Begin maart is  het eindelijk zover: ons skiweekend naar Sörenberg, iets waar ik al heel lang naar uitkijk, staat op het punt van beginnen. Ik maak deze trip samen met mijn 12-jarige dochter en haar vriendinnetje. Onze bestemming, het Zwitserse dorpje Sörenberg, ligt in het hart van het UNESCO Biosphäre Entlebuch. In dit natuurgebied ligt de focus op natuurbehoud en biodiversiteit. Een interessante bestemming voor ons korte skiavontuur, waar we naast skiën ook een andere winterse activiteit gaan proberen.

Binnen 3 uur vanuit Nederland in de sneeuw

Onze reis begint met een vlucht van Amsterdam naar Zürich, gevolgd door een anderhalf uur durende autorit naar Sörenberg. De reis met het vliegtuig is wellicht niet helemaal in lijn met de duurzame instelling van onze eindbestemming, maar wel zo handig met twee tieners die maar kort mee kunnen in verband met school. Je kunt er echter ook voor kiezen om met de trein naar Luzern te reizen en vanaf daar de bus naar Sörenberg te nemen. Er gaat zelfs een nachttrein. Wanneer je op 21:00 uur in Utrecht in de trein stapt, kan je nog voor 10:00 uur op de piste staan. Ook met de auto is Sörenberg goed bereikbaar, vanaf Utrecht is het ‘maar’ iets meer dan 800 kilometer rijden. Wat echt dichtbij is.

Hartelijk welkom in gastvrij Zwitserland

Wanneer we bij ons hotel aankomen, worden wij opgewacht door de vriendelijke hoteleigenaresse. Ook de kok en het andere het personeel komt ons even begroeten. Wat meteen opvalt is de vriendelijkheid van alle mensen die wij ontmoeten. Iedereen heeft tijd voor een praatje, een glimlach en heeft veel interesse en vragen over waar wij vandaan komen. Echte ouderwetse gastvrijheid die in sommige andere bestemmingen niet meer lijkt te bestaan.

We verblijven aan de voet van de piste, in het Go In Skihotel. Zoals de naam al verraad, kunnen we tot aan je hotel skiën. Fijn!

Tijdens het diner, dat voornamelijk uit streekproducten (wijn, kaas en vlees) bestaat, vertelt de eigenaresse dat we ons in een enorm veengebied bevinden. De natuur is nu bedekt onder een laag sneeuw, maar in de zomer schijnt hier een enorme biodiversiteit aan dieren en bergrivieren te zijn!

Skigebied Sörenberg – overzichtelijk en divers

Na een verkwikkende nacht in de berglucht, is het tijd om de piste op te gaan. Sörenberg is een overzichtelijk, relatief klein skigebied in Zwitserland. Het beschikt over 53 kilometer aan afdalingen, waarvan het meerendeel bestaat uit rode en blauwe pistes. We beginnen ons avontuur op het hoogste punt, de Brienzer Rothorn, dat ligt op 2.350 meter. Hier zijn twee mooie rode afdalingen, gevolgd door een lange zwarte piste naar het dal. Vooral het laatste is echt geschikt voor de gevorderde wintersporter, de zwarte afdaling is behoorlijk stijl.

Het is in dit deel van het skigebied vrij druk. Veel lokale wintersporters bezoeken Sörenberg in het weekend en de pistes rondoom Rothorn bieden de meeste sneeuw én uitdaging. In de middag besluiten we het ‘rechtergedeelte’ van Sörenberg te bezoeken. De pistes bij Rosswald en de Hinter Schwarzenegg zijn wat meer ‘gemütlich’, je vind er voornamelijk rode en blauwe pistes waar je een heerlijke dag kunt vertoeven.

Heerlijk overzichtelijk gebied

Wat heel fijn is aan dit gebied vind ik de overzichtelijkheid. Al snel kennen de meiden de weg en kunnen wij heel vrij skiën, zonder dat we elkaar kwijt raken. Als je de lift naar de Schwarzenegg neemt is er een toffe ‘snelheidsbaan’ waar je snelheid wordt genomen met een mooie foto. De lezers die mijn niet jaloersmakende snelheid tijdens mijn vorige trip naar Stubai hebben gelezen, zijn nu vast verrast. Deze keer wist ik er 66 kilometer per uur van te maken! En ja, ik heb bewijs! Dat komt natuurlijk vooral omdat ik niet onder wil doen voor de kinderen, die met gemak snelheden van 60+ halen en totaal onbevangen op hun hardst gaan.

Overzicht skigebied Sörenberg / Entlebuch

  • 53 km piste
  • 29 km blauwe piste
  • 14 km rode piste
  • 10 km zwarte piste
  • 2 gondels | 3 stoeltjesliften | 11 sleepliften
  • Reistijd: 9 uur | 816 km vanaf Utrecht
  • Prijsniveau: €€€ (3/5)

Skibiken

De volgende dag hebben we iets heel bijzonders op het programma staan. We gaan – voor het eerst in ons leven-  skibiken.  Makkie, zou je denken, omdat wij zowel kunnen skiën als fietsen. Het skibike-hutje bevindt zich halverwege de heuvel op een glooiende piste waar minder geskied wordt. Ernaast gaat een sleepjeslift omhoog. Het principe is eenvoudig: doo rje gewicht te verplaatsen zigzag je over de piste naar beneden. Het enige wat we volgens de instructeur vooral niet moeten doen is recht het dal in sturen

Tijdens de uitleg zien we al wat skibikers voorbij komen die gave trucks doen!

Dan zijn wij aan de beurt. Het is even wennen de eerste paar runs en we merken hoe belangrijk het is om voldoende gewicht hebben en kracht te kunnen uitoefenen om controle over de skibike te houden. De lichtgewicht meiden hebben best moeite om de skibike goed te kunnen sturen. Eerlijk is eerlijk, heel hard durven wij nog niet te gaan en de sleepjeslift vonden we moeilijk, maar als je weer eens iets anders proberen wil op de piste is dit een leuke activiteit!

Low-Key après ski met ‘onze nieuwe vrienden’

Na deze bijzondere activiteit, is het tijd een low-key après-ski bij de Heubödi bar onderaan de piste. Après-ski is hier anders dan we van Oostenrijk gewend zijn. Hier komen vooral ‘de locals’ die gezellig samen een biertje drinken, zonder harde muziek. Wij eten er een heerlijke flammkuchen en drinken lokale limonade. Aan de bar komen we ook de kok en de ober van het hotel tegen. Het leuke aan dit dorpje is dat je er na een dag of twee overal ‘bekenden’ tegenkomt en dat je al snel aanspraak hebt. Heel gezellig.

Rustige laatste nacht

Het is te merken dat het einde van het seizoen nadert. Onze laatste nacht zijn wij de enige gasten in het hotel. Leuk details is het ontbijt dat zij speciaal voor ons klaarzetten. Dat wordt echt speciaal voor ons gemaakt. Alles bij elkaar is Sörenberg is een van de bestemmingen waar ik mij het meest welkom heb gevoeld. En ik wil hier ook zeker een keer terug keren..

Meer over Sörenberg en Entlebuch

Wil na het lezen van dit artikel meer weten over wintersport in Sörenberg? Kijk dan even op de officiële site van de regio. Daar vind je heel veel extra informatie en accommodaties.

Eerder verschenen
Ski jas wassen: zo blijft je ski jack waterdicht en ademend
Ook interessant
Skisokken tegen koude voeten tijdens de wintersport