Een skihelm met óf zonder vizier is een behoorlijke investering. Gelukkig gaat een goede skihelm vijf jaar mee als je hem goed onderhoud. Het onderhouden en schoonmaken van een skihelm is niet zo veel werk en als je deze de tips hieronder opvolgt, weet je zeker dat je helm langer meegaat.

1. Controleer je helm op beschadigingen

Controleer je skihelm op mogelijke beschadigingen. Als er een flinke deuk inzit, of als je een val op je hoofd hebt gemaakt, dan moet je de skihelm vervangen. Het is sowieso verstandig om elke 5 jaar je skihelm te vervangen. Na 5 jaar raakt het materiaal uitdroogt en broos, zelfs wanneer de helm niet (intensief) gebruikt wordt.

Alpina Grand Lavalan skihelm getest
Controleer je helm op beschadigen.

2. Maak je skihelm goed schoon

Maak je helm na de wintersport schoon met een milde zeep en zachte doek. De binnenkant van de helm kan vaak gewassen worden. Verwijder, als dat nodig is, de stoffen binnenkant van de helm en was deze vervolgens middels een handwas.

3. Vermijd chemische reinigingsmiddelen

Er bestaan speciale sprays voor het reinigen van motorhelmen. Gebruik deze vooral niet! De chemicaliën kunnen het materiaal van de helm aantasten.

4. Zorg dat de helm goed droog is

Het is belangrijk om je helm goed te laten drogen voordat je hem opbergt. Zo voorkom je schimmelvorming en nare geurtjes. Zorg er daarom voor dat je skihelm goed droog is voordat je hem opbergt.

Skihelm schoonmaken - zorg dat de helm goed droog is
Zorg dat de helm goed droog is

5. Berg de skihelm goed op

Als je een skihelm koopt, dan krijg je er een handige opbergzak bij. Gebruik deze om de helm gedurende de zomer te bewaren. Op die manier verkleurt of beschadigt je helm niet. Bovendien voorkom je dat het materiaal van helm onder invloed van zonlicht sneller veroudert. Leg de helm op een plaats waar hij niet kan vallen.

Skihelm onderhoud
Berg je skihelm op in de meegeleverde zak.

Extra tips voor het onderhoud van een skihelm met vizier

Heb jij een skihelm met vizier? Dan zijn er nog een paar aanvullende tips:

  • Het vizier kan je schoonmaken met een zachte (schone doek). Je kan eventueel een milde zeep gebruiken maar dit is zeker niet noodzakelijk. Zorg dat de doek volledig schoon is om krassen te voorkomen.
  • Gebruik nooit anti-fog spray of andere onderhoudsmiddelen op je vizier. Deze middelen kunnen het vizier beschadigen.

 

 

Eerder verschenen
Skigebied Almenwelt Lofer – ideaal voor families en beginners
Ook interessant
BOA skischoenen: revolutie op de piste