Skisokken wassen doe je met zorg. Je wilt immers zo lang mogelijk gebruik maken van je comfortabele, warme, goed passende sokken. En je skisokken slijten echt niet van het skiën, maar wel van het wassen.

Aandachtspunten bij skisokken wassen:
  1. Was skisokken binnenste buiten.
  2. Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol en vermijd wasverzachter.
  3. Was skisokken op een lage temperatuur.
  4. Vermijd de droger.
skisokken wassen doe je zo
Skisokken van merino wol hoef je niet vaak te wassen.

Skisokken wassen: niet te vaak

We gaan er even vanuit dat je goede skisokken bezit. Goede skisokken zijn altijd opgebouwd uit een mix van materialen waaronder wol. De meest fijne wol voor skisokken is merino wol. Merino wol zorgt voor een optimale warmte regulatie, vochtafvoer en draagcomfort. Zo beschermen deze skisokken tegen koude voeten op de piste. Daarbij is het anti bacterieel en kriebelt het niet. Wanneer je slechts twee of drie uur je skisokken gedragen hebt, hoef je ze niet te wassen! Datzelfde geldt trouwens voor goede wandelsokken.

Laat de kort gedragen sokken drogen en je kan ze rustig nog een keer dragen. Merino wol werkt anti bacterieel en je zult merken dat skisokken met een hoog percentage wol nauwelijks gaan stinken. Wanneer je na een week wintersport thuiskomt, is het uiteraard wel noodzakelijk om al je gedragen skisokken te wassen alvorens ze weer op te bergen.

Skisokken wassen op lage temperatuur

Bij het wassen geldt: kleur is minder belangrijk dan materiaal. Was wol met wol. Je kan skisokken wassen met thermokleding of met alleen maar sokken van hetzelfde materiaal. Doe ze in ieder geval nooit met grove stoffen (zoals spijkerbroeken) samen in de wasmachine.

Skisokken was je binnenstebuiten en op een lage temperatuur. Gebruik een speciaal wasmiddel voor wol. Wij gebruiken zelf het liefst dit wasmiddel voor wollen thermokleding en sokken. Naast dat het milieuvriendelijk en onderhoudsvriendelijk is, activeert het de vocht regulerende werking van wol. Al moet je in het begin wel even wennen aan de geur van het wasmiddel.

wassen van skisokken
Klaar voor volgend seizoen!

Skisokken drogen zonder droger

Als je in bezit bent van een droger, ben je waarschijnlijk gewend al je sokken hier in te kieperen na het wassen. Niemand wil graag voor een heel gezin sokken aan de waslijn hangen. Toch is dit wel aan te raden met skisokken.

In de droger kunnen je skisokken krimpen en daar zijn ze nou net te kostbaar voor. Idealiter droog je ze liggend. Zelf doen we dit nooit, maar de officiële instructies geven dit wel aan. Echter, wij hebben skisokken die al jarenlang intensief gebruikt worden en altijd weer aan de waslijn hangen en ook die hebben nog steeds een perfecte pasvorm.

Opbergen na het wassen

Zit je laatste wintersport van het seizoen erop? Dan is het tijd om je fijne skisokken op te bergen tot volgend jaar. Zorg dat de sokken helemaal droog zijn. Frommel ze niet samen in een bal, leg de sokken dubbel gevouwen op elkaar. Skisokken moeten voor het opruimen altijd helemaal schoon zijn. Wanneer er nog lichaamsgeur aan de sokken hangt, zullen motten zich aangetrokken voelen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Wil je ongedierte als motten effectief op afstand houden? Dan helpt een beetje gedroogde lavendel ook heel goed.

Nu je zo goed voor je skisokken gezorgd hebt, kan je er zeker van zijn dat ze weer een seizoen meegaan. Dus boek die volgende wintersport maar vast! 😉

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review: nieuwe Decathlon ski collectie getest
Ook interessant
Review: Evoc Rugbeschermer voor kinderen