Goed nieuws voor alle wintersporters die deze winter nog op wintersport gaan. De sneeuwhoogte in Oostenrijk is nu al bijna tot recordhoogte gestegen.  Weliswaar ligt er nog geen 6 meter sneeuw in het dorp zoals in 1981 in Schröcken (Vorarlberg), maar op sommige plaatsen ligt er inmiddels zo veel sneeuw dat lokale historische sneeuwrecords zijn gebroken.

Al 14 dagen sneeuw

Het kan je de afgelopen dagen niet ontgaan zijn. Het heeft bijna twee weken lang onophoudelijk gesneeuwd in grote delen van Oostenrijk. Inmiddels is er zo veel sneeuw gevallen dat uit voorzorg de toegangswegen naar sommige dorpen (tijdelijk) zijn afgesloten. Dit gebeurde afgelopen week ook al en zorgde toen voor uitgebreide media aandacht. Dit tot ergernis van veel Oostenrijkers, zij vinden dat de media onnodig paniek zaaide over de ‘sneeuwbom’.

Slecht nieuws dus voor een aantal wintersporters die gisteren en vandaag afreisden naar Oostenrijk. Op dit moment zijn er meer dan 100 wegafsluitingen en zijn bekende skigebieden als Ischgl, Sölden, Lech, Obertauern en Gargellen afgesloten van de buitenwereld. In veel andere skigebieden kan je gelukkig gewoon wintersporten. Wij waren vanmorgen even in Flachau en Wagrain. Daar waren de meeste liften en pistes gewoon open.

Sneeuw tot aan bergstation Spacejet 3 - Flachau
Spacejet 3 in Flachau is gewoon open
Niet alle liften zijn open in Flachau en Wagrain
Maar niet alle skiliften en pistes zijn open in Flachau en Wagrain

Er lag vandaag zo veel sneeuw op de pistes, dat de pistenbully’s dat onmogelijk plat konden walsen. Mooie kans dus om veilig op de piste door zo’n 30 cm poeder te skiën. Een heerlijk gevoel! Nogmaals deze foto is gemaakt op de piste. Op dit moment geldt in grote delen van Oostenrijk hoog lawinegevaar. Ga dus niet buiten de piste skiën of boarden. Dat is nu echt levensgevaarlijk.

Poeder skiën op een piste
Poeder skiën op een piste in Wagrain

Wordt 2019 legendarisch?

Er ligt inmiddels zo veel sneeuw in sommige plaatsen lokale records zijn gesneuveld. Zoals bijvoorbeeld in Hochfilzen, En het is pas medio januari. Normaal gesproken wordt de maximale sneeuwhoogte pas begin maart bereikt. Grote kans dus dat er in 2019 nog meer sneeuwhoogte records gebroken gaan worden in Oostenrijk.

Sneeuwhoogte Oostenrijk Top 10 – 14 januari 2019

Meer dan dan genoeg sneeuw in Oostenrijk dus. Hieronder staan de 10 Oostenrijkse skigebieden waar op dit moment de meeste sneeuw ligt. Opvallend is vooral ook de sneeuwhoogte in het dal. In dorpen als Filzmoos, Kleinarl en Loser ligt zelfs in het dorp meer dan een meter sneeuw. Inmiddels ligt er zo veel sneeuw ligt in Oostenrijk dat er je tot ver in april op wintersport naar Oostenrijk kunt gaan. Een flink aantal skigebieden is geopend tot eind april geopend en met deze sneeuwval is een wintersport met Pasen best wel aantrekkelijk geworden.

Sneeuwhoogte Top 10 - januari 2019

En nu tijd voor.. blauwe vogels

Als de weersvoorspellingen kloppen, dan stopt het na vandaag met sneeuwen. Komende dagen wordt eigenlijk ideaal wintersportweer voorspeld. Met veel zon en redelijk aangename temperaturen. Perfect Blue Bird weer. Lekker toch?

Weersverwachting
De weersverwachting voor komende dagen (14-01-2019) – Bron: bergfex.com

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Voor wie 2 meter sneeuw zoekt, het ligt in Salzburgerland!
Ook interessant
Trip Tip: Gezellige familie wintersport in Filzmoos