Heb je weleens aan een wintersport in Japan gedacht? Het Aziatische land staat is ook wel bekend als  ‘Japow’. Pow voor powder, want bijna nergens valt zo veel sneeuw als in Japan. Je kan hier rekenen op 2 tot 3 meter verse poeder per maand! Dat is ongeveer zoveel als in een gemiddeld wintersportgebied in Europa in een hele winter valt.

We begonnen dit jaar als ‘Lucky Basterds’ met een wintersport in Kiroro. Kiroro is een klein skigebied met ongeveer 30 km piste en 10 skiliften. Het wintersportgebied ligt relatief laag tussen de 600 meter een 1.100 meter. In de Alpen zouden we dit heuvels noemen en zou de ligging te laag zijn voor wintersport. Maar in Kiroro is alles anders. Hier valt jaarlijks een enorm dik pak sneeuw. In dit artikel hebben we een aantal foto’s verzameld van een wintersport in Japan. Kijk snel of het ook wat voor jou is!

Skigebied in Kiroro

Een koud welkom met veel sneeuw op Hoikado

Hou je van sneeuw? Dan ben je in Japan op de juiste plek. Op het eiland Hoikado in het uiterste Noorden van Japen valt gemiddeld 2-3 meter sneeuw per maand (!). Dat is ongeveer net zo veel als in een gemiddeld Oostenrijk skigebied in de hele winter! Op dit eiland bevind zich ook skiresort Kiroro waar wij te gast waren.

veel sneeuw in Japan
Op het Japanse eiland Hoikado valt enorm veel sneeuw.

Land van de rijzende zon

Ondanks dat we elke dag konden genieten van verse sneeuw, waren er ook heel wat momenten van zon in het land van de rijzende zon. Vergeet niet om je zonnebril op te zetten in de lift? 😉

Zon in het Japanse skigebied
Genieten van de zon in de skilift.

Hoe is jouw Japans?

Wanneer je (net als wij) de Japanse taal niet machtig bent, is het soms best lastig om je te oriënteren. Vrijwel alle pistemarkeringen zijn in het Japans. Gelukkig wordt de moeilijkheidsgraad van de pistes net als in Oostenrijk in kleuren aangegeven. Groen is makkelijk, rood gemiddeld en zwart is moeilijk.

Skigebied Kiroro in Japan
Kan jij lezen wat hier staat?

 

Rustige pistes en internationaal gezelschap

De pistes in Japan zijn opvallend rustig. Natuurlijk waren we buiten het hoogseizoen, maar de pistes waren vrijwel uitgestorven. Ook bij de lift hoefden we nooit te wachten en konden we zo instappen. De weinige wintersporters die we op de piste tegenkomen zijn afkomstig uit de hele wereld. Naast Japanners komen in Hoikado veel Chinezen, Australiërs, Nieuw Zeelanders en zelfs mensen uit Thailand. De voertaal in de skischool is voor kinderen Engels. Voor onszelf konden we kiezen tussen een Japanse skiguide of een Engelse. Voor een Engelse gids betaal je wat meer, maar dan heb je wel een gids die je verstaat.

Het is heel erg rustig op de piste in Japan
Geen wachtrijen en bijna niemand op de piste tijdens een wintersport in Japan

Nummer 31 graag

In Japan eten ze Japans, ook op de piste. Nou is Japans eten geen straf, het smaakt uitstekend. Maar het is wel even wennen. In plaats van een flinke schnitzel met patat, ‘kaisersschmarren’ of goulashsoep, kan je in Japan kiezen voor ‘ramen’, of rijst. In sommige skigebieden kan je zelfs kiezen voor een lunch met sushi. Niet verkeerd toch? En omdat de Japanse skigebieden wintersporters van over de hele wereld trekken, hoef je je hier geen zorgen te maken over de taal. De menukaart bevat gewoon plaatjes. Zo kan je letterlijk zien wat je besteld.

lekker eten in japan
Wat zou jij kiezen? Ter info 1.000 Yen is ongeveer €8,50

Op zoek naar nog meer poeder met gids

Wil je de poeder buiten de piste verkennen? Dan kan je ook in Japan terecht bij de skischool. Je kunt kiezen uit Engelstalige privéles voor 500 euro per dag, of groepsles in het Japans voor 100 euro per dag. Wij kozen voor de Japans-talige skilessen. Eerlijk gezegd hebben we er weinig van verstaan. Maar als je de skileraar gewoon na doet, kom je een heel eind. De andere Japanners in de groep waren uitermate vriendelijk en bleven maar lachen… met skiën heb je maar weinig woorden nodig.

Wintersport Japan: skiles
Kiezen uit een Engelstalige of Japanse skileraar.

Skiën na zonsondergang

In januari is het in Kiroro al vroeg donker. Zeker op dagen dat het sneeuwt, kan het al vroeg gaan schemeren. Gelukkig staan er langs de pistes enorme lichtmasten. Daardoor heb je ook wanneer het schemert prima zicht tijdens het skiën of boarden. Hierdoor kan je op sommige pistes zelfs tot 19:30 skiën of boarden. Voor een wintersport in deze omstandigheden is een skibril in categorie 1 ideaal.

Wintersport bij kuntslicht in Japan.
In januari is het in Japan al vroeg donker.

Kindvriendelijk skigebied

In Kiroro komen veel families. Vooral vanwege de kindvriendelijke skischool Annie. Deze biedt skiles en opvang tot 16:30 uur. Zo heb je als ouders alle tijd om te genieten van dit charmante skigebied. En maak je over de taal maar geen zorgen. De taal van skiën, spelen en sneeuw is universeel. 😉 Ook de pistes zijn uitermate geschikt om zelf met je kinderen de piste op te gaan. Zo zijn er een aantal hele eenvoudige afdalingen waar ook de kleine wintersporters heerlijk kunnen skiën.

kindvriendelijk skigebied Japan
Kiroro is een zeer kindvriendelijk skigebied.

 

Combineren met een bezoek aan de wereldstad Tokyo?

Het leuke van een ‘exotische’ wintersportbestemming zoals Kiroro is, dat je het goed kan combineren met een vakantie in andere delen van Japan. Wat dacht je van een paar dagen in wereldstad Tokyo?

Wintersport met een stedentrip combineren in Japan
Combineer je wintersport met een bezoek aan Tokyo.

Wintersport in Japan, een hele bijzondere ervaring

Ga je graag op wintersport, maar wil je ook wel eens wat anders dan Oostenrijk of Frankrijk? Dan is een wintersport naar Japan zeker een overweging waard. Er valt veel sneeuw, de pistes zijn rustig, er zijn eindeloze off piste mogelijkheden, het eten is heerlijk en de mensen zijn aardig. Zou jij een wintersport naar Japan overwegen? Of blijf je liever in Europa? We zijn heel benieuwd naar jullie meningen en ervaringen. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onderaan het artikel?

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
LIVE: zo ziet een perfecte wintersportdag in Kleinarl er uit
Ook interessant
Oostenrijk bouwt grootste sneeuwpop ter wereld!