Heb jij al eens een autovrije wintersportbestemming bezocht? Dan werd je waarschijnlijk verrast door de rust die over je heen viel. Want zonder de aanwezigheid van auto’s, inclusief bijhorend lawaai, drukte en luchtvervuiling heb je een totaal andere ervaring. En redelijk onopgemerkt zijn er behoorlijk wat autovrije wintersportdorpen te vinden in de Alpen.

Overzicht autovrije skidorpen

In dit artikelen selecteren we vijf bijzondere autovrije skidorpen. De dorpen liggen in Oostenrijk, Zwitserland, Italië of Frankrijk. Klik op de het dorp van jouw keuze voor meer informatie.

 • Riederalp (Zwitserland) – geweldige uitzichten, rust en stilte.
 • Serfaus (Oostenrijk) – kindvriendelijk en groot skigebied.
 • Pfelders (Italië) – goedkoop en natuurlijk heerlijk Italiaans eten.
 • Saas Fee (Zwitserland) – authentiek en erg sneeuwzeker.
 • Avoriaz (Frankrijk) – groot en veelzijdig skigebied.

Autovrije skigebieden

De meeste autovrije wintersportbestemmingen vind je in Zwitserland. Maar ook in Oostenrijk, Italië en Frankrijk is een compleet autovrije wintersport mogelijk. Wij zetten 5 bijzondere, autovrije wintersportbestemmingen voor je op een rij. En we adviseren je deze winter nog één van deze bijzondere bestemmingen te bezoeken om zelf te ervaren hoe bijzonder deze skigebieden zijn.

1. Riederalp / Bettmeralp: autovrij dorp in Zwitserland

Riederalp is toch wel één van onze favorieten in deze lijst. Dit Zwitserse wintersportdorp bij de Aletschgletsjer is niet alleen autovrij maar ook nog eens een van de meest kindvriendelijke skigebieden in Zwitserland. Het wintersportdorp richt zich voornamelijk op gezinnen. Het draagt zelfs het keurmerk “family friendly”.

Autovrij wintersportdorp Riederalp in Zwitserland
Riederalp is autovrij en kindvriendelijk. Fotocredits: My Switserland.

Het skigebied is verdeeld over de dorpen Riederalp, Bettmeralp en Fiescheralp. In Riederalp bevind zich een hele leuke funslope voor kleine kinderen. En Nederlandstalige skiles is hier ook geen probleem. Wij verzekeren je: na één week wil je echt nog niet naar huis.

Overzicht Riederalp / Bettmeralp

 • Waarom Riederalp: onovertroffen uitzichten, rust en stilte.
 • Riederalp met de trein: ongeveer 10 uur vanaf Utrecht.
 • Riederalp met de auto: 915 km vanaf Utrecht tot aan de parkeerplaats waar de gondel gaat.
 • Boeken: verblijf vanaf 500 euro per week.

2. Serfaus: autovrij skidorp in Oostenrijk

In Serfaus is alles gericht op kinderen (en hun ouders) er zijn kinderpistes, kinderhotels, kinderrestaurants en heel veel Nederlandse skileraren. Niet voor niets staat het skigebied hoog in ons overzicht van kindvriendelijke skigebieden in Oostenrijk.

Autovrij skigebied Serfaus
Autovrij skigebied Serfaus is volledig op kinderen gericht. Fotocredits: Serfaus-Fiss-Ladis

Ondanks dat het een erg populaire bestemming is, is Serfaus een authentiek wintersportdorp gebleven. Om Serfaus te bereiken moet je over de Fernpass, daardoor kan je na een flinke sneeuwval sneeuwkettingen nodig hebben.

Overzicht Serfaus


3. Pfelders – autovrij skidorp in Italië

Pfelders is een klein wintersport dorp in Zuid Tirol, Alto Adigo. Het skigebied bestaat uit rode en blauwe pistes. Daarmee is het ideaal voor kinderen, beginnende wintersporters of senioren. Het weer is hier milder dan in de meeste wintersportdorpen.

Autovrij wintersportdorp Pfelders in Italie
Pfelders is een authentiek bergdorp.

Een bijkomend voordeel is, dat het Italiaanse eten bij kinderen zo goed in smaak valt. Wij bezoeken Zuid – Tirol juist om vanwege reden heel erg graag!

Overzicht Pfelders

 • Waarom Pfelders: goedkoop, gemoedelijk, extreem lekker eten en rustig.
 • Pfelders met de trein:bereikbaar met de trein naar Innsbruck of Brenner in ongeveer 12 uur.
 • Pfelders met de auto: 996 km vanaf Utrecht.
 • Boeken: vanaf 40 euro per dag exclusief skipas.

4. Saas-Fee: autovrij skidorp in Zwitserland

Saas Fee is een van de meest sneeuwzekere skigebieden in Zwitserland en heeft ruim 100 pistekilometers. De pistes variëren in moeilijkheidsgraad en bieden voor ieder wat wils. Daarmee is Saas-Fee geschikt voor jong en oud, beginners en gevorderde. Naast pisteplezier is er in Saas-Fee ook een rodelbaan van 11 kilometer!

Saas Fee autovrij
De pistes van Saas-Fee zijn nooit echt druk.

En kan je hier prachtig langlaufen en winterwandelen. Saas-Fee is daarmee een bestemming die je als wintersporter gewoon een keer bezocht moet hebben. Het mooie is dat je hier altijd wel een accommodatie aan de piste kan vinden.

Overzicht Saas-Fee


5. Avoriaz: autovrij skidorp in Frankrijk

Gelegen in het mega grote skigebied Portes du Soleil, hoef je je in Avoriaz geen moment te vervelen. Het is dan misschien niet het meest sfeervolle dorp in de omgeving, maar het is wel autovrij, optimaal gelegen en kindvriendelijk.

Avoriaz
Genieten in het autovrije Avoriaz.

Je stapt vanuit elke accommodatie zo de piste op en je hebt direct toegang tot heel Portes du Soleil. Avoriaz zelf is kindvriendelijk, gezellig en relatief goedkoop voor deze omgeving. We vonden al accommodaties inclusief skipas voor 400 per week!

Overzicht Avoriaz


Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links een boeking maakt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
POW Nederland – en wat jij nú kan doen om de winter te beschermen
Ook interessant
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met skiles?