Ga jij deze winter op wintersport met hele gezin? Natuurlijk ga je er vanuit dat alles soepel verloopt en iedereen veilig en vol plezier de piste af komt. Maar toch is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gezinsleden goed verzekerd zijn op de piste. Waar je op moet letten om iedereen veilig te houden, vertellen we in onderstaande tips.

De wintersport is favoriet bij veel gezinnen: plezier maken op de piste, kinderen in het skiklasje en de dag afsluiten bij de après-ski. Als je met je kleintjes naar een winterbestemming vertrekt, is het verstandig om even te checken of iedereen binnen het gezin goed verzekerd is. De skivakantie is al duur zat. Onnodige financiële risico’s zijn helemaal niet nodig als je onze tips volgt.

Volg de regels op en rond de piste

Wat op de piste voor volwassenen geldt, geldt ook voor kinderen. Als je je niet houdt aan de lokale regels, heb je kans dat je in het geval van een ongeluk met hoge kosten komt te zitten. Dat geldt dus ook als de kinderen met een skileraar op pad gaan of alleen gaan skiën als ze wat ouder zijn. Zolang de lokale regels worden gevolgd, zijn de kinderen verzekerd. Anders niet. Hier vindt je een overzicht van de pisteregels.

 Neem geen onnodige risico’s

Negeer je een afzetting, ga je skiën op een gesloten piste of off-piste met kinderen? Je wordt altijd geholpen in het geval van acuut medische noodzaak, maar de vraag is of de verzekering alle kosten vergoedt. Extreem hoge risico’s zijn namelijk in veel gevallen niet verzekerd.

Opzettelijke risico’s nemen met kinderen is in de basis al geen goed idee, helemaal als je daarnaast ook onverzekerd blijkt te zijn. Om de risico’s op de piste te beperken, zijn er nog een paar veiligheidstips:

  • Zorg dat je kind altijd een skihelm draagt (en jijzelf ook)
  • Ski met een beheerste snelheid
  • Kies een veilig spoor om botsingen te voorkomen
  • Neem altijd legitimatie mee, ook die van je kinderen

 Check je zorgverzekering

Minderjarige kinderen zijn meeverzekerd via de zorgverzekering van een van de ouders.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Kijk goed vooraf bij welke ouder je kind meeverzekerd is. De polis die jij hebt kan verschillen van de polis van je partner. Dat heeft vaak met aanvullende verzekeringen te maken. Het is verstandig om je kind bij te schrijven op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking.”

Als er wat gebeurt op de piste, wil je je natuurlijk geen zorgen hoeven maken om mogelijk hoge medische kosten. Kinderen onder de 18 jaar zijn altijd verzekerd via de zorgverzekering, ook als ze zonder toezicht van hun ouders skiën. Daarbij wordt je bijvoorbeeld in Oostenrijk naar een nabij gelegen specialist gebracht, in veel gevallen en privé praktijk waar de kosten zo hoog zijn, dat ze niet door de basisverzekering gedekt worden.

Sluit een reisverzekering met wintersportdekking af

Een reisverzekering op vakantie is onmisbaar. Verzeker je hele gezin in een keer met een reisverzekering met extra wintersportdekking. Je kunt kiezen voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering. De reisverzekering vergoedt kosten als verlies, schade of diefstal van bagage en skimaterialen, maar ook medische kosten die niet onder de dekking van de zorgverzekering vallen. Vooral dit laatste is belangrijk. Een ongeluk op de piste kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen: vervoer vanaf de piste naar beneden, ziekenhuisbezoek in het wintersportland of eventuele repatriëring naar Nederland.

Overige verzekeringen

Alles geregeld voor vertrek? Als je toch bezig met een check van je verzekeringen, kijk dan ook even naar de rest: je autoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering (deze is in sommige wintersportlanden verplicht), rechtsbijstandverzekering en een annuleringsverzekering. Een zorgeloze start van de skivakantie is het halve werk.

 

 

 

 

Eerder verschenen
De beste hardshell jas – top 9 voor dames en heren
Ook interessant
6 redenen om een keer voor een klein skigebied te kiezen