Morgen starten de Olympische Spelen 2022. Hét hoogtepunt voor liefhebbers van (winter)sport. Komende twee weken kan je elke dag genieten van fantastische sportmomenten. Omdat een aanzienlijk deel van de wedstrijden  ’s nachts gepland staan en we ons kunnen voor stellen, dat je niet alles kan (of wilt) kijken, hebben we speciaal voor onze lezers 5 niet te missen onderdelen op een rij gezet.

Sportfan of niet, deze hoogtepunten van het Olympische programma mag je als wintersporter eigenlijk niet missen.

Wint Glenn de Blois de snowboard cross?

Wat mij betreft is de snowboard cross hét meest spectaculaire onderdeel van de Olympische winterspelen. Bij dit evenement beginnen een aantal snowboarders tegelijkertijd aan een parcours vol bochten, hobbels en schansen. De atleet die het snelste beneden is, gaat door naar de volgende ronde. Net zo lang tot er een winnaar over is. Puurder dan dit, kan sport echt niet worden!

Extra tof is dat Nederland deze keer meedoet. Glenn de Blois heeft zich overtuigend weten te kwalificeren en maakt ook nog eens kans op een medaille. De sympathieke snowboardcrosser, die net als wij in Oostenrijk woont, won al eens een cross en werd vorig jaar op het WK in Zweden 10e. 

De snowboard cross staat op het programma op 10 februari. Voor de eerste run moet je wel al om 04:15 uur voor de tv zitten. De finale is rond het ontbijt. Deze staat namelijk om 07:00 uur gepland. Wij gaan er de wekker voor zetten. Jij ook?

Slopestyle: extreme tricks in het funpark

Kan je niet wachten op de snowboard cross, en wil je toch genieten van spectaculair snowboarden en skiën? Dan moet je zeker afstemmen op de slopestyle wedstrijden voor skiërs en boarders. Bij deze wedstrijden laten de atleten in een funpark zien waar ze allemaal toe in staat zijn. Ze gaan over rails, schansen en andere obstakels en laten ondertussen de meest vette ’tricks’ zien. De jury bepaalt uiteindelijk wie er wint. Voor Nederland komen Niek van der Velden en Melissa Peperkamp uit op de slopestyle voor snowboarders.

Wil je zelf naar dit spektakel kijken? Vergeet dan niet een wekker te zetten. Deze wedstrijden vinden namelijk in de nacht plaats.

Slopestyle snowboard:

 • 5 februari vanaf 03:45 uur.
 • 6 februari vanaf 02:30 uur.
 • 7 februari vanaf 05:30 uur
 • 8 februari vanaf 05:00 uur.

Slopestyle ski:

 • 13 februari vanaf 03:00 uur
 • 14 februari vanaf 02:30 uur
 • 15 februari vanaf 02:30 uur

Reuzenslalom dames: eerste Nederlandse deelname in 50 jaar

Voor het eerst sinds 1952 is er een Nederlandse skiester in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Adriana Jelinkova mag op 7 februari laten zien wat ze kan. Om 03:15 uur begint de eerste run. De tweede en beslissende run start om 06:45 uur.  Hoewel een top 10 klassering al een uitmuntende prestatie zou zijn, hoopt iedereen stiekem op een podiumplaats. Zet hem op Adriana!

Shorttrack relay: razendsnel spektakel op het ijs

De relay is misschien wel het spectaculairste onderdeel op het ijs. Vier schaatsers van vier landen staan tegelijkertijd op het ijs en worden iedere ronde afgelost door een landgenoot. Een estafette op schaatsen dus. Vol met inhaalmanoeuvres die net wel of net niet passen, valpartijen en eindsprints. Meer spektakel op schaatsen ga je nergens zien. En Nederland is ook nog een kanshebber op Olympisch eremetaal. 

De finales van de relay zijn gepland op:

 • 5 februari vanaf 12:00 uur (mixed team)
 • 13 februari vanaf 12:00 uur (dames)
 • 16 februari vanaf 12:00 uur (heren)

Shorttrack - Olympische Spelen programma

Bijzonder verhaal: skispringster Sara Marita Kramer

Misschien wel het meest bijzondere verhaal van deze Olympische Spelen is dat van Sara Marita Kramer. Geboren in een land zonder bergen, maar toch een van de beste skipringsters in de wereld. En er zit nog een leuk Nederlands tintje aan ook. Kramer werd namelijk in Nederland geboren. Ze verhuisde op jonge leeftijd naar het Oostenrijkse Maria Alm en is nu een van de lievelingen van het Oostenrijkse publiek. Helaas mocht ze vanwege een positieve covidtest niet naar China afreizen. Toch is het een leuk evenement om te bekijken!

De dames schansspringwedrijden zijn gepland op:

 • 5 februari: 12:35 uur (normale schans)
 • 7 februari: 13:50 (mixed team)

Mika Vermeulen – Nederlander in Oostenrijks langlaufteam

Helaas is langlaufen geen sport waarop we Nederlandse deelnemers hebben. Hoewel? Mika Vermeulen, Oostenrijks kampioen 2020 op de onderdelen 15 km klassiek en 10 km achtervolging, heeft twee Nederlandse ouders. De 22-jarige Nederlander is een van de grootste talenten van Oostenrijk. Hij traint in Noorwegen en wordt ieder jaar een beetje beter.

Vermeulen komt al op zondag 6 februari in actie op het onderdeel skiatlon. Een combinatie van de klassieke en de skating techniek. De wedstrijd begint om 08:00 uur.

Wat zijn jouw kijktips?

Dit zijn onze kijktips voor deze editie van de Olympische Winterspelen. Natuurlijk is er nog veel meer moois om naar te kijken. Wat dacht je van schaatsen, bobslee en natuurlijk langlaufen. Sportliefhebbers kunnen twee weken hun hart ophalen. We zijn heel benieuwd, wat de favoriete onderdelen van onze lezers zijn. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: dit is wintersport in familieskigebied Hochzeiger in het Pitztal
Ook interessant
Uppels: kinderhandschoenen voor de allerkleinsten