De zon schijnt, volgens de thermometer in de auto is het 17 graden wanneer we de Duits-Oostenrijkse grens bij Kufstein passeren. Het is medio april en we zijn onderweg naar Sölden. Wanneer we de snelweg verlaten en het Ötztal inrijden, staat alles al in volle bloei. De lente is begonnen, maar wij gaan nog een paar dagen skiën. Terwijl we het lange dal inrijden en genieten van het uitzicht, buigen de kinderen zich al over de plattegrond van het skigebied. “We moeten parkeren bij Giggijoch gondel.” roept onze jongste. We hebben er zin in om het skigebied te gaan verkennen en zijn benieuwd naar de pistes en of er nog wel genoeg sneeuw ligt zo laat in het seizoen.

De eerste indrukken van een indrukwekkend skigebied

We parkeren onze auto in de enorme overdekte parkeerplaats bij het dalstation van de gondel. Snel kleden we ons om en trekken onze skischoenen aan. Wanneer de garage uitlopen zien we de moderne gondels boven ons hoofd in sneltreinvaart omhoog gaan. We zijn benieuwd wat ons boven te wachten staat. Nadat we onze skipassen hebben afgehaald bij de kassa, kunnen we eindelijk omhoog. Tijdens het instappen valt ons op dat ze in Sölden gewend zijn om snel grote hoeveelheden wintersporters in de de lift te krijgen. Er zijn diverse instappunten waarbij stoplichten aangeven dat er ingestapt kan worden. Op dit moment zijn we echter de enige die in de comfortabele gondel stappen. Groen licht dus!

Het eerste stuk onder lift ziet er behoorlijk groen uit. Door de krachtige zon is een groot deel van de sneeuw al weggesmolten. Wanneer we bij het bergstation aankomen ziet de wereld er echter heel anders uit. Hier heerst de winter! We zien een aantal markante bergen die onder een dikke laag sneeuw bedekt zijn. Hiervandaan beginnen een handvol stoeltjesliften die wintersporters links en rechts over de berg verdelen. De eerste indruk is goed. Dit is een indrukwekkend skigebied.

Skigebied Sölden - Giggijoch bergstation
Bij het bergstation van de gondel is het nog echt winters.

April, maar geweldige pistecondities

Het mag dan wel volop lente zijn. De pistecondities zijn geweldig. Doordat de meeste pistes ruim boven de 2.000 meter liggen en er in het weekend voorafgaand aan onze trip nog een paar centimeter sneeuw is gevallen, liggen de pistes er top bij. Alleen de sneeuw op de afdalingen naar het dal wordt in de loop van de middag zacht, maar dat nemen we graag op de koop toe. Dit is echt genieten. En dat tijdens een wintersport in april. In de wintermaanden moet het hier echt geweldig zijn!

De pistes liggen er fantastisch bij!

Gezellig maar niet druk

Het is paasvakantie. In delen van Duitsland, België en Oostenrijk zijn de scholen dicht. Mede daardoor zijn er nog behoorlijk wat wintersporters te vinden in Sölden. Het is gezellig, maar op een enkele keer na hoeven we niet of nauwelijks in de rij te staan. Geen idee of dat in het hoogseizoen ook zo is, maar zoals het nu is bevalt het ons wel.

Sölden, zon en sneeuw
Het is helemaal niet druk in het skigebied.

Lekker lange afdalingen

In Sölden zijn een aantal enorm lange pistes. Zo vinden we hier de langste piste van Oostenrijk. Deze  afdaling begint op de top van de gletsjer (3.340 meter) en eindigt bij het dalstation van de Gaislachkogelbahn in het dorp (1.363 meter). In totaal is deze piste maar liefst 15 kilometer lang. Natuurlijk staat deze ook op onze to do list. We nemen de liften helemaal tot aan de top van de Rettenbach gletsjer en skiën vanaf daar over de lange blauwe piste helemaal terug naar het dal. De afdaling lijkt eindeloos, is technisch niet zo moeilijk en het uitzicht onderweg is geweldig.

De afdaling is niet zo moeilijk, maar wel heel lang!

BIG 3, skitocht naar de mooiste toppen

Op de tweede dag staat de BIG 3 op ons programma. Deze skitocht gaat dwars door het skigebied. Onderweg kom je op drie bergtoppen die hoger dan 3.000 meter liggen. De Gaislachkogl (3.058 meter), Tiefenbachkogl (3.250 meter) en de Schwarze Schneid (3.340 meter). Op elke bergtop kan je, als herinnering aan deze uitdagende tocht, een foto maken met je skipas. In totaal leggen we vandaag meer dan 50 kilometer af.

Big 30- Gaislachkogel
Op elke top maak je een foto. Een heerlijke herinnering aan deze toffe tocht.

007 kom je overal tegen

Wanneer je in Sölden bent, kan je niet om James Bond heen. Bij elke lift staat wel een verwijzing naar 007. Een aantal scenes uit de James Bond film ‘Spectre’ zijn opgenomen in Sölden. Op de top bij de Gaislachkogl staat daarvan zelfs een speciaal museum, 007 Elements. Hier vertellen ze je alles vertellen over de stunts die hier zijn opgenomen. Natuurlijk gaan we ook hier even kijken. Iedere 7 minuten start een rondleiding die je meeneemt door een aantal zalen. Onze favorieten zijn de zaal met een replica van het vliegtuig dat gebruikt is en natuurlijk de zaal waar de scenes die in Sölden zijn opgenomen worden vertoond. Na afloop weten we een ding zeker, deze film moeten we binnenkort bekijken.

007 Elements ligt op de top van de Gaislachkogel.

Gurgl, de parel van de Alpen

Onze derde, en laatste, skidag brengen we door in een ander skigebied. We gaan namelijk naar Gurgl, het skigebied van de dorpen Hochgurgl en Obergurgl. Dit skigebied ligt helemaal aan het einde van het Ötztal. De dorpen liggen op ruim 1.900 meter hoogte waardoor Gurgl een van de meest sneeuwzekere skigebieden van Oostenrijk is. Volgens hun eigen website is Gurgl de parel van de Alpen. We zijn heel benieuwd of het skigebied aan deze hoge verwachtingen kan voldoen.

We rijden met de auto binnen 20 minuten naar de parkeerplaats onderaan de Hochgurglbahn. Terwijl we in de gondel naar boven zitten, komen we langs Hochgurgl, een skistation dat bestaat uit een aantal mooie hotels die op zo’n 2.150 meter liggen. Als je hier een hotel aan de piste boekt, dan ben je tussen december en april verzekerd van een echte winter.

Skigebied Gurgl, de 'parel van de Alpen.'
Skigebied Gurgl, de ‘parel van de Alpen.’

‘Foutje bedankt..’

We willen zo veel mogelijk van het skigebied zien, dus we besluiten het van rechts naar links te doorkruisen. We dalen af naar het dalstation van de Kirchenkarbahn, deze skilift naast de toegang tot de bekende Timmelsjoch Hochalpenstrasse. De bergpas naar Italië is op dit moment nog gesloten, maar is in de zomer een bekende toeristische attractie. Wanneer we bij het bergstation uitstappen, merken we dat we een fout gemaakt hebben. Voor een goede aansluiting met de rest van het skigebied hadden we bij het middelstation moeten uitstappen. Vanaf hier kunnen we alleen maar terug naar het dalstation van de lift die we net al genomen hebben. Gelukkig is de piste die we niet moeten nemen er een met een prachtig uitzicht. Zo wordt een kleine fout beloond met een fijne afdaling.

Niet vergeten om uit te stappen bij het middelstation.

Top Mountainstar: restaurant op de top

Letterlijk het hoogtepunt van skigebied Gurgl is het restaurant ‘Top Mountainstar’, die ronde restaurant is gebouwd op een bergtop. Waar we ook in het restaurant gaan zitten, overal kunnen we genieten van een geweldig uitzicht.

Vanuit het restaurant heb je een 360 graden uitzicht.

Top-Express, horizontale lift met een fantastisch uitzicht

Wanneer we bijna alle pistes van Hochgurgl hebben gezien, is het tijd om naar Obergurgl te gaan. Het andere deel van het skigebied is bereikbaar via de Top-Express, een vrijwel horizontale gondel die de twee, van oorsprong losse skigebieden, met elkaar verbindt. De lift duurt zo’n 10 minuten en onderweg hebben we een fantastisch uitzicht op de vele 3.000-ers die in dit deel van de Alpen te zien.

Obergurgl, hoog én kindvriendelijk

Het hooggelegen Obergurgl is het hoogstgelegen kerkdorp van Oostenrijk. Dit deel van het het skigebied is veelzijdig en erg kindvriendelijk. De kinderen vinden de funslopes die in dit deel van het skigebied te vinden zijn super tof. Zelf vinden we vooral de pistes rondom de Steinmannbahn erg fijn. Deze liggen tussen de ‘Zirben’, een dennensoort die heel lekker ruikt. Wanneer we ook hier een groot deel van de pistes bekeken hebben, skiën we weer terug naar de auto. We zijn het er over eens, skigebied Gurgl mag zich wat ons betreft zeker de ‘parel van de Alpen’ noemen. Wat een fijne plek is dit zeg!

Funslope in Gurg
In Gurgl zijn vier leuke funslopes.

Zelf een keer naar het Ötzal?

Het Ötztal is zowel met de auto als de trein en het vliegtuig goed bereikbaar. Als je op tijd boekt kan je via Transavia al een enkele vliegreis naar Innsbruck boeken voor nog geen 30 euro. Vanaf daar reis je met het openbaar vervoer in ongeveer een uur naar Sölden. Reis je liever met de trein naar Oostenrijk? Ook geen probleem. Vanaf Utrecht is de reis ongeveer 10 uur.

Ook met de auto is Sölden snel en goed bereikbaar. Reken op ongeveer 10 uur rijtijd. Het laatste stuk van de route kan op zaterdag wel wat drukker zijn.

Kijk voor meer informatie en een overzicht van hotels en appartementen in Sölden ook op de officiële website van het Ötztal.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Handschoenen of wanten voor de wintersport?
Ook interessant
Met SkyAlps ben je binnen 3 uur vanuit Antwerpen op pistes van Zuid-Tirol