Pitztal wordt ook wel het ‘dak van Tirol’ genoemd aangezien deze regio het hoogstgelegen skigebied van Oostenrijk heeft: de Pitztaler Gletscher. En omdat een hoge ligging hand in hand samengaat met sneeuwzekerheid, kan je hier van september tot mei skiën. Naast de gletsjer, beschikt het Pitztal over nog twee skigebieden: het kindvriendelijke skigebied Hochzeiger en het uitdagende skigebied Rifflsee. Wij gingen op familie wintersport in Pitztal met onze tiener kinderen en genoten hier van heel veel sneeuw, familie plezier én heel veel zonuren.

In dit reisverslag nemen we je mee naar het dak van Tirol en het gezellige familievriendelijke skigebied Hochzeiger.

Pitztal: 4 dorpen, 3 skigebieden en héél veel familieplezier

Het Pitztal ligt in Tirol op ongeveer 70 kilometer van Innsbruck. Hierdoor is deze regio goed bereikbaar met de auto, maar ook met het vliegtuig. Het Pitztal bestaat uit vier kleine dorpen: Arzl, Wenns, Jerzens en St. Leonhard. Wij verblijven in Jerzens, bij skigebied Hochzeiger. Dit skigebied staat bekend als kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk. Vanuit St. Leonhard heb je toegang tot de Pitztaler Gletsjer wat verbonden is met skigebied Rifflsee. Extra leuk: Wanneer je een skipas voor minimaal 2 dagen koopt voor skigebied Hochzeiger, mag je met deze skipas ook een dag op de Pitztaler Gletscher en in skigebied Rifflsee skiën. Daarbij is een rodelavond inbegrepen in de skipas en zijn kinderen tot 10 jaar gratis onder begeleiding van een volwassenen!

Veelzijdige wintersport in skigebied Hochzeiger

Wij verblijven in Jerzens, aan de voet van het kindvriendelijke skigebied Hochzeiger. We beleven één volle dag in Hochzeiger. Gelukkig kunnen onze tieners goed skiën en kunnen we in deze korte tijd het hele skigebied verkennen. We beginnen op de hoogste top en genieten van het fantastische uitzicht.

Ondanks dat we ondertussen al 7 jaar in Oostenrijk wonen en heel wat skigebieden gezien hebben, is dit toch echt genieten. We kijken uit over puntige witte toppen, een heel andere beleving als bij ons in SalzburgerLand. Na de nodige foto’s is het tijd om de pistes te verkennen.

Een skigebied voor iedereen

Hochzeiger heeft blauwe, rode, en zwarte pistes. Om beginnende skiërs zo veilig mogelijk door het skigebied te begeleiden is er tevens een ‘Easy Skier Line’ uitgezet. Deze met groene bordjes aangegeven route is de makkelijkste weg om van de top in het dal te komen. Zelfs langs de brede blauwe piste, ligt soms nog een kronkelende Easy Skier Line. Hier kan werkelijk iedereen veilig naar beneden komen!

De kinderen vermaken zich vooral op zwarte pistes en op de funslope. Hoogtepunt is de ‘Zirbenfall‘, een zwarte piste met een hellingpercentage van 80%. We wachten tot het einde van de dag, als iedereen al naar huis is, om deze piste te doen. Het skigebied biedt heel veel variatie met een funline, een Hexenpiste, Pisteregelpiste (waar je onderweg de pisteregels gepresenteerd krijgt) en een Zirbenweg, een lange piste langs de alpendennen, dwars door het bos.

Rodelen maakt de familie wintersport in Pitztal compleet

Omdat de laatste gondel om 16.30 nog omhooggaat, kunnen we na het skiën nog net een keer omhoog met de slee. Klaar om een afdaling te rodelen. Waar ik de kinderen op de piste al lang niet meer bij kan houden, win ik het met rodelen soms nog net. Extra leuk dus.

Deze rodelbaan is zes kilometer lang en onderweg worden we constant op een waanzinnig mooi uitzicht getrakteerd. De route loopt langs de apres ski, maar die is aan onze kinderen niet besteed. Snel rodelen ze door, de tunnel door, gebruikmakend van mijn moment van afleiding om een flinke voorsprong te vergaren.

Culinair goed uitgerust

Jerzens is een klein dorp, met weinig keuze aan restaurants. Toch kan je hier verrassend goed eten. Zo lunchen we in de Panorama Lounge, een restaurant wat haar naam eer aandoet. We genieten hier, in de serre, van een waanzinnig uitzicht en een fantastische lunch. Zelfs als vegetariër heb ik hier ruime keuze (maar ook de vleeseters in de familie komen niks te kort). De tiener doen zich tegoed in het uitbreide buffet en dan kunnen we weer de piste op.

Dineren doen we bij Egger Lounge, een gezellig restaurant tegenover het dalstation van de skilift. Het restaurant ligt een beetje verstopt maar is een echt geheimtipp voor families. Hier eet je lokale specialiteiten die met liefde worden bereid.

Skigebied Pitztaler Gletscher: modern en veelzijdig

De volgende dag gaan we de Pitztaler Gletscher op. Vanaf Jerzens is dit 30 minuten rijden. We nemen eerst de Gletscher Express en daarna gelijk de gondel naar de top. Al met al zijn we zo’n 30 minuten onderweg. Maar eenmaal op de top wacht ons een waanzinnig panorama. We lopen over de stalen trappen naar het uitzichtpunten en zoeken de Wildspitze, de hoogste berg van Tirol. Na deze kleine aardrijkskunde les willen onze tieners toch echt de piste op.

En dan gaat het los. Waar het er in Hochzeiger nog gemoedelijk aan toeging, blijft hier geen meter sneeuw onaangeroerd. De snowparks, de buckelpiste, de golfpiste, de snelheidsmeting, de funslope en alle pistes worden in recordtempo geskied. Kilometerknallers zijn hier helemaal in hun element. Ondanks dat de Pitztaler Gletscher ‘maar’ 30 kilometer piste heeft, vervelen we ons geen moment en is iedere afdaling weer genieten.

We lunchen bij het middenstation, bij Gletscherrestaurant Kristall. Hier zitten we lekker in de zon en wederom is het eten verrassend goed. Na de lunch worden de laatste kilometers op de piste gemaakt en is het tijd om naar huis te gaan. Voordat we de auto instappen kijk ik op mijn sporthorloge, activiteitsdoelen zijn vandaag met 140% gehaald, en dat met skiën!

Voor herhaling vatbaar

Moe maar voldaan rijden we naar huis. We hebben de skigebieden van Pitztal in notendop leren kennen. Alleen het uitdagende Rifflsee hebben we niet bezocht. Geen probleem, zegt onze jongste zoon, ‘ik kom hier zeker nog eens terug. En dat gevoel kan ik alleen maar beamen.

Wij maakten deze reis in samenwerking met Pitztal. Voor meer informatie over de skigebieden, beschikbare accommodaties of evenementen kan je terecht op de officiële website van Pitztal.

Eerder verschenen
Valentijnsdag: de grillige liefde voor de wintersport
Ook interessant
Genieten van de lente in Engelberg-Titlis met Snowflake en Olympisch kampioen Marco Odermatt