Vandaag om 18:00 uur wordt bepaald in welke stad de Olympische Winterspelen in 2026 plaatsvinden. De twee overgebleven kandidaten zijn het Zweedse Stockholm en het Italiaanse Milaan. De Olympische Spelen 2026 vinden dus sowieso in West-Europa plaats. Het is voor het eerst sinds 2006 (Turijn) dat de winterspelen in West-Europa gehouden worden.

Weinig kandidaten

Er waren nog meer steden in de race voor de organisatie van de Winterspelen van 2026, maar die zijn stuk voor stuk afgevallen. Opmerkelijk daarbij is dat steden als Calgary (skigebied in Canada), Sapporo (Japan), Sion (Zwitserland, Innsbruck en Graz (Oostenrijk) zich al hebben afgemeld. In Sion, Calgary en Innsbruck gebeurde dit omdat de bevolking zich via een referendum had uitgesproken tégen de organisatie van de Olympische Spelen. Veel stemmers vonden dat het evenement veel te duur is. De laatste Olympische Spelen in 2014 in Sochi kostten maar liefst 40 miljard euro. Dat is meer dan alle voorgaande edities bij elkaar gekost hebben.

programma olympische spelen - biatlon

Milaan / Cortina d’Ampezzo is favoriet

De bid van Milaan is volgens de meeste nieuwsberichten de grote favoriet voor het organiseren van de Olympische Spelen 2026.  Het plan voorziet in sportwedstrijden in de steden Milaan en Turijn. Bergsporten zoals skiën, rodelenlanglaufen en schansspringen zullen dan plaatsvinden in de omgeving van Cortina d’Ampezzo.

Lang was het onduidelijk of de Italiaanse regering de kandidaatstelling zou steunen. Pas in april maakte de Italiaanse premier Guiseppe Conte bekend dat er officiële overheidssteun wordt gegeven aan het Olympische bid voor 2026. Hierdoor werd direct een bedrag van 415 miljoen euro gegarandeerd. Bovendien werd bekend gemaakt dat er meerdere projecten voor verbetering van de infrastructuur in gang gezet gaan worden, als Italië de Olympische Spelen 2026 mag organiseren.

De Olympische Winterspelen vonden al twee keer eerder plaats in Italië. In 1956 was Cortina d’Ampezo ook al eens de gastheer van de Olympische Winterspelen. In 2006 hebben de Spelen plaatsgevonden in Turijn.

Programma Olympische Spelen 2018

Stockholm / Åre – klimaatpositief

Het Zweedse Stockholm is de enige andere kandidaat die overgebleven is om de Winterspelen 2026 te organiseren. Bij deze bid worden sportwedstrijden georganiseerd in Stockholm en het skigebied van Åre. In de hoop de Olympische Spelen te mogen organiseren hebben ze Zweden zich als doel gesteld om het evenement klimaatpositief te maken. Ze gaan de CO2 uitstoot die de Spelen veroorzaken niet alleen compenseren, ze willen deze zelfs voor 115% compenseren. Hierdoor zou het evenement direct een positieve bijdrage kunnen leveren aan de klimaatverandering.

Bijzonder aan deze bid is bovendien dat alle rodel-, bobslee- en skeletonwedstrijden in de plaats Letse plaats Sigulde  zullen worden georganiseerd. Het zou voor het eerst zijn de Olympische wedstrijden in twee landen zouden plaatsvinden.

De logo's van de winterspelen 2026
De logo’s van beide kandidaatsteden

Om 18:00 uur weten we meer…

Vanmiddag om 14:00 mogen beide steden hun voorstel nog een keer presenteren aan de leden van het IOC. Om 16:00 uur begint dan de stemming door de afgevaardigden van het IOC. De uitslag zal om 18:00 uur bekend  gemaakt worden. Uiteraard houden wij je daarvan op de hoogte.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Een skihelm staat je beter…
Ook interessant
Hittegolf op komst? In dit skidorp viel gisteren nog 60 cm sneeuw