Heb jij een skihelm met vizier? En wil je graag een los vizier voor je skihelm voor kopen? Maar weet je niet zo goed hoe en wat? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je het vizier van een vizierhelm kunt vervangen. En het is veel makkelijker dan je denkt….

Wanneer moet het vizier van de skihelm vervangen worden?

Een skihelm met vizier is een behoorlijke investering. Gelukkig gaat, wanneer je hem goed onderhoud, een goede skihelm zeker vijf jaar mee. Maar ook wanneer je goed skihelm onderhoud pleegt, kan het gebeuren dat het vizier beschadigd. Krasjes of barsten zijn goede redenen om het vizier te vervangen. Maar ook als het vizier niet aan je wensen voldoet, kan je er voor kiezen om een los vizier te kopen en te monteren.

Skihelm met of zonder vizier
Vervang het vizier van de skihelm als er krassen of barsten in zitten.

Los vizier kopen

De eerste (en belangrijkste) stap is het aanschaffen van het vizier. Let bij het kopen van een los vizier voor de skihelm op de volgende dingen:

  • Koop een los vizier van hetzelfde merk en model.
  • Kies de juiste categorie lens.

Koop hetzelfde merk en model

Zorg dat het vizier het zelfde merk en model is als je skihelm. Elk merk heeft een andere maatvoering en andere manier van monteren. Zelden zijn de vizieren tussen de merken uitwisselbaar. Kies daarom voor een los vizier van hetzelfde merk. Dan weet je zeker dat het past.

Kies de juiste lens

Wanneer je een los vizier koopt, heb je de keuze uit verschillende categorie lenzen. Er zijn vizieren in verschillende kleuren en lenzen verkrijgbaar. De categorie van de lens geeft aan voor welke weersomstandigheden het vizier geschikt is. De kleur zorgt voor de filtering van licht en zorgt zo voor goed zicht op de piste. Globaal kun je daarbij uitgaan van de onderstaande tabel. Wil je meer weten over lenskleuren en categoriën? Lees dan ons artikel: Welke skibril categorie en lens bij welk weer? 

Welk los vizier kopen voor skihelm met vizier?

Weer Categorie  Kleur lens % licht doorlaten
Zware bewolking en hevige sneeuwval Categorie 0 Geel of helder 80-100%
Normale bewolking en sneeuwval Categorie 1 Amber of roze 43-80%
Lichte bewolking Categorie 2 Oranje 18-43%
Zon Categorie 3 Bruin / donkergrijs 8-18%
Felle zon Categorie 4 Bruin / zwart 3-8%

Waar kan je een los vizier kopen?

Een vizier voor je skihelm kan je kopen bij de aanbieders van vizierhelmen. De grootste selectie van vizieren vindt je online. Kies altijd voor het merk vizier wat bij je skihelm hoort. Zo voorkom je dat het geheel slecht aansluit of niet past.

Het vizier van een vizierhelm vervangen

Het vervangen van het vizier van een vizierhelm is eenvoudig. Schroef het bestaande vizier los bij de scharnier. Hier zit schroefdraad op, dus dat zou heel licht moeten gaan. Schroef vervolgens het nieuwe vizier er op dezelfde plek op. Let er op dat je het vizier niet te strak vastzet, dan gaat het vizier namelijk slecht open en dicht.

Een vizier vervangen is heel eenvoudig
Een vizier vervangen is heel eenvoudig

Tip: zo bescherm je het vizier tegen beschadigingen

Tenslotte nog een tip waardoor het vizier minder snel krast. Wanneer je de skihelm na een dag op de piste goed opbergt, verklein je de kansen op krassen aanzienlijk. Zorg er voor dat de helm goed droog is, bewaar hem in een speciale helmzak en neem hem zo min mogelijk mee naar de après ski. Op die manier blijft het vizier veel langer goed.

Veelgestelde vragen

Voor de volledigheid hebben we de meeste gestelde vragen over het vervangen van een los vizier voor skihelm nog kort op een rij gezet.

Waar kan je een los vizier voor skihelm kopen?

Er zijn heel veel webshops waar je losse viziers voor skihelmen kunt kopen. De meest keuzen heb je bij deze webwinkel. Zij bieden onder meer vizieren aan voor de merken: CP, Uvex, Bollé. Kask, Osbe en Slokker.

Is het vervangen van een vizier van een skihelm moeilijk?

Het vervangen van het vizier van een vizierhelm is eenvoudig. Hier hebben we een eenvoudig stappenplan beschreven. Wanneer je deze stappen doorloopt, heb je binnen 10 minuten een nieuw vizier op je skihelm.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat wij een vergoeding ontvangen wanneer je via één van deze links iets koopt. Jou kost dit overigens niks extra’s. Wel doe je ons hier een groot plezier mee!

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
6 redenen om te gaan skiën met Pasen
Ook interessant
Reisverslag Ramsau am Dachstein: ideale bestemming voor je eerste wintersport