Wist jij dat je een skibril op tijd moet vervangen? Uit recent Braziliaans onderzoek is gebleken dat de UV bescherming van ski- en zonnebrillen na verloop van tijd afneemt. Je zou een ski- of zonnebril volgens de onderzoekers eigenlijk iedere twee jaar moeten vervangen. Wil je precies weten waarom en wanneer je je skibril moet vervangen? Lees dan snel verder.

Wanneer moet je een skibril vervangen?
Wanneer moet je een skibril vervangen?

Een skibril beschermt tegen sneeuw én zon

Wij raden wintersporters aan om met een goede (kinder)skibril de piste op te gaan. Een skibril zorgt er voor dat je goed zicht hebt op de piste, maar ook dat je ogen beschermd worden tegen de schadelijke UV straling van de zon. In de bergen is de UV straling een stuk hoger. Daarnaast weerkaatst de sneeuw de schadelijke straling. Een skibril van de juiste categorie is dus belangrijk!

UV bescherming neemt af

Uit recent Braziliaans onderzoek blijkt dat de UV bescherming in zonnebrillen na verloop van tijd afneemt. Zij raden daarom aan om na 2 jaar een nieuwe bril aan te schaffen. De afname van de UV bescherming komt door blootstelling aan de zon. Deze veroorzaakt in sommige lenzen een afname van de UV bescherming. Ook zorgt het er voor dat de lens kwetsbaarder wordt en sneller breekt.

Een skibril is geen zonnebril

Gelukkig is een skibril niet een op een te vergelijken met een zonnebril. In het onderzoek, waaruit blijkt dat de UV bescherming afneemt, gaan de onderzoekers uit van een dagelijkse blootstelling aan de zon van 2 uur per dag voor een periode van 2 jaar. Skibrillen worden zelden aan dit soort hoeveelheden zon blootgesteld. De meeste skibrillen worden 6-8 dagen per winter gedragen en vaak schijnt niet eens elke dag de zon. Wat ons betreft is dat dus geen reden om je skibril te vervangen.

Skibril vervangen
Wij dragen onder alle omstandigheden een skibril op de piste

Wanneer moet je je skibril vervangen?

Vanwege de afnemende UV bescherming hoeft een skibril dus niet vervangen te worden. Voor ons is de belangrijkste reden om een skibril te vervangen, wanneer het foam / schuimrubber dat aan de rand zit, los zit of versleten is. Dit materiaal zorgt er namelijk voor dat de skibril afgesloten is. Versleten materiaal aan de rand zorgt voor ongemak tijdens het dragen en dat je skibril beslaat.

Wanneer moet je een skibril op sterkte vervangen?

Draag jij een skibril op sterkte op de piste? Dan kan het zijn dat je hem iets vaker moet vervangen. Net als bij een reguliere bril, wordt aangeraden om tot je 50e levensjaar minimaal elke twee jaar een oogtest te laten doen, om te kijken of de lens moet worden aangepast. Bijziende kinderen en jongvolwassenen jonger dan 23 jaar, die bijziend zijn, wordt aangeraden in elke jaar hun ogen te laten opmeten. De bijziendheid kan dan namelijk nog toenemen. Zelf zouden we dan niet voor een skibril op sterkte kiezen, maar voor een skibril voor brildragers of een skihelm met vizier die over de reguliere bril gedragen kan worden. Deze vizierhelmen zijn ideaal voor brildragers.

 

 

2 Commentaren

 • ingrid mooi,

  Is het mogelijk om het foam van je skibril te vervangen/

  • Maaike Meerman,

   Hoi Ingrid, bij geen van de skibrillen die wij testen (bijna alle grote merken) is dit mogelijk helaas.

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Skigebied Hochzeiger – klein, rustig en perfect voor families
  Ook interessant
  Zo verwerk je het einde van je wintersport