Een van de leukste trips die ik deze winter maakte, was met Nederlands’s meest bekende freeskiër Paul de Groot. Paul – die in het verleden aan worldcup freeski wedstrijden deelnam – is vooral bekend vanwege zijn Youtube kanaal Hidden Faces – waar hij op zoek gaat naar de meest bijzondere off piste afdalingen.

Welkom in Chamonix – hoofdstad van de bergsport

We gaan met Paul op pad in het Franse Chamonix. Dit kleine stadje aan de voet van de Mt Blanc staat bekend als de hoofdstad van de bergsport. En dat merk vooral de aan de wintersporters die hier rond lopen. Bijna iedereen loopt rond met zijn klimgordel aan. En dat is niet het enige: ijsbijlen, meerdere karabiners aan de gordel, klimtouwen, het lijken Chamonix wel statussymbolen. Ik vind het bijzonder en fascinerend tegelijk. Ik ben benieuwd naar wat me te wachten staat.

Met de toerski’s naar Glacier d’Argentière

De volgende dag gaan we naar Les Grands Montets, het skigebied bij het dorpje Argentière. Dit gebied, dat liefkozend ‘Les Grands‘ – omdat het zo grandioos is – wordt genoemd is vooral bekend als freeride paradijs. Hier valt vrijwel altijd de meeste sneeuw en de afdalingen zijn lang, steil en vaak ingeprepareerd.

We nemen eerst de Planjouran-gondel en de Herse-stoeltjeslift voordat ons avontuur begint. We gaan met de toerski’s naar de gletsjer van Argentière. Maar voor dat we daar zijn, moeten we eerst zo’n 300 meter met de toerski’s omhoog lopen.

Handige tips

Terwijl we stap-voor-stap omhoog lopen – in de ijle lucht, op bijna 3.000 meter gaan we niet zo snel – geeft Paul ons een aantal handig tips. Zo vertelt hij me hoe ik door mijn stokken net wat anders vast te houden, veel makkelijker mijn balans kan houden. Het valt me op dat hij over alles nagedacht heeft. Elke beweging moet zo efficiënt mogelijk zijn, om zo veel mogelijk energie te sparen. Ergens wel logisch, want om op de mooiste plekken te komen, moet je flink lange tochte maken. En je wilt natuurlijk ook genoeg energie over houden om van de afdaling te genieten.

Wanneer we op het hoogste punt van onze tocht zijn aangekomen is het tijd om de vellen van de ski’s af te halen en van de sneeuw te gaan genieten.

De bergen: een grote speeltuin

Tijdens de eerste afdaling wordt me al snel duidelijk dat Paul de besneeuwde bergen ziet als één grote speeltuin. Op zijn ski’s zoekt hij de mooiste plekken om af te dalen. Je merkt dat hij veel ervaring heeft, hij weet precies waar de stukken met de diepste sneeuw te vinden zijn. En tijdens de sprongen van rotsen of stukken gletsjerijs die hij onderweg tegenkomt, zie je aan alles de bergen zijn terrein zijn.

Overal ‘lijnen’

Wanneer we een korte pauze houden, krijgen we de kans om de bergen om ons heen echt door de ogen van Paul de Groot te bekijken. Op plekken waar ik echt geen mogelijkheid zie om af te dalen, ziet hij de mooiste lijnen. Zo wijst hij ons een aantal steile couloirs aan, die er nu nog echt rotstig uit zien. In het voorjaar, wanneer de sneeuw steeds smelt en bevriest, en er daardoor een dunne laag sneeuw blijft liggen, staat deze hoog op zijn wishlist. Het couloir is steil, smal en voor een leek als ik, moeilijk om er een goed beeld bij te vormen, hoe je hier heel beneden komt. Hoe dan ook zijn het enthoussiasme en passie van Paul heel erg aanstekelijk.

Estethiek en actie

Tijdens de rest van de dag valt me steeds meer op dat Paul een heel goed oog voor estethiek heeft. Aan de aanwijzingen die hij aan Olly – de fotograaf die met ons mee op pad is – geeft, merk je dat hij precies weet wat hij in beeld wil brengen. Waanzinnig mooie poedershots in de natuur.

Helly Hansen – ideale partner voor avonturen in de bergen

Ik ontmoette Paul tijdens de Open Mountain Month. Een maand waarin – onze gezamenlijke partner – Helly Hansen zo veel mogelijk mensen wil inspireren om tijd door te brengen in de bergen en de natuur.

Wanneer je op avontuur gaat in de bergen, is het belangrijk om je lichaam te beschermen tegen de weersomstandigheden én warm te blijven. Wanneer je gebruik maakt van slimme lagen en zorgt voor een goede shell buitenlaag ben je – ook ver van de bewoonde wereld – beschermd tegen kou en nattigheid.

Wil je meer weten over de outdoorkleding van Helly Hansen? Kijk dan even op hun website. Ben je benieuwd welke plekken Paul de Groot nu aan het ontdekken is, kijk dan zeker even op zijn insta.

Eerder verschenen
LIVE: genieten van sneeuw en zon in Laax
Ook interessant
Wintersport in de meivakantie – welke skigebieden zijn nog open?