‘Obertauern is een virus’ begint onze skilerares. ‘En wie er eenmaal besmet is, komt er nooit meer vanaf’. Het is 09.00 uur en we zijn op weg naar de skilift. Of eigenlijk: we zijn op weg naar één van de vele skiliften. Dit is onze eerste wintersport in Obertauern als gezin. Vandaar de skilerares. Zij helpt ons om het skigebied Obertauern (snel) te leren kennen. Want van de in totaal 100 km piste is een aantal speciaal ingericht voor kinderen de zogenaamde ‘Kindertauernrunde’.

wintersport in skigebied Obertauern
Obertauern beschikt over 100 kilometer piste, allemaal sneeuwzeker!

Wintersport in Obertauern een ware winterdroom

Wanneer we Obertauern binnenrijden (onder de skibrug met ‘Wilkommen in Obertauern’ door) belanden we direct in een ware winterdroom. Alles is wit. Zowel links als rechts van ons gaan skiliften omhoog en het staat bomvol met gemoedelijk ogende hotels en restaurants. We zijn gelijk in de wintersport stemming. We zijn nog voor kerst in Obertauern en onderweg zagen we nog best wat sneeuwloze gebieden. Maar hier in Obertauern is alles wit. Later leren we dat ze in Obertauern ook spreken over ‘wij hierboven’. Daarmee refereren die Obertauernsen aan de hoge ligging van hun skigebied. En een gunstige ligging ook. Want Obertauern vangt veel sneeuw. Het behoort tot de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk.

Wintersport Obertauern kinderen met skiles op de piste
Obertauern biedt spectaculaire uitzichten over de omliggende bergen.
Skischule Top

Wij hebben een gids geboekt bij skischool Top (naast het toerismebureau van Obertauern). Deze skischool richt zich specifiek op kinderen.

Skilerares Kathi van skischool Top gaat ons in twee uur tijd wegwijs maken in Obertauern. Kathi ontvangt ons enthousiast en vertelt direct over de aantrekkingskracht (het virus) van Obertauern. Zelf is ze 28 jaar geleden besmet geraakt met dit virus en het heeft duidelijk nog altijd zijn vat op haar 😉

wintersport Obertauern is sneeuwzeker
Heel veel skiliften.

Tauernrunde

In Obertauern kan je de zogenaamde Tauernronde afleggen. Deze ronde van 12 kilometer leidt je door het skigebied heen. Je kan de ronde met de klok mee of tegen de klok in afleggen. Deze ronde is best pittig, zeker als je hem in één dag als gezin af wil leggen. Wij hebben er daarom voor de Kindertauernrunde gekozen.

Kindertauernrunde

We starten bij de Gamsleitenbaan achter in het dorp en skiën vanaf daar de ‘Kindertauernrunde’. Kathi past de ronde aan zodat we hem in 2 uur redelijk door kunnen skiën, met alle leuke activiteiten die daarbij horen.

Funpark, tijdsmeting, skicross en spookbos

We komen onderweg langs een skicross, een funpark en een tijdsmeting. De pistes zijn afwisselend en we kunnen regelmatig kiezen tussen rood en blauw (wat bij ons altijd resulteert in rood). In twee uur tijd skiën we maar liefst 15 kilometer dwars door het skigebied van Obertauern heen.

Het hoogtepunt van de ronde is het spookhuis (gelegen in het spookbos) waar we doorheen skiën. We zijn blij dat we besloten hebben met Kathi op pad te gaan vandaag. Want als ze weg is, kunnen we het spookbos zo snel niet meer terugvinden. En voor we het weten belanden we op een zwarte piste. Door de enorme hoeveelheid liften is het overal rustig op piste, maar het duurt even voordat we door hebben welke lift ons waar brengt.

Kinderronde Obertauern met onderweg een tijdsmeting
Permanente slalom met tijdsmeting.
Veel liften, geen wachttijden

Wat opvalt is dat we voor deze ronde een flink aantal liften nodig hebben. Ondanks dat de parkeerplaatsen volstaan, is het overal rustig op de piste. En ook bij de lift hoeven we niet te wachten. De wintersporters verspreiden zich snel over het skigebied. Dat is lekker doorskiën!

Heel bijzonder vinden onze kinderen de lift die zowel gondels als stoeltjes heeft. Je kan kiezen of je in deze lift met de gondel of een stoeltje reist. Uiteraard moeten wij deze lift twee keer nemen omdat de kinderen deze alles bepalende beslissing niet kunnen nemen.

spookhuis op de kinderronde in obertauern
Skiënd door het spookhuis.

Onze ervaring met wintersport in Obertauern

Nadat we afscheid hebben genomen van Kathi, verkennen we Obertauern zelf. Maar we missen Kathi wel een beetje. Het blijkt dat we de eerste twee uur op de piste optimaal benut hebben. En alhoewel we lekker skiën door Obertauern, missen we de handigheid en efficiency om snel van punt A naar punt B te kunnen navigeren.

Super 7

We bezoeken een aantal van de ‘Super 7″ bergtoppen die in Obertauern aanwezig zijn. Alle uitzichtpunten bieden spectaculaire uitzichten. Om alle ‘Super 7’ te bezoeken ben je twee dagen onderweg. Maar als je de tijd neemt, hoeft het natuurlijk niet allemaal in twee dagen, maar kan je er ook een week over doen. Naast de beloning van de prachtige uitzichten, kan je met het bezoeken (en vastleggen) van de 7 hoogtepunten ook nog mooie prijzen winnen. Aangezien onze kinderen niet zoveel interesse hebben in de Super 7 (maar vooral in de poeder) houden wij ons hier verder niet mee bezig.

Op één van de 7 hoogtepunten staat een prachtige glazen skibar. Hier genieten we even van de muziek maar dan gaan we snel weer verder.

Super 7 bergtoppen in Obertauern
Panoramabar op één van de 7 hoogste bergtoppen van Obertauern.
Obertauern uitermate geschikt voor families met kinderen die kunnen skiën

Wintersport Obertauern is uitermate geschikt voor families met kinderen die redelijk kunnen skiën. Het skigebied is ingericht voor een wintersport met kinderen met het funpark, ski cross, spookbos, tijdsmeting piste, golfpiste (wellenbaan) en een heel leuk kinderpark voor wat kleine kinderen. Met name voor kinderen die al wat beter kunnen skiën (met vertrouwen een rode piste afkomen) is Obertauern een aanrader.

Wanneer kinderen een goede skitechniek beheersen zullen ze veel plezier beleven op de vele funslopes maar ook op de reguliere pistes in Obertauern. En als ouder merk je dat het ontzettend leuk is om weer eens een skicross of een golfpiste te nemen! De kinderronde zou wat ons betreft omgedoopt kunnen worden naar ‘familieronde’. Het is namelijk een ontzettend leuke ronde om met het hele gezin te skiën en niet alleen voor kinderen…

Quality time to the max!

Eten op de piste in Obertauern

We hebben de skibar met het mega uitzicht bezocht en het restaurant van hotel Gamsleiten. Dit hotel ligt bij het dalstation van de Gamsleitenbahn. Bij hotel Gamsleiten hadden we een verrassend goede lunch. Het restaurant biedt naast typisch Oostenrijkse gerechten ook diverse curry varianten. En het prijsniveau is zeer aantrekkelijk 😉

Eten in Obertauern in hotel Gamsleiten
Obertauern heeft veel gemoedelijke restaurants.

Een wintersport Obertauern is zo gepland

Obertauern heeft zelf heel veel hotels. Maar je kan ook overnachten in buurdorpen Untertauern of Tweng. Omdat door het hele dorp skiliften omhoog gaan, ben je altijd in de buurt van een skilift.

Salzburger Superski

Wij bezochten Obertauern vanuit Ski Amadé. In plaats van een Ski Amadé kaart kan je ervoor kiezen een Salzburger Superski kaart te kopen. Deze kost 20 euro meer (voor één week) maar dan kan je ook gebruik maken van de liften in Obertauern. Daarmee heb je beschikking over een uniek skigebied. De beleving in Obertauern is heel bijzonder. Eigenlijk iets wat iedere wintersporter een keer mee zou moeten maken.

Skiën in de zon met uitzicht op het dorp.

Hoe reis je naar Obertauern

Obertauern ligt op 1.000 kilometer rijden vanaf Utrecht. Wanneer je met de auto naar Obertauern reist, verlaat je bij Altenmarkt de snelweg. Vanaf daar rijdt je over de B weg verder naar Obertauern. Onderweg kom je onder andere door het dal van Untertauern. Hier kijk je je ogen uit! Het  is een waar winterlandschap met enorme ijspegels en (bevroren) watervallen langs de rotspartij direct aan de B-weg. Wanneer je een overnachting op weg naar je wintersport in Obertauern plant, adviseren we je om deze na München te plannen. Anders sta je de volgende dag in de file en duren die laatste paar kilometers ontzettend lang…

Wanneer je met de trein naar Obertauern wil reizen, zal je vanaf Radstadt de bus moeten pakken. Voor meer gedetailleerde informatie over de reis met de trein, lees je dit artikel over de trein naar Oostenrijk.

En wie met het vliegtuig naar Obertauern wil, kan vliegen op Salzburg. Vanaf Salzburg ben je ruim een uur met de taxi onderweg naar Obertauern.

Iglo in Obertauern
Een iglo om in te schuilen.

Hotels en appartementen in Obertauern

Obertauern heeft een enorme capaciteit qua overnachtingen. Je zult hier waarschijnlijk wel een plek vinden. De diversiteit is enorm. Er zijn een aantal zeer mooi, luxe hotels met uitgebreide wellness faciliteiten en bijhorende prijzen. Maar er zijn ook veel goedkopere accommodaties beschikbaar.

Wanneer je geen (betaalbaar) onderkomen in Obertauern kan vinden, overweeg dan een hotel of appartement te zoeken in de naast gelegen dorpen Untertauern en Tweng. De diversiteit is gelijk, al ligt het prijsniveau in deze dorpen iets lager. Je moet vanaf Untertauern of Tweng wel met de auto naar de skilift.

Wanneer je overnacht in Obertauern, is er altijd een skilift op loopafstand.

Klik op onderstaande kaart om snel een beschikbaar hotel of appartement in Obertauern te vinden.Booking.com

 

Wintersport Obertauern: onze tips

Om optimaal te genieten van je wintersport in Obertauern hebben we zoals altijd een aantal insider tips.

  • Bezoek je Obertauern voor het eerst en wil je als gezin gezamenlijk skiën? Boek dan voor twee uur een skigids. Ze ben je snel bekend met het gebied! Wij kunnen de gezellige Kathi van harte aanbevelen 😉
  • Obertauern is perfect te combineren met een wintersport in Altenmarkt, Radstadt of Flachau. Schaf in dat geval een Salzburger Superski liftkaart aan en geniet één of twee dagen van het mooie en totaal andere Obertauern.
  • In Obertauern waait het met enige regelmaat. Ook sneeuwstormen kunnen hier voorkomen. In geval van sneeuwstorm kan je snel schuilen in de iglo in het dal of in één van de vele berghutten in Obertauern. Controleer altijd aan het begin van je skitocht welke skiliften wel en niet gaan. Met enige regelmaat vallen er liften uit vanwege de wind. Hierdoor kan het zijn dat je je ronde of route aan moet passen. Hierbij kan je gebruik maken van de pisteborden met actuele informatie die je overal op de piste strategisch zijn opgesteld. En hoe hard het ook waait, enkele liften gaan altijd. Er kan dus altijd geskied worden.
  • Zorg voor warme kleding, de beste skihandschoenen en een buff die je voor je gezicht kan trekken. De wind in Obertauern is koud!
  • De kindertauernronde is leuk voor het hele gezin!
  • Voor de allerkleinste kinderen is de ‘Bobbyronde’ heel leuk om te skiën.
  • Wanneer het weer in Obertauern tegenzit, kan je een leuk alternatief programma kiezen bij de Gnadenalm (richting Untertauern). Hier kan je (ook blij ‘slechter weer’) een paardensleetocht maken, rodelen en langlaufen.
  • Wintersport in Obertauern kan al vanaf november tot en met mei. Dankzij de sneeuwzekerheid is Obertauern ook een perfecte bestemming voor het voorjaarsskiën.

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Winterdromen van Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn
Ook interessant
LIVE: Sneeuwdump zorgt voor prachtige beelden uit de Alpen