heren
 • din 13 feb:  02:15 uur: Slalom, dames.
 • din 13 feb: 07:00 uur – Combinatie (slalom), heren.
 • woe 14 feb: 03:00 uur – Super G, heren.
 • vrij 16 feb: 00:00 uur – Finale Aerials, dames
 • vrij 16 feb: 03:00 uur – Super G, dames.
 • vrij 16 feb: 05:00 uur – Finale Slopestyle, dames
 • zat 17 feb: 02:00 uur – Reuzenslalom, heren.
 • zat 17 feb: 05:15 uur – Finale Slopestyle, heren
 • zon 18 feb: 00:00 uur – Finale Aerials, heren
 • maa 19 feb: 02:30 uur – Finale Halfpipe, dames
 • din 20 feb: 03:00 uur – Afdaling, dames.
 • din 20 feb: 05:15 uur – Finale Ski Cross, heren
 • woe 21 feb: 02:15 uur – Slalom, heren.
 • woe 21 feb: 03:30 uur – Finale Halfpipe, heren
 • don 22 feb: 03:00 uur – Combinatie, dames.
 • don 22 feb: 05:15 uur – Finale Ski Cross, dames.
 • vrij 23 feb: 03:00 uur – Teamwedstrijd (dames en heren).

Langlaufen & Biatlon – verassend leuk om naar te kijken.

Langlaufen is waarschijnlijk de oervorm van het skiën. In de oertijd jaagde de mens op geïmproviseerde ski’s op mammoets en andere dieren. Tegenwoordig is het de meest intensieve wintersport die er is. En hoewel Nederlandse wintersporters nog altijd liever de berg af roetsjen dan zich met langlaufski’s voort te bewegen, neemt de sport in populariteit toe. En dat is niet voor niks, want als je gaat langlaufen verbrand je veel meer calorieën dan met skiën of boarden. Bovendien is het erg ontspannend, onder meer omdat het niet zo druk is op de ‘loipe’ als op de piste.

Als kijksport, is langlaufen het beste te vergelijken met wielrennen. Meerdere atleten starten tegelijkertijd, er onstaan kopgroepen en achtervolgers en aan het einde wacht de eindsprint. Die kan behoorlijk spectaculair zijn, kijk maar eens naar onderstaande video.

Langlaufen en Biatlon – welke onderdelen staan er op het Olympische programma.

Langlaufen is een sport met heel veel onderdelen. Grofweg worden de onderdelen ingedeeld in drie groepen: klassiek, vrije stijl en biatlon.

Klassiek langlaufen: Hierbij mogen de atleten alleen in een vooraf geprepareerde spoor langlaufen. De ski’s worden alleen voor- en achterwaarts bewogen. Alle atleten starten tegelijk, de eerste die over de finish komt, wint.

Langlaufen vrije stijl:  Vrije stijl betekent dat de langlaufers mogen bewegen zoals ze willen. In de praktijk zullen ze allemaal ‘skaten’, oftewel een schaatsbeweging, maar dan met ski’s.

Biatlon: Langlaufen en schieten. De atleten langlaufen naar een aantal punten waarop ze moeten schieten. Ze moeten vijf schoten staand of liggend schieten en voor iedere misser moeten ze een strafronde lopen.

programma olympische spelen - biatlon

Langlaufen – programma Olympische Spelen 2018

Er staan meer dan 30 langlaufwedstrijden op het programma Olympische Spelen 2018. Hieronder staan een selectie van wat wij de meest interessante wedstrijden vinden.

 • din 14 feb: 00:00 uur langlaufen sprint, dames en heren.
 • zat 17 feb: 00:15 uur biatlon 7,5 km massastart, dames
 • zat 17 feb: 10:30 uur langlaufen 4×5 km estafette, dames.
 • zon 18 feb: 07:15 uur langlaufen 4×10 km estafette, heren.
 • woe 21 feb: 09:00 uur langlaufen teamsprint.
 • vrij 23 feb: 00:15 uur biatlon 4×7,5 km estafette, heren.
 • zat 24 feb: 06:00 uur langlaufen 50 km massastart.

Rodelen, bobslee en skeleton

Met je slee de berg af rodelen, iedere wintersporter heeft dat vast wel eens gedaan. En hoewel dit voor de gemiddelde wintersporter erg ontspannen is, zijn er maar liefst drie sporten waarbij je met een slee de berg af gaat. Rodelen, bobslee en skeleton.

Rodelen: hierbij liggen één of twee atleten op een slee, met hun benen naar onderen. Elke atleet gaat vier keer over de verijsde baan naar beneden. Degene die dat het snelste kan, wint de wedstrijd.

Bobslee: twee of vier atleten zitten samen in een slee en proberen zo snel mogelijk beneden te komen over de bobsleebaan.

Skeleton: Skeleton lijkt heel erg op rodelen, alleen gaan de atleten hierbij ‘head first’ op de slee.

Dit jaar doen er helaas geen Nederlandse bobsleeërs mee aan de Olympische Spelen. Wel doet er voor het eerst in de geschiedenis een Nederlandse mee aan het onderdeel skeleton. Kimberley Bos mag gaan proberen om voor een verassing te zorgen en een Olympische medaille te halen. Vorig jaar werd ze tijdens wedstrijden in PyeongChang verassend derde, dus wie weet..

Skeleton Olympische Spelen 2018 - programma

Rodelen, bobslee en skeleton – programma Olympische Spelen 2018

Er staan 13 ‘sleewedstrijden’  op het programma Olympische Spelen 2018. Hieronder staan een selectie van wat wij de meest interessante wedstrijden vinden. Natuurlijk hebben we alle wedstrijden waarin Kimberley Bos in actie komt in het overzicht opgenomen.

 • zon 11 feb: 10:50 uur rodelen run 3 en 4, heren
 • don 15 feb: 13:30 uur rodelen estafette
 • vrij 16 feb: 12:20 uur skeleton run 1 en 2, dames (Kimberly Bos)
 • zat 17 feb: 12:20 uur skeleton run 3 en 4, dames (Kimberly Bos)
 • maa 19 feb: 12:15 uur bobslee tweemansbob, run 3 en 4, heren
 • woe 21 feb: 12:40 uur bobslee tweemansbob, run 3 en 4, dames
 • zat 24 feb: 10:30 uur bobslee, viermansbob run 3 en 4, heren

Schaatsen – garantie op Olympische medailles


Bij het schaatsen is niet de vraag of de Nederlanders medailles gaan winnen, maar hoeveel het er worden en welke kleur ze zijn. Tijdens de vorige Olympische spelen domineerden de Oranje atleten het schaatstoernooi. Bij de heren werden er maar drie (van de 15) medailles uitgereikt aan niet-Nederlandse schaatsers. Bij de dames gingen ook 9 van de 15 medailles mee terug naar Nederland.

Waarschijnlijk is het dit jaar een stuk spannender. Er is één nieuw schaatsonderdeel toegevoegd aan het Olympische programma: de massastart. Hierbij starten de schaatsers tegelijkertijd en rijden 16 rondjes (ruim 6 kilometer), de schaatser die als eerste over de finish komt wint.

Programma Olympische Spelen - Massastart schaatsen

Programma Olympische Spelen 2108 – schaatsen.

Hieronder staan alle schaatswedstrijden die op het programma van de Olympische Spelen 2018 staan. De meeste wedstrijden beginnen op een voor Nederland gunstig tijdstip, namelijk rond de lunch.

 • zat 10 feb: 12:00 uur – 3.000 meter, dames (Ireen Wüst, Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong).
 • zon 11 feb: 08:00 uur – 5.000 meter, heren (Sven Kramer, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen).
 • maa 12 feb: 13:30 uur – 1.500 meter, dames (Ireen Wüst, Lotte van Beek en Marit Leenstra).
 • din 13 feb: 12:00 uur – 1.500 meter, heren (Kjeld Nuis, Koen Verweij en Patrick Roest).
 • woe 14 feb: 11:00 uur – 1.000 meter, dames (Ireen Wüst, Marit Leenstra en Jorien ter Mors).
 • don 15 feb: 12:00 uur – 10 kilometer, heren (Sven Kramer en Jorrit Bergsma).
 • vrij 16 feb: 12:00 uur – 5.000 meter, dames (Anouk van der Weijden en Esmée Visser)
 • zon 18 feb: 12:00 uur – 500 meter, dames (Jorien ter Mors, Marit Leenstra en Anice Das)
 • maa 19 feb: 12:00 uur – 500 meter, heren (Jan Smeekens, Kai Verbeek en Ronald Mulder)
 • woe 21 feb: 12:00 uur – ploegenachtervolging, dames en heren (Nederland)
 • vrij 23 feb: 12:00 uur – 1.000 meter, heren (Koen VerweijKjeld Nuis en Kai Verbij)
 • zat 24 feb: 12:00 uur – massastart, dames en heren) (Koen Verweij & Sven Kramer  en Anouk van der Weijden & Irene Schouten

Shorttrack – spektakel, spektakel, spektakel

In Nederland is et shorttrack lang niet zo populair als het ‘normale’ schaatsen. In landen als Engeland, Zuid Korea, Canada en China is het shorttrack echter een stuk populairder. De relay is misschien wel het spectaculairste onderdeel op het ijs. Vier schaatsers van vier landen staan tegelijkertijd op het ijs en worden iedere ronde afgelost door een landgenoot. Spektakel gegarandeerd!

Programma Olympische Spelen 2018 – shorttrack

Alle shorttrack finalewedstrijden die op het programma van de Olympische Spelen 2018 staan, worden hieronder vermeld.

 • zat 10 feb: 11:00 uur 1.500 meter, heren (Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat)
 • zat 17 feb: 11:00 uur 1.000 meter, heren (Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat)
 • zat 17 feb: 11:00 uur 1.500 meter, dames (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting)
 • din 20 feb: 11:00 uur 3.000 meter relay (Nederland)
 • don 22 feb: 11:00 uur 500 meter, heren (Daan BreeuwsmaSjinkie Knegt en Itzhak de Laat)
 • don 22 feb: 11:00 uur 1.000 meter, dames (Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting)
 • don 22 feb: 11:00 uur 5.000 meter, heren (Nederland)

Shorttrack - Olympische Spelen programma

Onze kijktips – top 3

Wij hebben natuurlijk ook zo onze voorkeur als het gaat om sport kijken. Daarom hebben wij onze drie meest favoriete sportwedstrijden van deze Olympische Spelen hieronder op een rij gezet. Heb jij andere tips? Laat het ons dan weten via de comments!

Skiën – Slalom – woensdag 21 februari – 02:15 uur

Skiën is hier in Oostenrijk waarschijnlijk de meest bekeken sport op televisie. En de slalom is echt gaaf om te zien. Zeker omdat ‘halve Nederlander’ Marcel Hirscher hierbij een enorme kanshebber is. Wij gaan in ieder geval onze wekker zetten.

Snowboard – Boardercross – woensdag 14 februari – 05:30 uur

Dit jaar hebben wij tijdens ons bezoek aan het skigebied Montafon voor het eerst een boardercross van dichtbij gezien. En dat is gewoon echt heel gaaf! Vier snowboarders die met elkaar strijden wie het snelste is en ondertussen schansen springen en een geweldig parcours afleggen.

Shorttrack – Relay – donderdag 22 februari – 11:00 uur

De relay is extreem schaatsen in optima forma. Een estafette op schaatsen, met inhaalmanouvres die net wel of net niet passen, valpartijen en eindsprints. Meer spektakel op schaatsen ga je nergens zien. En Nederland is nog een kanshebber ook.

Volledig programma Olympische Spelen 2018

Hieronder staat een handig overzicht van het volledige programma van de Olympische Winterspelen 2018.  Hiermee kan je precies zien op welke dag, er op welke sport wordt gestreden om de medailles.

Volledig programma Olympische Spelen 2018

bron: https://www.pyeongchang2018.com/en/game-time/results/OWG2018/en/general/competition-schedule.htm

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Foto Friday #25: Gastein
Ook interessant
Tip voor bezoekers van Gastein: Rodelen in Bad Gastein