We kennen allemaal de blauwe, rode en zwarte pistes, toch? In Frankrijk heb je ook nog groene. Maar wanneer is een piste nou groen, blauw, rood of zwart?
Hoe zit het nou met de pistekleuren?
Opvallend genoeg zijn er helemaal geen regels of richtlijnen om te bepalen hoe steil een zwarte pistes is. Het is niet zo dat pistes tot een bepaalde steilte de ene kleur hebben en boven een bepaalde steilte een andere.
Een zwarte piste is moeilijker is om te skiën dan een rode piste. En een rode piste is moeilijker dan een blauwe. Maar objectieve criteria zijn er niet. Het skigebied bepaalt zelf welke piste zwart, rood of blauw is…
Skigebieden bepalen zelf
In principe is het aan het skigebied zelf om te bepale welke kleur ze een piste geven. Daar zitten vaak ook strategieën achter. Wanneer je wil voorkomen dat beginners in (een deel) van het skigebied komen, maak dan alle pistes daar rood of zwart. Wil je je skigebied aantrekkelijk maken voor onervaren skiërs of families, zorg dan dat er veel blauwe pistes op de kaart staan.
Er zijn pistes die van kleur veranderen
Soms slaan skigebieden hiermee een beetje door. Er zijn leuke voorbeelden van pistes die het ene jaar als een andere kleur op de kaart staan dan het jaar erna. En dat de piste verandert is.
Zo is er in Val d’Isère bijvoorbeeld de piste ‘Santons’, die van de Rocher de Bellevarde terugvoert naar het dorp. In 2015-2016 stond deze piste als blauw op de pistekaart, het jaar daarna (en sindsdien) als rood.
Wat extra opvallend is, is dat deze piste – rood dus tegenwoordig – aanzienlijk eenvoudiger is om te skiën dan de ‘Piste L’, die een dal verderop vanaf de Tête du Solaise teruggaat naar het dorp. Die staat als blauw op de kaart, maar is altijd ijzig en afgeschraapt, waardoor maar weinig skiërs daar de controle kunnen houden.
Die blauwe Piste L loopt door een kloof en ligt precies op het Noorden, waardoor hij altijd in de schaduw ligt. De rode Santons ligt op het oosten en wordt dus door de eerste zonnestralen al wat zachter. Ook is de Santons minder steil en wat breder.
Pas op voor ‘zeven kleuren ….’
Je kan dus niet altijd uitgaan van de kleuren op pistekaart van een skigebied. Met als risico dat je op een piste belandt die toch echt een stuk uitdagender is dan je had gedacht. En dan kom het in zeven kleuren beneden… 😉
Ik ben pas op latere leeftijd gaan skiën, maar vanaf het eerste moment verslaafd. Daarna ben ik vrijwel meteen op zoek gegaan naar de juiste ski voor mij. Die zoektocht heeft mijn fascinatie voor skimateriaal, testen en reviewen aangewakkerd. Mijn eigen website gigiski.com is daar het product van.
Voor op-Wintersport schrijf ik voornamelijk over skimateriaal. Vanuit het oogpunt van de consument en eerlijk en objectief, zoals ik altijd al doe. Mijn passie en ervaring zet ik ook in skigebieden onder de loep te nemen en te beschrijven. Om zo mensen te helpen betere keuzes te maken en teleurstellingen te voorkomen.
0 Commentaren