Het leven is als snowboarden: je valt acht keer, maar je moet negen keer opstaan! Ach ja, snowboarden is doorzetten… Ik weet nog dat ik voor het eerst van de ski’s naar een board ging, van twee aparte latten naar één lat, waar ik compleet vast stond en geen skistokken had om mezelf bij te kunnen sturen. De eerste dag op de piste was dan ook zeker geen pretje. Bont en blauw plofte ik ’s avonds op de bank, maar gelukkig ging het de dagen erop steeds beter en nu doe ik niets liever. Omdat ik weet hoe moeilijk het kan zijn om te beginnen met snowboarden, vertel ik je hier de vijf meest gemaakte fouten, zodat jij deze niet hoeft te maken!
1. Denken dat je het zo onder de knie hebt
Zoals ik hierboven zei: snowboarden is doorzetten. De eerste dagen kan je er niets van, moet je je balans vinden en leren hoe ver je naar voren of achter moet leunen om de juiste bocht in te zetten. Je zal voorovervallen, koprollen maken en het heel wat blauwe plekken later pas onder de knie krijgen hoe je überhaupt moet ‘rutschen'(dit is het horizontaal naar beneden glijden, de eerste stap voor snowboarders, voor je begint met bochtjes). Geef jezelf dus de tijd en geef niet op als het je niet direct lukt. Elke snowboarder is begonnen met de gedachte “Kan ik dit wel?”. Geef niet op en dan zul je absoluut zien dat je het kan!
2. In het midden van de piste gaan zitten
De grootste irritatie van skiërs: snowboarders die midden op de piste stilzitten om uit te rusten. Er is niets mis mee om even uit te rusten en te gaan zitten, maar wel als je dit midden op de piste doet. De piste delen we met elkaar en daarom is het voor iedereen fijn (en veiliger!) als je tijdens je rustmoment zo ver mogelijk naar de zijkant van de piste schuift. Zo staat het trouwens ook in de pisteregels, die zowel voor skiërs als snowboarders gelden.
3. Geen snowboardkleding dragen
Ik hoor je denken: “Is snowboardkleding anders dan skikleding?” Als snowboarder zit je nu eenmaal meer op de grond dan een skiër doet. De skiër heeft twee losse benen waar hij op kan leunen én zijn skistokken, maar wij zitten vast in een bepaalde hoek en dat kan op een gegeven moment vermoeiend voor onze beenspieren worden. Als je zo vaak op de grond zit, of dit nu op of buiten de piste, in plak-, ijs- of poedersneeuw is, zal er sneeuw in je jas terecht komen, als je niet een speciale snowboardjas hebt. Een snowboardjas heeft namelijk aan de binnenkant een beschermlaag om jouw middel, die dicht kan, waardoor er geen sneeuw omhoog kan schuiven. Daarnaast zal je erg blij zijn met waterdichte kleding, om exact dezelfde reden.
4. Niet uitzoeken of je regular of goofy bent
Bij snowboarden kan je kiezen met welk been je graag voor staat, als je de piste afdaalt. Je kan kiezen tussen regular (met je linkervoet voor) of goofy (met je rechtervoet voor). Ondanks dat het woord ‘regular’ suggereert dat dit de ‘normale’ uitvoering is, maakt het echt niet uit welke voet jij voor hebt. Het gaat erom welke voet voor jou fijn voelt. Maar hoe weet je welke voet voor jou waarschijnlijk het beste werkt? Bedenk je dit: als jij op een step staat, met welke voet step je dan over de straat? Dit is de voet die je altijd los wil hebben, want met deze voet zal je daadwerkelijk ook steppen in jouw board, bijvoorbeeld vanuit de lift naar de afdaling. De voet die op de step staat, is dus de voet waar jij je waarschijnlijk fijn bij voelt, als deze voor staat.
5. Geen snowboard les nemen
Snowboarden vergt een tactiek, die heel fijn is om van een expert te leren. Dat maakt dat je in jezelf investeert als je lessen neemt. Het is een erg blessuregevoelige sport en juist omdat je vaak zal vallen tijdens je eerste dagen, is het belangrijk dat jij ook leert hoe je valt. Je kan dit echt beter doen dan proberen het zelf, zonder lessen, onder de knie te krijgen, want geloof me: een snowboard instructeur zal jou door alle stappen heen helpen, waardoor je sneller zelfstandig de piste af kan, zonder vallen! Snowboard- en skilessen kan je tegenwoordig heel makkelijk online boeken.
Bovenaan de piste staan, de frisse wind op je huid en je hart sneller voelen kloppen: dat is voor mij puur geluk. Als kleine meid van 3 namen mijn ouders mij al mee de piste op en nu, 21 jaar later, is snowboarden één van mijn grootste passies. Ik carve graag de bergen af, maar vind stiekem de gezellige lunch-, warme choco met slagroom- of weissbier pauzes met vrienden of familie net zo leuk. Dat ik dit alles nu kan combineren met schrijven is een droom die uitkomt!
0 Commentaren