Thermokleding, of je baselayer bestaat uit een thermoshirt, thermobroek en sokken. De laatste wordt vaak vergeten als onderdeel van thermo ondergoed maar de funtie van deze drie kledingstukken is gelijk. Ze houden je warm en droog.

Thermokleding heeft al primaire functie om je lichaam droog te houden. Je draagt het als ondergoed (vandaar de term baselayer) wanneer je transpireert, wordt dit door de thermolaag afgevoerd.

Zo zorgt een baselayer niet alleen dat je droog blijft, maar ook dat je warm blijft. Wanneer je lichaam nat wordt, koelt het snel af onder de koude omstandigheden op de piste. Een droog lichaam is veel beter in staat zich warm te houden.

Secundair houdt thermokleding je warm. Hoe warm? Dat is afhankelijk van de dikte van je thermo ondergoed. Hierover lees je hieronder meer.

Waar moet je op letten als je thermokleding gaat kopen?
Waar moet je op letten als je thermokleding gaat kopen?

Thermokleding kopen – 3 praktische tips

Wanneer je thermokleding voor je wintersport gaat kopen, is de keuze enorm. De materialen, diktes en prijzen verschillen. Om je enig houvast te geven hebben we 3 praktische tips voor je. Als je hier aandacht aan besteed, weet je zeker dat je met de juiste thermokleding naar de wintersport vertrekt.

  • Materiaal en dikte van de thermokleding.
  • De pasvorm van de thermokleding.
  • Je persoonlijke budget voor thermo ondergoed.

1. Materiaal en dikte van thermokleding

Thermokleding is beschikbaar in alle prijsklasse. Vanaf een paar euro bij goedkope kledingzaken, tot ruim 100 euro in gespecialiseerde (sport)zaken. Dit verschil in prijs wordt met name veroorzaakt door het materiaal waarvan de kleding gemaakt is. Bij goedkope shirts zie je vaak een combinatie van elastisch materiaal met katoen of viscose. Katoen en viscose zijn ronduit slecht materiaal voor je basislaag. Deze materialen absorberen het vocht en houden het vast.

In het middensegment qua prijs zitten vaak synthetische materialen. Dit is doorgaans goed functionerend ondergoed wat lang meegaat.

Aan de bovenkant van de markt wordt vooral veel gebruik gemaakt van merino wol. Dit is een zachte wol variant die niet kriebelt en perfect warm en droog houdt. Daarnaast is dit materiaal (extreem)duurzaam.

De dikte van de materialen varieert van lichtgewicht tot zwaargewicht. Hoe lichter, hoe minder warm. Het doel van thermokleding is in eerste instantie om je lichaam droog te houden (zweetafvoer). Maar als je snel koud bent op de piste, is het lekker om thermo ondergoed te hebben van middel tot zwaargewicht (de dikkere varianten). Deze zijn warmer dan de dunne, lichte varianten en houden daarom beter warm.

Helly Hansen thermokleding
Thermoshirt: kies het juiste materiaal.

Verschil wol of synthetische thermokleding

Kortom, synthetische en wollen thermokleding is ideaal voor wintersporters. Het verschil tussen beide materialen lichten we verder toe in de tabel onderaan dit artikel. Bepaal voor jezelf wat voor jou belangrijke eigenschappen zijn.

Synthetische thermokledingWollen thermokleding
+ Onderhoudsvriendelijk.+ Resistent tegen vlekken.
+ Zeer licht materiaal.+ Kreukvrij.
+ Slijtvast.+ Natuurlijk materiaal.
+ Kreukt niet.+ Extreem goede temperatuurregulatie.
+ Elastisch.+ Resistent tegen (nare) geurtjes.
+ Behoudt zijn pasvorm.+ Rekbaar en elastisch.
+ Droogt zeer snel.
– (Nare) geurtjes kunnen zich ophopen in het materiaal als het niet regelmatig op de juiste manier gewassen wordt.– Droogt iets langzamer dan synthetisch materiaal.
– Minder goede temperatuurregulatie dan wol.– Krimpt wanneer het niet op de juiste manier gewassen wordt.
– Gemaakt op basis van olie (geen natuurlijk materiaal)– Kostbaar.
– Kostbaar.
Bekijk synthetisch thermokledingBekijk wollen thermokleding

2. De pasvorm van het thermoshirt

Kies voor thermokleding die bij je lichaam past. Door te kiezen voor thermo ondergoed van synthetisch materiaal of wol, heb je een baselayer die zijn pasvorm behoud. Het mag dus best strak om het lichaam vallen, zolang het maar niet knelt.

Een shirt moet tevens lang genoeg zijn om in je skibroek te passen of aan te sluiten op je thermobroek.

Merinowol thermokleding,
Zorg dat de thermokleding goed past.

3. Jouw persoonlijke budget

Thermo ondergoed is er in ongeveer alle prijsklasse. De goedkoopste baselayers kosten 20 euro. Dan heb je een baselayer die prima functioneert onder milde omstandigheden maar die niet zo lang meegaat (doorgaans). De best presterende thermoshirts en broeken van merino wol kosten rond de 100 euro. En tussen beide uiterste bevindt zich ook nog een hele reeks. Kortom, stem je budget af op je wensen.

Thermokleding voor kinderen

Ik hoor je denken, leuk zo’n duurzame wollen baselayer, maar best prijzig als het maar 1 seizoen meegaat. Immers, kinderen in de groei doen er meestal niet langer dan een seizoen mee. Ook voor kinderen is wol de beste optie. Wol houdt ze onder de meest uiteenlopende omstandigheden goed warm, terwijl lichaamsvocht afgevoerd wordt.

Maar synthetisch materiaal is in dit geval ook prima. Het hangt uiteindelijk allemaal af van je budget en natuurlijk van je kind. Als een kind erg koud is op de piste, is wol fijn omdat het warm houdt. Maar wanneer een kind weinig zweet en geen last heeft van kou, dan is wol misschien overbodig.

Thermokleding, kind langlaufen in de zon
De basislaag: thermokleding’.

Thermokleding wassen

De duurzaamheid van je thermokleding hangt voornamelijk af van hoe je het onderhoudt. Het volgen van de wasvoorschriften is hier het belangrijkst. Uiteindelijk slijt thermokleding doorgaans van het wassen, niet van het dragen.

Was baselayers altijd zo snel mogelijk na gebruik. Op die manier krijgen nare geurtjes (met name in synthetische shirts) geen kans tot verdere ontwikkeling. Was het shirt op 30 graden (hogere temperaturen zijn na een dagje intensief gebruik echt niet nodig). Vermijd het gebruik van wasverzachter. Thermokleding is tenslotte van zichzelf al zacht en wasverzachter schaadt het materiaal. Gebruik ook geen wasdroger, maar hang het shirt op en het is binnen een paar uur droog. Dat is tenslotte één van de belangrijkste eigenschappen van thermokleding.

Zowel synthetisch materiaal als wol hoeft niet gestreken te worden omdat het kreukvrij opdroogt. Kortom, een kind kan hier letterlijk de was doen. Meer weten? Lees dan ons artikel over wol wassen.

nikwax polarproof
Door op de juiste manier te wassen, gaat je thermokleding langer mee.
Nikwax

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Heliskiën als je 94 bent? Deze wintersporter deed het
Ook interessant
Nieuwe gondels voor de Golmerbahn in Montafon