Cijfers liegen er niet om: van alle skiërs die jaarlijks op de Spoedeisende Hulp belanden heeft 15% letsel aan de ruggenwervel. Onder snowboarders is dit aandeel zelfs 20%.

Met een rugbeschermer of backprotector blijft de rug beschermd tijdens het skiën of boarden. En dat is fijn want de combinatie van snelheid en zwaartekracht kan tot lelijke ongelukken leiden.

Kleinarl, een skigebied voor kinderen die al kunnen skiën
Draag jouw kind een rugbeschermer.

Rugbeschermer kind, is dat echt nodig?

Ja. Eigenlijk heeft elk kind gewoon een rugbeschermer nodig. Het gevaar ligt niet alleen in de manier van skiën van het kind zelf (waarschijnlijk met veel plezier, redelijk snel) maar ook in de andere pistegebruikers. Ieder jaar neemt het aantal blessures aan de rug en nek toe. Daarbij zijn kinderen helaas extra kwetsbaar.

Een rugbeschermer is een relatief goedkope manier om een ernstig probleem te voorkomen.

Als je je kind tegen onnodig ernstig letsel wil beschermen, is het belang van de rugbeschermer universeel. Ieder kind dat zich op de piste bevindt, zou eigenlijk een rugbeschermer moeten dragen. Kinderen die weleens buiten de piste of in het park skiën zouden al helemaal niet zonder rugbeschermer in de lift moeten stappen.

Rugbeschermer kind
Gaan jouw kinderen ook graag de zwarte piste af?

Welke type rugbeschermers zijn er voor kinderen?

Rugbeschermers zijn er grofweg in 3 varianten:

  • Softshell rugbeschermers.
  • Hardshell rugbeschermers.
  • Rugzakken voorzien van rugbeschermers.

De laatste variant is voor kinderen niet geschikt. Deze rugzakken worden niet gemaakt in kindermaten. Dat zou ook niet veel zin hebben, er zijn maar weinig kinderen die altijd met een skirugzak skiën.

Softshell rugbeschermer

Een softshell rugbeschermer is het meest geschikt voor kinderen. Deze beperkt de bewegingsvrijheid van het kind niet, terwijl de impact van een val gereduceerd wordt. Een goede softshell rugbeschermer is ademend en beschermd de heup, ruggenwervel en nek. Een softshell rugbeschermer wordt gedragen over het thermoshirt voor kinderen.

Hardshell rugbeschermers

De hardshell rugbeschermers zijn vooral geschikt voor kinderen die graag het park in gaan. In het funpark is de kans op een val op de rug of nek groter en deze rugbeschermer biedt bescherming bij vallen na een sprong. Het nadeel van deze rugbeschermer is dat het erg warm wordt onder de beschermer en dat het de bewegingsvrijheid verkleint. Kies daarom alleen voor deze variant wanneer het kind daadwerkelijk het park ingaat.

Skigebied in de buurt van Innsbruck: stubaital
Als kinderen goed skiën is een rugbeschermer geen overbodige luxe.

Rugbeschermer kind, hier moet je op letten

Als je op zoek bent naar een geschikte rugbeschermer voor je kind, dan wil je zeker weten dat je een goed exemplaar koopt. Maar hoe weet je nou of je een goede backprotector te pakken hebt? De beste rugbeschermers hebben we geselecteerd, maar wat voor jouw kind de beste beschermer is, blijft een persoonlijke keuze.

Pasvorm

Het belangrijkste is de pasvorm. Je kind draag de backprotector over zijn thermoshirt en onder zijn ski jas. Zorg daarom dat de beschermer bij het passen (voor het kopen) zo gedragen wordt. Een rugprotector die deels verstelbaar is, is ideaal omdat je deze sluitend kan maken.

De rugprotector moet goed aansluiten en mag niet te ruim zitten. Een aantal rugbeschermers is in breedte verstelbaar en kan daarom altijd passend gemaakt worden. Het is belangrijk dat je kind de backprotector daadwerkelijk lekker vindt zitten. Zo gaat hij er straks ook daadwerkelijk mee skiën.

Rugbeschermers met ritssluiting

Wanneer je kind geen gevaarlijke trucs uithaalt in het park, adviseren wij een zachte rugbeschermer met ritssluiting. Deze zitten comfortabel en kunnen de hele dag gedragen worden. Omdat je kind deze nauwelijks voelt zitten, zal hij hem ook tijdens de lunch niet uitdoen en is de kans op verliezen geweken. Daarbij bieden deze soort beschermers kinderen alle bescherming die ze nodig hebben op de piste (of ernaast als ze graag een beetje poedersneeuw of bospaadjes pakken).

Wil je weten welke rugbeschermers kind die wij hebben gekozen voor onze kinderen? Lees dan onze ski rugbeschermer test.

Wanneer moet de rugbeschermer van een kind vervangen worden?

Voor de vervanging van een rugbeschermer geldt hetzelfde als bij vervanging van een skihelm.

Na een flinke val op de beschermer, biedt deze niet voldoende veiligheid meer. Het materiaal kan (onzichtbaar) beschadigd zijn en moet daarom worden vervangen. Kwalitatief goede merken als bieden 2 jaar garantie op de rugbeschermers. Na een val wordt de rugbeschermer kosteloos gerepareerd of vervangen.

Een hardshell rugbeschermer zou in principe na 5 jaar vervangen moeten worden omdat het materiaal onder invloed van tijd langzaam zijn technische eigenschappen verliest.

Om zeker te blijven zijn van de veiligheid van je kind, is het om bovenstaande redenen ook niet aan te raden een tweedehands beschermer voor een kind te kopen.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: het sneeuwt! 6 foto’s die je nu wil bekijken
Ook interessant
Review: warme skiwanten van Decathlon getest