Toerskiën is booming. Steeds meer wintersporters binden de vellen onder en lopen zelf de berg op. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je de moeite nemen om zelf de berg op te lopen, in plaats van gerieflijk met de skilift omhoog te gaan? Afgelopen jaar zijn we zelf begonnen met toerskiën en inmiddels weten wij het antwoord op deze vraag. Wil je ook graag weten waarom? Lees dan snel verder. Hieronder geven we je 11 redenen om zelf een keer te gaan toerskiën.

1. Ontsnappen aan de drukte

Erger jij je ook zo aan de wachtrijen bij de lift en de drukte op de piste? Dan moet je zeker een keer gaan toerskiën. Tijdens het toeren kom je zelden andere mensen tegen. Zelfs in het meest drukbezochte skigebied ervaar je rust en stilte wanneer je zelf, in je eigen tempo de berg op loopt.

Skitoer met uitzicht - Toerskiën
Ontsnappen aan de drukte tijdens een skitoer.

2. Veel intenser dan skiën of boarden

Als je van hardlopen, wielrennen, langlaufen of een andere duursport houdt, dan is toerskiën echt iets voor jou. Tijdens het stijgen worden vrijwel alle spiergroepen in je lichaam gebruikt. Je been-, arm-, borst- en buikspieren moeten allemaal ingezet worden om in gestaag tempo omhoog te lopen. Bovendien verbranden toerskiërs bijna 10 keer zo veel calorieën als skiërs en boarders.

3. Goed voor je conditie

Toerskiën is ook nog eens heel goed voor je conditie. Een beetje tocht duurt al snel 2-3 uur, waarbij je hartslag voortdurend verhoogd is (voor de liefhebbers, denk hartslagzone 2 of 3). Probeer dat maar eens te bereiken met skiën of snowboarden.

Toerskiën is erg goed voor je conditie.
Toerskiën is erg goed voor je conditie.

4. Een nieuwe uitdaging

Ben je sportief, kan je behoorlijk afdalen en ben je wel toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is toerskiën zeker een logische stap als je een nieuwe uitdaging zoekt. Toerskiërs stellen hun uithoudingsvermogen en kracht op de proef. Niet alleen tijdens het omhoog lopen, maar ook tijdens het afdalen. Deze zijn doorgaans off piste, met allerlei verschillende soorten sneeuw.

5. Genieten van uitzicht

Veel wintersporters houden van het prachtige uitzicht in de Alpen. Witte bergtoppen, blauwe hemel en een heel wijd blikveld. Helaas kan je tijdens het skiën of boarden niet altijd genieten van het geweldig panorama. Vaak ga je te snel en in de lift zit je vaak tussen de bomen. Tijdens het toerskiën heb je alle tijd om te genieten van alles wat er te zien is. Tijdens het klimmen, ga je niet zo snel en hoef je ook niet op andere wintersporters te passen. Tijd genoeg dus om van het uitzicht te genieten.

Tijdens het toerskiën heb je een geweldig uitzicht
Tijdens het toerskiën heb je een geweldig uitzicht

6. De wereld ligt aan je voeten

Als toerskiër heb je geen lift of piste nodig. Zo lang er maar sneeuw ligt, kan je vrijwel overal omhoog. Je kunt gebruik maken van de paden die ’s zomers gebruikt worden om te wandelen. Omdat toerskiën overal kan, hoef je dus ook niet een een duur skiresort te verblijven. Zo bespaar je ook nog eens geld.

7. Dichtbij de natuur

Ben jij een natuurliefhebber? Tijdens het toerskiën ben je dichtbij de natuur. Sterker nog: je komt er dwars door heen. De route omhoog gaat door het bos, of langs plaatsen waar maar weinig mensen komen. Onderweg zie je overal dierensporen en als je geluk hebt zelfs een eekhoorn, ree of vogel.

Toerskiën door het bos
Dichtbij de natuur

8. Toerskiën geeft heel veel voldoening

Het gevoel wanneer je de top bereikt na een tocht van 2-3 uur is onbeschrijflijk. En dat komt niet alleen door de endorfine die vrij komt tijdens het omhoog lopen. Wanneer je jezelf een doel stelt en dat haalt, geeft dat een uitermate bevredigend gevoel. En je zult ook merken dat je voluit geniet van die ene afdaling die je dan naar beneden maakt.

Toerskien op de top.
De top bereiken geeft veel voldoening.

9. Kies je eigen afdaling

Ski jij graag buiten de piste? Door eindeloze poedervelden of over een zelfgekozen spoor? Toerskiërs kunnen zelf kiezen waar, hoe en hoe snel ze afdalen. En aangezien je de enige bent die afdaalt.

Afdaling voor jezelf tijdens het toerskiën.
De afdaling voor jezelf tijdens het toerskiën.

10. Geen skipas nodig

Om te gaan toerskiën heb je geen skipas nodig. Wanneer je tenminste geen gebruik maakt van de skilift en de pistes. Op die manier hou je geld over voor een lekkere schnitzel in de hut. Die heb je wel verdient als je een toerskitocht hebt gemaakt.

11. Veel meer plezier dankzij het langere seizoen

Toerskiën kan vanaf het moment dat er sneeuw ligt, totdat alle sneeuw gesmolten is. Voor fanatieke toerskiërs begint het wintersportseizoen medio oktober en duurt tot zeker eind juni. Dat zijn ruim negen maanden waarin je kunt genieten van skiën, bergen en sneeuw!

Skitoer bij de Grossglockner
Toerskiën kan vanaf okotber tot begin juli.

Is toerskiën ook iets voor jou?

Wanneer je  aan de drukte van de skigebieden wilt ontsnappen, de bergen en natuur van dichtbij mee wil maken en niet bang bent voor een beetje inspanning, dan is toerskiën echt iets voor jou. Het avontuur, uitzicht, je eigen sporen trekken en het bevredigende gevoel van zelf omhoog lopen is wat voor ons toerskiën zo leuk maakt. Denk je dat het ook iets voor jou is? Boek dan een speciale toerski reis. En lees onze handige tips voor de eerste keer toerskiën.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Uppels: kinderhandschoenen voor de allerkleinsten
Ook interessant
LIVE: een weekend quality time in prachtige Saalfelden-Leogang