Wist je dat een skihelm op tijd vervangen moet worden om optimale bescherming te bieden? Een verouderde, beschadigde of niet meer goed  passende skihelm biedt onvoldoende bescherming wanneer je een val maakt. Wil je precies weten waarom en wanneer je je skihelm moet vervangen? Lees dan snel verder.

Weet jij wanneer een skihelm vervangen moet worden?
Weet jij wanneer een skihelm vervangen moet worden?

Hoe lang gaat een skihelm mee?

Wanneer je je skihelm goed onderhoudt en er niet op valt, gaat deze vijf jaar mee. Zelfs als je maar één week per jaar gaat wintersporten, is het daarom raadzaam om je skihelm na vijf jaar te vervangen. Dit advies is overigens afkomstig van zowel de fabrikanten van skihelmen als de keuringsinstelling (TÜV) voor skihelmen.

Na vijf jaar moet een skihelm vervangen worden.
Na vijf jaar moet een skihelm vervangen worden.

Waarom moet een skihelm vervangen worden?

Skihelmen zijn gemaakt van kunststof en bevatten weekmakers die na verloop van tijd uitdrogen en broos worden. Hierdoor verliezen helmen hun dempende (en dus beschermende) werking. Wanneer je een val maakt met een zo’n helm is deze niet goed in staat op de klap op te vangen. Dit verouderingsproces is niet aan de helm te zien. En dit vindt (helaas) ook plaats wanneer je de helm niet gebruikt.

Ben je tijdens het wintersporten op je helm gevallen? Dan is het direct tijd om de skihelm te vervangen.

Waarom moet je een skihelm vervangen na een val?

Waarom? Skihelmen zijn gemaakt van EPS, een soort plastic met luchtbubbels. Tijdens een val wordt dit in elkaar gedrukt en blijft je hoofd beschermd. Wanneer het EPS gedeukt is, biedt de helm niet voldoende bescherming meer bij een volgende val. Ook hiervoor geldt dat je dit niet met het blote oog kan waarnemen. Neem daarom het zekere voor het onzekere en vervang de skihelm na een (flinke) val.

Hetzelfde principe is trouwens van toepassing op het onderhoud van je skihelm. Gooi je de skihelm na thuiskomst in een hoek? Dan geldt helaas hetzelfde als na een val. De skihelm kan beschadigd raken en biedt dan onvoldoende bescherming. Ruim je skihelm daarom netjes op. Laat hem drogen op een niet te warme plek waar weinig zon schijnt. En berg hem na de wintersport op in bijhorende tas op een droge, niet te warme plek.

Goed onderhoud zorgt er voor dat je minder vaak een nieuwe skihelm nodigt hebt.
Goed onderhoud zorgt er voor dat je minder vaak een nieuwe skihelm nodigt hebt.

Skihelm vervangen bij kinderen in de groei

Een skihelm kan levens redden. Maar hij beschermt alleen maar als hij goed past. Koop daarom nooit een skihelm op de groei! Een te ruime helm biedt namelijk onvoldoende bescherming. Koop een skihelm op maat en zorg voordat je op wintersport gaat dat je precies op maat hebt afgesteld. Is het hoofd van je kind te groot geworden voor de helm? Koop dan een nieuwe helm. Doorgaans doen kinderen overigens meerdere jaren met een skihelm, want de omvang van hun hoofd groeit niet zo hard.

Hou er ook rekening mee dat kinderen vaker en harder vallen dan volwassenen en dat ze daarom ook vaker een nieuwe helm nodig hebben.

Bij kinderen moet een skihelm nog vaker vervangen worden.
Bij kinderen moet een skihelm nog vaker vervangen worden.

Tijd voor een nieuwe skihelm?

Realiseer je je na het lezen van dit artikel dat het echt tijd is om je skihelm te vervangen? Dan hebben we nog een paar tips voor je:

Koop het opvolgende model

Heb je een helm die fijn zit? Overweeg dan om om een nieuwe skihelm te kopen van hetzelfde merk. Fabrikanten brengen ieder jaar nieuwe helmen uit, maar maken daarbij gebruik van dezelfde mal. Daarom zal het nieuwere model van je vertrouwde merk doorgaans ook comfortabel zitten.

Koop geen tweedehands skihelm

Het aanbod van tweedehands skihelmen is groot. Toch raden we je af om een tweedehands helm te kopen. Je weet immers nooit hoe oud de helm is, of er ooit een val mee gemaakt is. Daardoor weet je niet of de helm veilig is en nog voldoende bescherming biedt. En dat was toch de reden om de skihelm te vervangen?

Lees onze skihelmen test en informatieve artikelen

Elk jaar doen wij een zeer uitgebreide skihelm test. Meerdere dagen testen we met meerdere personen verschillende skihelmen uit. De resultaten daarvan kan je terug lezen in deze artikelen:

Of lees een van onze andere informatieve artikelen over skihelmen:

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zijn sneeuwkettingen verplicht als ik al winterbanden heb?
Ook interessant
Met de auto op wintersport naar Oostenrijk? dit moet je meenemen!