Engelberg is een van de meest bijzondere skigebied dat we de afgelopen jaren bezocht hebben. Het skigebied ligt op iets meer dan 800 kilometer rijden vanaf Utrecht. En is daarmee een van de skigebieden die het dichtste bij Nederland zijn. Het skigebied is mooi, sneeuwzeker en uitdagend. Overweeg jij ook een wintersport naar skigebied Engelberg? Lees dan snel verder. In dit artikel hebben we onze eigen ervaringen met Engelberg verzameld.

Samenvatting: Engelberg

 • Skigebied voor: freeriders. Ervaren wintersporters.
 • Wat is leuk: oneindig veel off piste mogelijkheden. Goede sfeer in het dorp.
 • Wat is minder: niet al te groot.
 • Aantal pistekilometers: ca 75 km piste.
 • Afstand vanaf Utrecht: 830 kilometer.
 • Bereikbaar met trein: Er is een treinstation in Engelberg. Aanreizen via Luzern.
 • Bereikbaar met vliegtuig: vliegen op vliegveld Zürich.
 • Accommodaties: eenvoudig te boeken via deze site

Engelberg: één dorp, twee skigebieden

Rondom Engelberg zijn twee skigebieden te vinden, die elk hun eigen karakter hebben.

 • Skigebied Engelberg-Titlis ligt aan de voet van de Titlisgletsjer. De pistes gaan hier tot wel 3.000 meter hoog. De pistes hier zijn sportief, lang en er zijn oneindig veel mogelijkheden om naast de piste te skiën of boarden. Dit artikel gaat vooral over dit
 • Brunni, het andere skigebied van Engelberg ligt aan het einde van het dorp. Dit is een klein familieskigebied dat bestaat uit een handvol sleepliften en een stoeltjeslift. Vanwege de geringe sneeuwval toen wij er waraen (de meest sneeuwarme winter sinds men zich kan herinneren), hebben ik hier zelf niet geskied. Maar ik kan me voorstellen dat het voor families een hele fijne plek is. De pistes lijken niet zo moeilijk en er is naast skiën nog veel meer te beleven. Zo zijn er een aantal routes om te winterwandelen en sneeuwschoenwandelen. Ook is er een rodelbaan en kan je er zelfs airboarden.
Engelberg: 1 dorp, 2 skigebieden
Engelberg: 1 dorp, 2 skigebieden

Engelberg-Titlis – niet groot, wel super tof

Skigebied Engelberg-Titlis is een bijzonder skigebied! Het is zeker niet het grootste skigebied in Zwitserland, maar de pistes zijn wel erg afwisselend en vooral erg leuk. De drie dagen die wij in het skigebied hebben doorgebracht, hebben we echt genoten. s.

Onze favoriete pistes in skigebied Engelberg-Titlis

Hoewel Engelberg vooral geliefd is vanwege de ontelbare off piste skiroutes. Zijn er ook een aantal hele leuke pistes in het skigebied te vinden. Hieronder hebben we onze drie favoriete pistes in het skigebied kort beschreven:

 • De lange afdaling vanaf de Jochstock (2.564 meter) helemaal tot aan het dalstation van de Titlis Xpress is onze favoriet. Tijdens deze afdaling daal je meer dan 1.500 meter en leg je ook nog eens heel wat kilometers af. Het eerste deel is een pittige rode afdaling die vervolgens over gaat in een lange blauwe dalafdaling. Dit is echt genieten! Wil je deze lange afdaling ook maken? Kies dan voor rode pistes 10 en 7 en vervolgens voor blauwe piste 6.
 • Piste 1 is een ongeprepareerde zwarte afdaling vanaf de gletsjer naar het ‘normale’ skigebied. Het feit dat de piste niet geprepareerd is en dat je tussen de rotsen door skiet, zorgen er voor dat het een echt avontuur is.
 • Op de blauwe pistes rondom de Engstlenalp heb je een fantastisch uitzicht. Niet voor niets zijn deze afdalingen ook bij de locals erg geliefd. Je vindt deze als piste 12 en 13 op de pistekaart.
skigebied Engelberg
De afdalingen in Engelberg zijn behoorlijk sportief.

Engelberg: dorp met een bijzondere vibe

Engelberg is een dorp met een geweldige sfeer. Doordat er (normaal gesproken) enorm veel sneeuw ligt en er oneindig veel off piste mogelijkheden zijn, is Engelberg geliefd door skibums en wintersporters van over de hele wereld. Dat zorgt er voor dat er een bijzondere in Engelberg een hele aangename vibe hangt. Het dorp biedt een combinatie van internationale flair en authentieke Zwitserse ‘gemütlichkeit‘. Zo zijn er tal van traditionele kaasboerderijen en in het oude klooster aan de rand van het dorp lopen zelfs nog monniken rond. Wat extra tof is aan Engelberg is dat je de auto niet nodig hebt. Tussen het dorp en beide skigebieden rijden een aantal gratis skibussen. Er zijn zoveel haltes en busroutes dat niemand de auto echt nodig heeft. Wij vonden het erg fijn om de auto te laten staan. En het is nog duurzaam ook!

Engelbgerg heeft een bijzondere vibe
Engelberg heeft een bijzondere vibe

Voor wie is Engelberg een geschikt skigebied?

Ik vind skigebied Engelberg-Titlis vooral geschikt voor ervaren wintersporters en natuurlijk voor freeriders. Hoewel er een handvol blauwe pistes te vinden zijn, bestaat het overgrote deel van het skigebied uit uitdagende rode en zwarte piste. Naast deze uitdagende pistes zijn er ontelbaar veel off piste mogelijkheden. Bij voldoende sneeuwval zijn voor hen ‘The Big 5‘ dé reden om Engelberg -Titlis te bezoeken. Vijf gave freeride routes die direct bij de skilift beginnen. Absolute hoogtepunt is de Galtiberg, een van de langste poederafdalingen van de Alpen.

Maar ook voor families en beginners is het een fijne bestemming. De pistes rondom Brunni en de Gerschnialp zijn ideaal om te leren skiën. En zodra je kan remmen en sturen, kan je ook de lange dalafdaling doen.

Kilometervreters en wintersporters die graag lange tochten maken, kunnen beter een andere bestemming zoeken. Hoewel de pistes meer dan afwisselend genoeg zijn om je een week te vermaken, zijn er maar weinig lange tochten te maken.

De dalafdaling naar Engelberg
Er zijn ook genoeg eenvoudige pistes te vinden.

Plattegrond skigebied Engelberg

Wil je zelf kijken of Engelberg voor jou een geschikt skigebied is? Bekijk dan hieronder de plattegrond van het skigebied. Wanneer je de afbeelding klikt, kan je een grotere versie bekijken.

Plattegrond skigebied Engelberg pisteplan

Bereikbaarheid skigebied Engelberg

Engelberg ligt op iets meer dan 830 kilometer rijden vanaf Utrecht. De route er naar toe gaat voornamelijk over de snelweg en de provinciale. Om Engelberg te bereiken, heb je normaal gesproken geen sneeuwkettingen nodig. Alhoewel dat bij extreme sneeuwval wel nodig zijn. Hou er wel rekening mee dat je in Zwitserland een vignet nodig hebt.

Reis je liever met de trein naar Zwitserland? Boek dan een ticket naar station Engelberg.

Tenslotte kan je ook vliegen naar Zürich. Daarvandaan kan je met een shuttlebus of de trein naar Engelberg doorreizen.

Eerder verschenen
Zo neem je stijlvol afscheid van het wintersportseizoen
Ook interessant
Ski waxen: met deze tips kan je het zelf