Ben jij op zoek naar een hoog skigebied in Oostenrijk zodat je zeker weet dat er genoeg sneeuw ligt tijdens je wintersport? In dit artikel hebben we niet alleen de 10 officieel hoogste skigebieden van Oostenrijk op een rij gezet, maar ook nog 5 leuke bestemmingen geselecteerd waarbij je er bijna verzekerd van kunt zijn dat er sneeuw in het dorp ligt.

Deze gebieden in Oostenrijk zijn niet alleen hoog, maar ook leuk!

Wanneer we de lijst met hoogste skigebieden in Oostenrijk bekijken, valt direct op dat de enige voorwaarde om op de lijst te komen, het hebben van een hoge top in het skigebied is. Niet voor niets staan alle gletsjer skigebieden in het overzicht. Bij dit soort gebieden liggen de accommodaties en dorpen vaak een stuk rijden van het skigebied. Iets wat lang niet elke wintersporter leuk vindt.

Daarom beginnen we dit artikel met een aantal hoge skigebieden waar het ook echt leuk is om op vakantie te gaan. Gebieden bij een gezellig dorp (waar ook sneeuw ligt) en waar je een echt leuke wintersport kunt beleven.

1. Obertauern – meest sneeuwzeker

Obertauern is in Nederland nog relatief onbekend, maar is één van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk. Het gebied ligt midden op de Tauernpass tussen Radstadt en Mauterndorf. Het dorp ligt op bijna 1.800 meter, waardoor er vanaf midden november tot eind mei sneeuw ligt in het dorp.

Een echt winter gevoel - blij in Obertauern met zon
Een echt winters gevoel beleef je in Obertauern.

In totaal telt het skigebied 100 km aan piste, waarvan een groot deel bestaat uit eenvoudige blauwe afdalingen. Het enige nadeel aan Obertauern is dat er nauwelijks beschikbare accommodaties te vinden zijn. Zorg dus dat je op tijd boekt.

2. Kühtai – het hoogste skidorp van Oostenrijk

Kuhtai is het hoogstgelegen skidorp van Oostenrijk. Het ligt net iets boven 2.000 meter. Het is het meest sneeuwzekere skigebied in de buurt van Innsbruck. Het is een klein avontuur om er te komen. En het is absoluut aan te raden om je sneeuwkettingen bij de hand te hebben als je hier naar toe gaat. Het gebied is 46 km groot en ideaal voor gezinnen.

Kuhtai: hooggelegen en sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk
Kuhtai: hooggelegen en sneeuwzeker skigebied in Oostenrijk

Meer weten over Kühtai? Lees dan ons uitgebreide artikel over wintersport in skigebied Kühtai.

3. Ötztal – 2 van de hoogste skigebieden in Oostenrijk

In het Ötztal in Tirol liggen maar liefst twee van de hoogste skigebieden van Oostenrijk. En het dal is nog een gezellige bestemming ook. Sölden is ieder jaar een van de eerste skigebieden die zijn pistes opent voor wintersporters. Met toppen ruim boven de 3.000 meter en de aanwezigheid van maar liefst twee gletsjers is dat niet zo gek. In Sölden vindt je een van de leukste lange pistes van Oostenrijk en het dorp biedt bruisende après ski.

Ötztal - 2 van de hoogste skigebieden in Oostenrijk
In het Ötztal liggen 2 van de hoogste skigebieden in Oostenrijk.

Het andere skigebied in het Ötztal, Gurgl dat hoort bij de dorpen Obergurgl en Hochgurgl is een fijne bestemming voor ervaren wintersporters. Obergurgl ligt op maar liefst 1.930 meter en ligt letterlijk midden in de Alpen. Daardoor krijgt het skigebied zowel sneeuw als de wind uit het Noorden als uit het Zuiden komt. Enige nadeel? De prijzen hier zijn behoorlijk aan de hoge kant.

4. Stubaital – ideaal voor families

Het Stubaital bestaat uit vier kleinere skigebieden, waaronder de Stubaier Gletsjer. In dit skigebied zijn voornamelijk blauwe en rode afdalingen, maar ook een flink aantal uitdagende skiroutes. Hierdoor is het zowel een skigebied voor beginners als voor vergevorderde wintersporters.

De Stubaier Gletsjer, een van de hoogste skigebieden van Oostenrijk.
De Stubaier Gletsjer, een van de hoogste skigebieden van Oostenrijk.

Voor families vinden we de pistes van Schlick 2000 erg leuk. Dit kleine skigebied heeft een hoogste top van 2.240 meter en veel pistes tussen de bomen. Zo heb je het beste van twee werelden.

5. St Anton – de bakermat van het skiën

Ski Arlberg is het grootste skigebied van Oostenrijk. En een waanzinnig fijne bestemming. Nergens in Oostenrijk vind je een betere combinatie van steile afdalingen en een gigantische hoeveelheid sneeuw. St Anton is een sneeuwzeker wintersportgebied op 1.300 – 2.811 meter. Het seizoen in Sankt Anton is lang en er valt heel veel sneeuw.

Ski Arlberg is hét beste skigebied van Oostenrijk
Ski Arlberg is hét beste skigebied van Oostenrijk

Wat ons betreft is Ski Arlberg het beste skigebied in Oostenrijk. Het is trouwens ook het duurste. Nergens is een dagpas duurder dan hier.


Top 10 hoge skigebieden in Oostenrijk

Hieronder staat de officiële top 10 hoogste skigebieden in Oostenrijk. Hierbij is gekeken naar gebieden met de hoogste toppen. Het hoogste punt van het skigebied bepaald of een skigebied in de lijst staat of niet. In het overzicht staan voornamelijk skigebieden die beschikken over extreem hoog gelegen pistes of over een gletsjer. Omdat sommige van deze skigebieden een behoorlijk eind van de ‘bewoonde wereld’ liggen, hebben niet al deze hoge gebieden onze lijst met favoriete bestemmingen gehaald. Wat ons betreft is het aantal pistes dat hoog ligt belangrijker dan het hoogste punt in het gebied.

 1. Pitztaler gletsjer: het hoogste skigebied van Oostenrijk
  hoogte skigebied 1.640 – 3.440 meter
  40 km piste. (onze ervaringen)
 2. Sölden: hoog skigebied met twee gletsjers
  hoogte skigebied 1.350 – 3.340 meter
  143 km piste (onze ervaring)
 3. Hintertux: 365 dagen per jaar open
  hoogte skigebied 1.500 – 3.250 meter
  60 km piste
 4. Stubaier gletsjer: familievriendelijk skigebied
  hoogte skigebied 1.695 – 3.212 meter
  42 km piste (onze ervaringen in Stubai)
 5. Mölltaler gletsjer: in het onbekende Karinthië
  hoogte skigebied 2.100 – 3.122 meter
  17 km piste.
 6. Kaunertaler gletsjer: rustig skigebied in Oostenrijk
  hoogte skigebied 2.150 – 3.108 meter
  25 km piste.
 7. Gurgl (Obergurgl-Hochgurgl): veel sneeuw in het dorp
  hoogte skigebied 1.793 – 3.082 meter
  112 km piste. (onze ervaringen)
 8. Zell am See-Kaprun: de Kitzsteinhorn gletsjer
  hoogte skigebied 768- 3.029 meter
  60 km piste (onze ervaring)
 9. Silvretta Arena: après ski bestemming Ischgl
  hoogte skigebied 1.400 – 2.872 meter
  239 km piste
 10. Ski Arlberg bij bekende bestemmingen St Anton en Lech
  hoogte skigebied 1.270 – 2.811 meter
  302 km piste (onze ervaring)

Hoog ≠ sneeuwzeker

Hooggelegen skigebieden maken vaak reclame voor het feit dat ze zo sneeuwzeker zijn. Hoogte is echter niet het zelfde als sneeuwzekerheid. In de hogere skigebieden zijn de temperaturen lager. Dat betekent dat de sneeuw eerder in het seizoen al blijft liggen, dat de sneeuwkanonnen eerder aangezet kunnen worden en dat de sneeuw langer blijft liggen. Wanneer je in december op wintersport gaat, speelt de hoogte van het skigebied een zeer belangrijke rol. Dat geldt ook wanneer je in maart of april op wintersport gaat.

De hoogste skigebieden van Oostenrijk bevinden zich echter in het hart van de Alpen. In deze zogenaamde ‘inneralpiene’ gebieden sneeuwt het doorgaans minder hard dan aan de rand van de Alpen, maar blijft de sneeuw wel langer liggen. Nadeel van een hooggelegen skigebied is dat het zicht boven de boomgrens vaak slecht is als het sneeuw, daarbij kan je hier veel last hebben van de wind. Deze skigebieden vind ik minder prettig in de wintermaanden januari en begin februari, wanneer het flink koud kan zijn.

Eerder verschenen
Reisverslag: in het sneeuwzekere Tignes voelt iedere wintersporter zich thuis
Ook interessant
Fieberbrunn vervangt iconische gondel, oude lift krijgt 2e leven in Madagascar en Canada