Winterwandelen in Oostenrijk wordt steeds populairder. En dat is niet gek, want het aantal winterwandelmogelijkheden neemt ieder jaar toe. Met de pistenbully worden de mooiste routes in het besneeuwde landschap ‘platgereden’.
En voor wandel- en wintersportfans is er toch niks mooiers dan de sneeuw onder je voeten horen knarsen? Wij kunnen iedereen die op zoek is naar een stressvrije vakantie of rustige dag tijdens de wintersport het winterwandelen aanraden. In dit artikel leggen we je graag uit waarom het zo fijn is, voor wie het fijn is en hoe je begint met winterwandelen in Oostenrijk.
Snel naar:
- wat is winterwandelen?
- voor wie is winterwandelen leuk?
- Waar kan je winterwandelen in Oostenrijk?
- Winterwandelvakanties naar Oostenrijk * TIPS
- Wat heb je nodig om te gaan winterwandelen?
- Goedkope winterwandeloutfit kopen.
Wat is winterwandelen / sneeuwwandelen ?
Winterwandelen is wandelen door een winterse omgeving. Het liefst natuurlijk door een besneeuwd landschap. Je zou dus gewoon in Nederland kunnen winterwandelen, maar ook bijvoorbeeld in de Ardennen, in het heuvels rondom Winterberg (Sauerland) en natuurlijk in Oostenrijk.
Winterwandelen in Oostenrijk is een heel andere beleving dan een (winterse) wandeling over de Veluwe, of zelfs door de heuvels van Limburg. In Oostenrijk ervaar je de frisse berglucht, de knarsende sneeuw onder je schoenen en de meest adembenemende uitzichten. En dan hebben we het nog niet eens over het fantastische eten in de berghutten onderweg.
Hoe ziet dat eruit?
Een winterwandeling leidt je over een speciaal geprepareerd wandelpad. De sneeuw wordt daar platgereden met een pistenbully. Omdat de sneeuw plat gereden is, heb je geen ski’s of sneeuwschoenen (die ‘tennisrackets’) nodig om er veilig overheen te kunnen lopen. Winterwandelen doe je dus gewoon op je wandelschoenen of snowboots. Ben je bang om uit te glijden? Dan kan je zelfs kiezen voor speciale winterwandelschoenen voorzien van spikes. Maar dit is zeker niet noodzakelijk!
Bovendien worden de geprepareerde paden regelmatig gecontroleerd en onderhouden. Hierdoor is de kans op lawines of ander gevaar hier nihil. Winterwandelen is hierdoor laagdrempelig. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede wandelschoenen of snowboots en warme waterdichte kleding.
Voor wie is winterwandelen leuk?
Het is leuk voor iedereen die kan lopen en van wandelen houdt, echt waar. Maar we beseffen ons heel goed dat de meeste wintersporters het hele jaar reikhalzend uitkijken naar (en sparen voor) het ene weekje skiplezier op de piste. Deze wintersporters laten het winterwandelen waarschijnlijk aan zich voorbijgaan om geen dag op de piste op te hoeven geven. Maar voor iedereen die:
- genoeg tijd heeft
- eens iets anders wil proberen tijdens de wintersport
- niet wil of niet kan skiën of boarden
- zwanger is of met een klein kind op wintersport gaat
- te oud is om de piste op te gaan
- op een dag met sneeuwval liever niet gaat skiën of boarden
- een activiteit met de hond / kinderwagen / rolstoel zoekt voor tijdens de wintersport
is een winterwandeling een goed idee. Dus wanneer één of meerdere van bovenstaande op jouw situatie van toepassing is, dan weet je wat je te doen staat.
Zelf vallen we in de categorie genoeg tijd, op zoek naar afwisseling en hebben we soms bezoek van mensen die niet willen of kunnen skiën of boarden. En lange winterwandeling (al dan niet met slee) maakt het toch een bijzondere, sportieve en winterse ervaring.
Waar kan je winterwandelen in Oostenrijk?
In alle skigebieden in Oostenrijk zijn winterwandelingen mogelijk. De winterwandelroutes staan vaak aangegeven op borden (zie afbeelding hieronder). Daarbij staat doorgaans hoe lang de route is en verschillende mogelijkheden om de route af te leggen. Veel winterwandelroutes liggen naast of in de buurt van een plaatselijke langlaufroute. Mocht je een winterwandelroute zoeken, kijk dan eerst eens in de buurt van het langlaufpad. Of vraag er na bij het plaatselijke toerismebureau, daar hebben ze vaak een kaart met de routes erop.
Winterwandelvakanties naar Oostenrijk
Er zijn verschillende manieren om een winterwandelvakantie te plannen. De meest laagdrempelige manier is om naar een wintersport bestemming te reizen en een wandelroute uit te zoeken.
Maar er zijn ook speciaal samengestelde wintervakanties. Hierbij loop je van dorp naar dorp, of van hotel naar hotel. Je bagage wordt natuurlijk voor je vervoerd, dus je hoeft niet zelf te gaan sjouwen.
Touroperators zoals SNP bieden zelfs volledig verzorgde winterwandelvakanties aan. Hieronder staan een paar voorbeelden.
- Winterwandelen in de Lungau.
- Sneeuwwandelen over de almen in Grossarl
- 8 dagen sneeuwwandelen en winterwandelen op het Mieminger plateau (vlakbij Innsbruck)
Winterwandelen tijdens je wintersport
In bijna alle Oostenrijkse skigebieden zijn winterwandelroutes aanwezig. Winterwandelen is daarom een ideale sport voor een gecombineerd gezelschap. Denk aan een reisgezelschap bestaand uit zowel wintersporters als niet-wintersporters. Of voor een wintersport met de hele familie. Een vakantie met opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen.
Winterwandelen kan goed gecombineerd worden met het vooruit trekken van een kind op een slee. Of het wandelen met een kinderwagen. Je komt deze combinatie dan ook vaak tegen op de routes.
Ook voor senioren is winterwandelen een aangename en sportieve bezigheid. De 65-plussers van tegenwoordig zijn nog heel vitaal dus een mooie wandeling is leuk en ontspannend.
Wat heb je nodig om te gaan winterwandelen?
Zoals gezegd is het laagdrempelig om een winterwandelvakantie te beleven. Meer dan een goede winteruitrusting heb je eigenlijk niet nodig. Hieronder staan een paar zaken die je nodig hebt wanneer je een winterwandeling gaat maken.
Benodigde kleding voor een winterwandeling
- Goede bergschoenen of snowboots. Je kan dezelfde wandelschoenen gebruiken als die je in de zomer gebruikt tijdens het wandelen. Zorg wel dat ze een goed profiel hebben en een stevige zool. Er zijn ook speciale, gevoerde snowboots voor de winter verkrijgbaar. Deze zijn ideaal voor een winterwandeling. Maar het is niet noodzakelijk om ze hiervoor speciaal aan te schaffen. Zorg er wel voor dat je bergschoenen waterdicht zijn. En dat je wandelsokken draagt.
- Een warme broek. Liefst een broek die (aan de onderkant) waterafstotend is. Je kan in je skibroek winterwandelen, mits je een ademend exemplaar hebt. Als je echt goed van start wil gaan kan je een speciale broek kopen. Deze broek van Decathlon is bijvoorbeeld ideaal om te winterwandelen.
- Goed passende, warme sokken. Een paar goede wandelsokken zijn het beste, maar als je deze niet bezit, doe dan je skisokken aan.
- Een ademende ski jas. Idealiter een hard shell jack. Een hard shell jas beschermt je tegen de wind en regen. Een goede outdoor jas voldoet overigens ook.
- Indien je thermo ondergoed hebt, draag dit dan tijdens je winterwandeling. Het houdt je warm en voorkomt dat je lichaam nat word van zweet bij fysieke inspanning. Wanneer je geen thermokleding hebt, draag dan dunne, ademende onderkleding. En vermijd in ieder geval katoen.
Verder mee te nemen voor een winterwandeling
Naast kleding, zijn er nog andere dingen handig om mee te nemen. Onderstaande heb je waarschijnlijk wel ergens in een kast liggen. Tijdens een winterwandeling komen deze spullen goed van pas!
- Een zonnebril en wintersportzonnebrand (voor de zonnige dagen).
- Zorg voor een fijne wandelrugzak, zodat je wat te drinken en te eten mee kan nemen. Stop ook een paar energie- of muesli repen in de tas voor als je honger krijgt.
- Goede handschoenen zijn geen overbodige luxe. Lees ons artikel over skihandschoenen voor tips voor het passen en kopen van goede handschoenen.
- Een warme muts. Een helm is niet nodig, maar een lekker warme muts is wel aan te raden tijdens een winterwandeling.
Goedkope winterwandel outfit kopen
Wanneer je graag wil een keer wil winterwandelen maar geen van de benodigde spullen bezit, hoef je niet meteen een diepte investering te doen. Kijk eens naar deze selectie sportkleding van Decathlon. Deze kleding is goed geschikt voor winterwandelen maar ook voor andere sportieve outdoor activiteiten. Zo kom je met een kleine investering al een heel eind.
Zorg er in ieder geval voor dat je outfit waterdicht, winddicht en ademend is. Een winterwandeling in de sneeuw is natuurlijk het summum voor wandelaars. Maar je moet hier wel op gekleed zijn. Wanneer je kleding niet waterdicht is, ben je binnen een uur nat en koud. En dan blijf je de volgende dag waarschijnlijk liever binnen. Kortom (ook) bij winterwandelen geldt: dress for success!
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
1 Commentaar
Hoi Magda,
Wat leuk om te lezen! Wij hebben goede ervaring in Filzmoos en kunnen je dat van harte aanbevelen. Alhoewel dat geen georganiseerde reizen zijn.
Kijk anders een bij Kras https://www.kras.nl/specials/winterwandelen die hebben compleet verzorgde reizen met gids.
Ik hoop dat je wat leuks vind!
Groeten Maaike
OP-WINTERSPORT.NL BLOG