Het is begin december en we rijden door een wit landschap. We zijn op weg naar Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, dat morgen voor het eerst de liften opent. Wanneer we door een wit landschap rijden, kunnen we onze ogen niet geloven. Het is pas begin december, maar alles is bedekt onder een dikke laag sneeuw. Er wordt gesproken van de beste seizoenstart in jaren. Terwijl we Hinterglemm inrijden voelen we ons echt geluksvogels. We kunnen niet wachten om de piste op te gaan.

Snel nog even omhoog

We bezoeken het Skicircus voor onze seriede beste skigebieden voor tieners‘ en zijn benieuwd wat onze jongens er van vinden. Met 270 kilometer aan pistes, 5 skitochten en veel off piste mogelijkheden, lijkt het op papier een ideale bestemming voor onze tieners. Ze moeten echter nog even geduld hebben voor ze het echt kunnen gaan ontdekken. Wanneer wij arriveren, zijn nog maar een handvol pistes open. De rest wordt pas op vrijdag (8 december) geopend. Dat is een nationale feestdag en dan worden er veel meer bezoekers verwacht.

Nadat we zijn ingechekt in ons hotel, gaat het toch kriebelen. Vanuit ons raam zien we een skiliften draaien, en het ziet er heel aantrekkelijk uit. Snel trekken we onze skikleding aan en rijden naar de ’12-er Kogel’. Hier zijn al een paar pistes open en die liggen er heerlijk bij. Terwijl we genieten van de prachtig gekleurde lucht genieten we van de eerste meters. Dit is echt genieten! We hebben onwijs veel zin om vanaf morgen de rest van het skigebied te gaan ontdekken.

Prachtig gekleurde lucht.
Prachtig gekleurde lucht.

Accommodaties dichtbij de piste

Het fijne van de Saalbach en Hinterglemm is dat veel appartementen en hotels in de buurt van de piste liggen. Ons hotel ligt op nog geen 2 minuten lopen van de ‘Reiterkogel-lift’. Na een goed ontbijt, stappen we om 9 uur de gondel in. Het is een beetje bewolkt, maar het zicht is goed. We starten rustig met een aantal makkelijke blauwe pistes.

We beginnen met een aantal makkelijke blauwe pistes.
We beginnen rustig, met een aantal makkelijke blauwe pistes.

Onze eerste indrukken van het sportieve skigebied

Hoewel we al eerder in het Skicircus waren, zijn de pistes in Hinterglemm voor ons redelijk nieuw terrein. Het valt ons op dat de pistes breed, super goed geprepareerd, maar vooral erg lang zijn. Bijna overal kan je vanaf de top (rond 2.000 meter) helemaal afdalen naar het dal. Het is zorgt voor lange sportieve afdalingen, waar onze tieners zich helemaal uit kunnen leven. Af en toe skiën ze een stukje net buiten de piste door de poeder. Het plezier spat er echt van af. We besluiten om vandaag op de pistes rondom Saalbach en Hinterglemm te blijven en deze goed te verkennen. Morgen willen we de uitdagende skitocht ‘The Challenge’ doen. Dit is een goed ‘warm-up’ daarvoor.

De pistes liggen er waanzinnig goed bij.
De pistes liggen er waanzinnig goed bij.

De pistes sluiten trouwens erg goed aan. Alleen in Saalbach tussen de Kohlmaisbahn en de Bernkogelbahn moeten we even door het dorp lopen. Het is gelukkig een stukje van nog geen 5 minuten. Zelf vind ik het wel erg leuk om even snel een indruk van het dorp te krijgen. Een winkelstraat waar allemaal mensen met ski’s op hun nek doorheen lopen, versterkt mijn wintersporgevoel wel.

The Challenge – een echte uitdaging

Op de tweede dag staat ons een bijzondere uitdaging te wachten. We gaan een poging doen om de ‘Challenge’ als gezin af te leggen. Deze skitocht is meer dan 65 kilometer lang en gaat langs alle dorpen van het skigebied. Volgens de beschrijving, die je op elke pistekaart kunt vinden, moeten we er rekening mee houden dat de tocht 7 uur duurt.

Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn 1
De Challenge is een uitdagende, lange skitocht.

Een slim startpunt kiezen

We kunnen de tocht starten bij de gondel naast ons hotel, maar ik kies er voor om te beginnen bij de ‘Westgipfelbahn’. Op deze manier skiën we het laatste deel van onze tocht op de pistes rondom Hinterglemm, in plaats van in Fieberbrunn. Zo lopen we niet het risico om te ‘stranden’ in het dal van Fieberbrunn.

Kleine tegenslag in Leogang

Het eerste deel van de tocht gaat echt smooth. We skiën over de heerlijke afdaling naar Vorderglemm en zijn in ‘no time’ in Leogang. Hier moeten we een kleine teleurstelling verwerken. De ‘Steinbergbahn’ die we nodig hebben, is nog niet open. We kunnen als alternatief kiezen voor de Asitzbahn. De dalafdaling is niet korter, en zeker niet minder mooi, maar op deze manier kunnen we niet de officiële route af leggen. Nou ja, dan hebben we een reden om nog een keer terug te komen in dit fijne skigebied.

De dalafdaling naar Leoang
Sneeuw genoeg in Leogang.

Wie is de snelste?

Op weg naar Leogang komen we ook langs de Speed Check. Hier kunnen we, met onze skipas, laten vast stellen wie de snelste skiër van ons gezin is. We moeten een stuk afdalen en de snelheid wordt gemeten.

Op de 'Speed Check' in Leogang kan je meten hoe snel je bent.
Op de ‘Speed Check’ in Leogang kan je meten hoe snel je bent.

Genieten van de zon in Fieberbrunn

Vanuit Leogang racen we door naar Fieberbrunn. Inmiddels is de zon langzaam door de wolken gekomen, het uitzicht wordt er nog mooier van. Het leuke van de tocht naar Fieberbrunn, is dat je ook de grens tussen Tirol en SalzburgerLand oversteekt. Fieberbrunn ligt namelijk in Tirol.

Daan door de poeder.
In Tirol schijnt de zon.

‘Het leukste deel van het skigebied’

In Fieberbrunn lijkt nog wel meer sneeuw te liggen dan in de andere dorpen (waar toch ook niet weinig sneeuw ligt). De afdalingen zijn heerlijk. Onze tieners, vinden de ontelbare mogelijkheden om hier direct naast de piste te skiën fantastisch. Zelfs de oude ‘Streuboden’-gondel vinden ze leuk. Deze wordt overigens volgende winter vervangen door een moderne 10-persoonsgondel.

De oude Streubodenbahn in Fieberbrunn.
De oude Streubodenbahn in Fieberbrunn.

De laatste loodjes in Hinterglemm

Na een paar heerlijke afdalingen in Fieberbrunn is het tijd om weer terug te gaan naar Hinterglemm. We hebben flink doorgeskied, want we zijn ruim op tijd bij de Tirol S, de verbindingslift die we onderweg naar Hinterglemm nodig hebben. De laatste lift hier gaat al om 15:30 uur, overweeg je zelf om deze tocht te maken, houd hier dan rekening mee.

We zijn net op tijd weer terug in Hinterglemm.

Zelf de ‘Challenge’ doen? – een paar tips

Wij vonden de Challenge een super leuke en sportieve, maar wel erg uitdagende skitocht. De pistes zijn niet moeilijk, de route staat erg goed aangegeven, maar het is wel echt ver. Zelfs als je hard door skiet, vraag je je de hele dag of je het wel haalt. Uiteindelijk lukte het gelukkig vrij ruim. Overweeg jij om zelf de ‘Challenge’ een keer te gaan skiën, dan heb ik nog een paar tips voor je:

  • De route: die vindt je op de ski plattegrond die je bij zo ongeveer elk dalstation mee kan nemen. Hier staan alle liften in de logische volgorde.
  • Startpunt: je kunt de tocht vanuit alle plekken in het skigebied starten. Knelpunten zijn de overgangen naar Leogang en naar Fieberbrunn. Ik zou deze zelf zo vroeg mogelijk in je route plannen – als dat mogelijk is.
  • Begin op tijd: voor deze route staat 6-7 uur skiën. Onderschat dit niet. Wij hebben best wat skitochten gemaakt, meestal zijn we flink sneller dan de planning. Tijdens de Challenge was dat een stuk minder.
  • Lunch: eigenlijk heb je geen tijd om te lunchen. Een korte pauze voor een snelle hap kan wel, maar zorg dan dat je de knelpunten al achter je hebt liggen. Zelf vind ik het handiger om wat te eten en te drinken mee te nemen in mijn ski rugzak.

Conclusie: onze tieners vinden Skicircus fantastisch!

In totaal hebben we drie dagen in Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn doorgebracht. Het eindoordeel van onze tieners:

De lange afdalingen, poeder langs de piste en het feit dat je er samen skitochten kan maken, maken dit een van onze favoriete skigebieden.

Onze tieners vinden het Skicircus fantastisch! (en ik ook)
Onze tieners vinden het Skicircus fantastisch! (en ik ook)

Zelf een keer naar Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn?

Ben je na het lezen van dit artikel enthoussiast geworden? Of wil je meer weten over skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn? Lees dan een van deze artikelen:

Je kunt natuurlijk ook even kijken op de officiële website van het skigebied.

Eerder verschenen
5 redenen om vaker in een sleeplift te stappen
Ook interessant
Let op: minimaal profiel winterbanden in Oostenrijk