Hoe lang gaan skischoenen mee? Bij ‘normaal’ gebruik, zeg één of twee weken wintersport per jaar, gaan een paar skischoenen rustig 10 jaar mee. Hou er wel rekening mee, dat in de loop van de jaren, je voeten kunnen veranderen en dat je daardoor je skischoenen moet vervangen. Alle informatie over het vervangen van skischoenen en de levensduur die je van je skischoenen mag verwachten, hebben we in dit artikel voor je verzameld.

skischoenen vervangen
Ik ben erg blij met deze skischoenen.

Skischoenen vervangen: uiterlijk 200 skidagen

Skischoenen vervangen omdat ze niet lekker (meer) zitten, dat laat zich niet uitstellen. Maar als je eenmaal een paar ultra comfortabele lievelings skischoenen bezit, dan vervang je ze liever nooit meer. Het soort schoenen wat ik de afgelopen 5 jaar in mijn bezit had, was zo een paar. Ik was nog lang niet van plan om deze skischoenen te vervangen. Toch ontkwam ik er niet aan. Want ondanks dat ze lekker zaten, braken er stukjes af bij het sluiten van de buckels. In mijn favoriete wintersport winkel vroeg ik om advies. Zal een minder stijve skischoen misschien langer meegaan? En was de kwaliteit van mijn schoenen wel goed geweest?

Wie al wat langer skiet, kan zich het leed van skischoenen voor het jaar 2000 vast herinneren. Deze schoenen haalde vaak de 10 jaar niet. Zelf hebben we een keer (in de jaren ’90) meegemaakt dat een complete zool afbrak. Geen pretje. Gelukkig heeft de millenial generatie skischoenen hier minder last van.

Wanneer je nieuwe skischoenen koopt, van goede kwaliteit dan gaan je skischoenen zeker 100 dagen mee.

Maar als je geluk hebt, dan gaan ze ook 200 dagen mee. Op mijn laatste skischoenen heb ik grofweg 350 dagen geskied. Niet zo gek dus, dat ze broos werden..

Levensduur skischoenen hangt af van gebruik en onderhoud

Hoe lang je skischoenen meegaan, is dus afhankelijk van hoe intensief je ze gebruikt. Naast gebruik is onderhoud van je skischoenen van grote invloed op de levensduur. Laat je schoenen daarom altijd goed drogen en ruim ze op op een niet al te warme en donkere plek. Zonlicht en warmte hebben een slechte invloed op je skischoenen.

decathlon skibroek heren - review

Hoe lang gaat skischoenen mee?

Hoe lang gaat skischoenen mee? Wanneer het tijd is om je skischoenen te vervangen? Wanneer één of meerdere van onderstaande punten aan de orde is.

  • Er ontstaan scheuren en barstjes in de shell van de skischoenen (meestal in de buurt van de buckels).
  • Je ziet veel slijtage aan de zool (stukjes schoen zijn letterlijk weggeslagen van je zool).
  • De zool onder je tenen raakt ‘afgerond’ waardoor deze makkelijk losraakt uit je binding.
  • Er komt een onaangename geur uit de schoenen.

Daarbij kan het zijn dat je skischoenen gewoon niet meer lekker zitten of dat je (omdat je enorme vorderingen hebt gemaakt in je skitechniek) aan een andere schoen toe bent.

Op de top heb je een prachtig uitzicht op het Hohe Tauern massief.
Wandel alleen op zachte ondergrond met je skischoenen.

Zo gaan je skischoenen langer mee

Heb je fijne skischoenen? Dan wil je natuurlijk dat je deze zo lange mogelijk meegaan. Met onderstaande tips verleng je de levensduur van je skischoenen.

De binnenzool van je skischoenen vervangen

Wanneer je veel skiet en je relatief stijve skischoenen hebt, dan kan je na een paar weken merken dat er meer ruimte in je skischoenen ontstaat. Dit ‘probleem’ is heel makkelijk op te lossen met een nieuwe inleg zooltje. Voor nog geen 20 euro kan je de inlegzool van je skischoen vervangen en daarmee zit deze weer als gegoten.

Hygiëne verlengen levensduur van skischoenen

Een onsmakelijk onderwerp, maar wel heel waar: in skischoenen kan schimmel ontstaan. Met name wanneer de skischoenen niet goed drogen kan dit probleem ontstaan. Zorg dus voor droge skischoenen voordat je ze opbergt. Om er zeker van te zijn dat de schoen goed droog is, kan je de binnenschoen eruit halen en apart laten drogen.

Elke dag schone skisokken helpt ook om op lange termijn nare geurtjes en schimmel te voorkomen.

Opbergen volgens basis principes

Voordat je schoenen weer een heel seizoen verdwijnen in de kast of op de vliering hebben ze een beetje zorg nodig. Zorg dat ze geheel schoon en droog zijn. Sluit de buckels en klittenband (zo houdt je de shell in goede conditie) en berg je schoenen donker en niet te warm op. Met een skischoen tas voorkom je dat ongedierte in je skischoenen kruipt of dat stof en vuil zich daar verzameld.

Laat je skischoenen niet achter in de auto

Een auto is geen ideale plaats voor je skischoenen om te overnachten (en een dakkoffer trouwens ook niet). Natuurlijk kan een nachtje onderweg naar Oostenrijk geen kwaad, maar een hele week is gewoon geen goed idee.

Snowboots kopen voor je dagelijkse wandeling naar de piste / locker

De levensduur van skischoenen hangt zeer nauw samen met de conditie van de zool. Behandel je zolen dus met respect. De kiezels die in de Alpenlanden gestrooid worden (tegen het uitglijden) zijn extreem respectloos voor de zool van je skischoen. Net als harde ondergrond. Je verlengt de levensduur van skischoenen aanzienlijk door er niet mee te gaan wandelen of lopen. Dus koop een paar snowboots en sla je skischoenen op in een locker onder aan de piste. Deze investering betaalt zich snel terug!

Eerder verschenen
Waanzinnige ervaring: met de pistenbully mee in het Pitztal!
Ook interessant
Skiën in april? Dít zijn 5 sneeuwzekere skigebieden en de 11 mooiste aanbiedingen!