Je kan niet zonder een goede skibril op de piste. En dat geldt ook voor kinderen. Kinderogen zijn zeer gevoelig voor schadelijke Uv-straling. Zonder dat we in details willen treden over de risico’s van de sterke Uv-straling op de piste, willen we toch iedereen op het hart drukken altijd een skibril mee te nemen. Omdat kinderen eigenwijze wezens zijn, is het belang van een goede en comfortabele skibril extra groot. Zo is de kans dat ze hem daadwerkelijk (de hele dag) ophouden het grootst.

Daarom deden wij onderzoek naar de beste skibril voor kinderen van dit seizoen!

Samenvatting: beste ..

  1. Julbo Echo - onze favoriete skibril voor kinderen.
  2. Sinner Vorlage S - beste prijs / kwaliteit.
  3. Smith Daredevil - OTG kinderskibril voor brildragers.
  4. Sinner Duck Mountain - skibril voor baby, peuter of kleuter.
  5. Wedze - goedkope skibril voor kind

Top 5 beste skibrillen voor kinderen

Hieronder staan onze vijf favoriete kinderskibrillen. Kijk snel welke het beste bij jou past.


Julbo Echo - onze favoriete skibril voor kinderen

Lenstype: categorie 3 (licht bewolkt tot zonnige weer).
Leeftijdscategorie:
7 jaar – 12 jaar
Wat is leuk:
minimalistisch frame, brede lens.
Wat is minder: alleen online verkrijgbaar.
Kopen: voor € 59,95.

Kinderen vinden deze skibril gewoon echt heel tof. Het minimalistische frame en het stoere design dragen daar aan bij. En het zicht is ook nog eens buitengewoon goed. Breed en contrast versterkend. Deze skibril is voor fanatieke skiërs, of snowboarders. Die het liefst zoveel mogelijk tijd doorbrengen op de piste. Ondanks dat het een categorie 3 lens betreft, hebben de kinderen onder alle omstandigheden goed zicht op de piste. Ook met extreme neerslag.


Sinner Vorlage S - beste prijs / kwaliteit

Type lens: Categorie 3 (licht bewolkt tot zonnige weer).
Leeftijdscategorie: 5 jaar – 12 jaar.
Wat is leuk:
 pasvorm, prijs.
Wat is minder: gesp van het elastiek verschuift soms.
Kopen: voor € 44,95.

Deze kinderskibril is een aangename verrassing! Deze Sinner skibril heeft een sferische (bolle) lens wat zorgt een breed zicht op de piste. De lens is van goede kwaliteit en de pasvorm en het ontwerp vallen bij kinderen in de smaak. Vorlage S is in 7 verschillende kleurcombinaties verkrijgbaar. Er zit vast een ontwerp bij wat bij jou kind past. De skibril is geruime tijd in gebruik en de lens is nog altijd zo goed als nieuw, geen krassen of beschadigingen. Niet onbelangrijk. deze bril sluit ook goed aan bij de meeste kinderskihelmen. We hebben dit onder meer getest bij Julbo, POC, Alpina en Sweet Protection. Tot slot is deze bril voor nog geen 40 euro zeer betaalbaar. Wij zijn aangenaam verrast door deze skibril voor kinderen!


Smith Daredevil - OTG kinderskibril voor brildragers

Lenstype: categorie 2, voor bewolkt tot licht zonnig weer.
Leeftijdscategorie:
vanaf 4 jaar tot 10 jaar. 
Wat is leuk:
 optische prestaties, scherp en breed zicht.
Wat is minder: cilindrische (platte lens).
Kopen: voor € 54,95 in zwart.

De Smith Daredevil geeft je alles wat een skibril voor kinderen nodig heeft. Deze bril geeft goed zicht. Ondanks de cilindrische (platte lens) is het zicht weids. De zogenaamde OTG pasvorm van deze skibril maakt het mogelijk om hem over een reguliere bril te dragen. Zo hoeven brildragers geen compromis te maken. Het enige nadeel wat we kunnen bedenken is dat de lens niet voldoende licht filtert voor hele zonnige dagen. Al hebben we daar nog geen klachten over ontvangen…


Sinner Duck Mountain – skibril voor baby, peuter of kleuter

Lenstype: categorie 3, voor helder weer.
Leeftijd: vanaf 2 jaar tot 6 jaar. 
Wat is leuk: 
skibril voor de allerkleinste.
Wat is minder: alleen goed zicht bij helder weer.
Kopen: verkijgbaar vanaf 31 euro in veel veschillende designs .

Sinner Duck Mountain is speciaal ontworpen voor de allerkleinste wintersporters. Zodra kinderen gaan skiën hebben ze een goede skibril nodig. Ook in de kinderweide. Deze bril beschermt de kwetsbare kinderogen tegen fel licht, kou en neerslag. De bril zit comfortabel en zacht en sluit goed aan bij de meest gangbare kinderhelmen. En dat is belangrijk, want als een bril niet bevalt, dan staat hij alleen maar bovenop de helm. En heeft je kind er niks aan..


Wedze – goedkope skibril voor kind

Lenstype: categorie 3, licht bewolkt tot zonnig weer.
Leeftijd: vanaf 8 jaar, ook geschikt voor volwassenen. 
Wat is leuk: 
goedkope skibril voor prima kwaliteit.
Wat is minder: duurzaamheid van de lens is beperkt.
Kopen: voor € 16,99 in zwart, wit of blauw.

Ben je op zoek naar een goedkope skibril, maar wil je wel dat je kind goed zicht heeft op de piste. Dan is deze skibril van Wedze een goede keuze. Nog geen 25 euro maar toch een prima pasvorm en goed zicht. De lens liet bij ons na een paar weken los, dus we verwachten niet dat deze skibril jaren  meegaat. Maar het is een prima skibril om mee te beginnen en hij ziet er nog leuk uit ook.


Toelichting beste skibril kind: zo hebben we getest

Binnen het team van op-wintersport zijn een aantal ouders van kinderen. Deze kinderen vormen het testpanel achter deze skibrillen test. Bij het selecteren van de beste skibril voor kinderen is rekening gehouden met een aantal factoren die naar voren komen bij het selecteren van een kinderskibril. Deze factoren zijn:

  • Pasvorm
  • Duurzaamheid
  • Zicht / Optische prestaties
  • Prijs

Hieronder worden deze vier factoren verder toegelicht.

Let op: veiligheid is uiteraard het allerbelangrijkste aspect. Alle in Europa verkrijgbare skibrillen zijn veilig in gebruik tegen UV-straling. 

Waar moet je op letten als je een skibril voor je kind koopt?

Let bij de aanschaf van een skibril op dezelfde aspecten als in de test. Dat houdt in:

Skibril kind – de pasvorm

Bij de pasvorm gaat het vooral om comfort. Hoe ervaart een kind de bril op zijn gezicht. Daarbij is het belangrijk dat de bril comfortabel zit, niet irriteert en aansluit bij de helm  en het gezicht.

Het gewicht en het materiaal zijn daarbij van grote invloed. Wanneer de bril niet comfortabel zit, zal een kind hem eerder afdoen. Het liefst hebben we dat de skibril zo comfortabel zit dat kinderen vergeten dat ze hem ophebben en er ongemerkt de hele dag mee skiën. Onderstaande afbeelding toont een bril met een slechte pasvorm (links) en een bril met een goede pasvorm (rechts).

Duurzaamheid

Kinderen zijn van nature niet erg zuinig. En gelukkig maar want daardoor zijn ze doorgaans zorgelozer. Maar dat betekent wel dat de skibril met de lens op de tafel komt te liggen. Of dat deze in een jaszak wordt geduwd waar nog andere voorwerpen inzetten. En er zijn vast nog veel meer scenario’s denkbaar waarbij krassen, barsten en deuken ontstaan. De skibrillen in deze test zijn geselecteerd op dit soort gedrag. Deze brillen zullen niet snel beschadigen of krassen. En zo voorkom je dat je volgend jaar weer een nieuwe skibril moet kopen. Bijkomend voordeel: alle skibrillen in deze test worden standaard met 12 maanden garantie geleverd. Controleer de bril dus na de wintersport goed op eventuele beschadigingen.

Skibril kind – de optische prestaties

Slecht zicht kan een behoorlijke domper zijn op de wintersportervaring. De optische prestaties zijn dan ook een belangrijk aspect aan de skibril. Deze worden bepaald door de categorie van de glazen en de vorm van de glazen. Cilindrische lenzen zijn plat, waardoor ze beperkt zicht verschaffen en een vertekend beeld van de piste geven. Sferische lenzen zijn gebogen (zoals de natuurlijke vorm van het oog) waardoor ze meer zicht verschaffen en geen vertekend beeld geven. Daarnaast zijn er lenzen in verschillende categorieën en kleuren verkrijgbaar. Kies voor een lens in categorie 2 en / of 3 voor goede bescherming en zicht. De kleur van de lens is eigenlijk niet zo belangrijk voor kinderen.

De kosten

De prijs is belangrijk om in overweging te nemen. Een kinderskibril kan gebruikt worden voor kinderen tot 12 jaar. Daarna zijn kinderen doorgaans groot genoeg om een reguliere ‘volwassenen’ skibril te dragen. Ondanks dat we niet adviseren om te besparen op een kinderskibril willen we afraden om voor een bril met de nieuwste technologische snufjes te kopen. Er zijn prachtige kinderbrillen verkrijgbaar die rechtstreeks verbonden kunnen worden met een mobiele telefoon. Echter, je kind gebruikt hem waarschijnlijk hooguit twee weken per jaar en zal er doorgaans niet langer dan vijf jaar mee doen.

Een goede skibril voor je kind zal rond de 50 euro kosten. Bovenstaande skibril van Sinner (Vorlage S) is een aangename verrassing voor maar € 39,95.

Skibril over bril dragen

Skibril voor brildragers, bestaat zoiets? Tot een paar jaar geleden was het compromis wat je als brildrager moest maken. Je bril? Of je skibril? Tegenwoordig zijn er gelukkig ‘Over the glass’ skibrillen verkrijgbaar. Je draagt deze OTG skibril over een reguliere bril. De pasvorm is aangepast voor brildragers en er is dus genoeg ruimte voor een gewone bril onder de kinderskibril. Van de geteste skibrillen is één OTG skibril (Smith Daredevil).

Een andere overweging voor brildragers zou een vizierhelm kunnen zijn. Het vizier gaat namelijk voor de bril langs. Omdat het vizier niet afsluit, is er minder kans op een beslagen bril. Kijk hier wat de beste skihelm met vizier is voor jouw kind.

Kan ik een skibril voor mijn kind online kopen?

Jazeker. Alle brillen uit de test kan je online kopen door op de naam van de bril te klikken. Je komt dat automatisch bij de juiste webshop uit. Bij het selecteren van webshops houden we altijd rekening met de prijs. We kiezen altijd voor de webshop met de laagste prijs. Naast de skibrillen uit deze test zijn er nog vele andere skibrillen online te koop. Kijk en vergelijk gewoon tot je een model hebt gevonden wat je aanstaat. De beste webshops voor aanschaf van een skibril voor kinderen zijn:

130+ skibrillen
vanaf € 19,95

25 skibrillen
vanaf € 9,95

85+ skibrillen
vanaf € 17,95

45+ skibrillen
vanaf € 22,95

Pas de sneeuwbril altijd na ontvangst. Het passen doe je met de skihelm op. Het is belangrijk dat de kinderskibril goed op het gezicht past, maar ook belangrijk dat hij goed aansluit bij de skihelm van je kind. Als er een (groot) gat ontstaat tussen de skibril en de helm spreken we van een ‘goggle gap’. Dit ziet er niet alleen raar uit, maar wordt ook erg koud tijdens activiteiten op de piste. Zorg dus altijd dat de skibril en skihelm bij elkaar aansluiten.

Sinner kinder skibril

Wanneer moet een kinderskibril vervangen worden?

Je vervangt de skibril wanneer deze vormen van slijtage laat zien (breuk, scheuren, krassen) of wanneer deze te klein is geworden voor je kind. Ook kan het zijn dat je een bril moet vervangen bij aanschaf van een nieuwe helm omdat de skibril niet langer bij de nieuwe skihelm aansluit. Doorgaans een een kinderskibril zo'n 3 tot 5 jaar mee. Het is een beetje afhankelijk van hoe regelmatig je op wintersport gaat en hoe ermee omgegaan wordt.

Eerder verschenen
Zo leuk is rodelen bij de Gnadenalm in Obertauern
Ook interessant
Reisverslag Stöten: op sneeuwscooters en sneeuwschoenen door een magisch winterlandschap