Ik leerde skiën toen ik 22 was. Leren skiën als volwassenen is heel anders dan als kind. En dat weet ik omdat ik een paar jaar later mijn eigen kinderen de eerste meters in de sneeuw zag maken. En hoe anders ging dat bij hun als bij mij. Toch kan je als volwassenen nog heel goed leren skiën, sterker nog: het is misschien wel één van de leukste dingen die ik geleerd heb in mijn volwassenen leven. En al zo ik waarschijnlijk nooit zo goed worden als mijn vriend of mijn kinderen, die praktisch skiën sinds ze kunnen lopen, ik beleef wel heel veel plezier. En ik wordt nog steeds iedere winter een stukje beter.
Als jij twijfels om te leren skiën als volwassenen, dan is dit artikel voor jou. Dit wordt het meest openhartige artikel wat ik hier ooit schreef. Ik doe dat omdat ik je het gelukzalige gevoel van het leren skiën en kunnen skiën gun. Dus dit zijn ze: mijn grootste fouten en successen. Zodat je de eerste niet maakt en de tweede hopelijk ook mag beleven.
Leren skiën als volwassenen: mijn grootste fouten
Van fouten kun je leren, zeggen ze. Nu hoop ik dat niet alleen ik van mijn fouten leer, maar zoveel mogelijk andere beginners ook. Want dat maakt het leren skiën een stuk leuker.
Geen goede materialen kopen
Mijn allereerste ski ervaring was in Snowworld. Ik had nog nooit op de ski’s gestaan en wilde, voor mijn eerste wintersport in Oostenrijk, alvast wat lessen hebben. Ik kocht een paar goedkope skisokken, trok thermokleding van de HEMA aan en ging met een paar geleende handschoenen en skipak de hal in. Natuurlijk had ik het na een uur verschrikkelijk koud. Ik begreep toen niet waarom, ik had namelijk natte plekken onder mijn oksels van de enorme inspanning.
Nu weet ik wel waarom. Goedkope thermokleding ademt niet (eigenlijk doet het helemaal niks). En wanneer het nat wordt, blijft het nat en koel je af. Investeren in goede thermokleding loont echt. Handschoenen werken alleen als ze de juiste maat hebben en een skipak… ach, daar hoef je de eerste dagen niet teveel aandacht aan te besteden. Begin je met skiën en wil je niet koud worden? Dan zijn thermokleding, skisokken en handschoenen de eerste punten om te investeren omdat het anders echt ten koste van je comfort en plezier kan gaan.
Ik was continue bang
Als beginnende skiër begreep ik heel goed waarom kinderen niet zo bang waren als ik: hun hoofd zat nog geen meter boven de grond, maar hoofd ongeveer 1.65. Een val zou voor mij veel desastreuzer zijn dan voor een kind. Dus ging ik extreem langzaam en voorzichtig iedere piste af en remde ik maximaal zodra ik ook maar een beetje snelheid kreeg. Ik viel nooit.
Totdat ik wel viel en geen pijn voelde. Niet in mijn hoofd, niet in mijn lichaam. De sneeuw bleek zacht en een val was lang niet zo erg als ik dacht. Vanaf dat moment kon ik mijn angst loslaten en met een ontspannen lichaam bleek ik veel beter te skiën.
Skischoenen lenen
Als beginnende skiër wil iedereen helpen. Iemand had nog wel een pak voor me, een paar oude ski’s en jawel een paar skischoenen. Wintersport is duur, dus ik was blij met alles wat ik kreeg. Dat ik mijn voeten daarvoor in een paar te kleine skischoenen moest steken nam ik op de koop toe.
Maar met te kleine skischoenen krijg je kram in je voeten en dus koude voeten. Daarbij skiet dit ook nog eens een stuk moeilijker. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik halverwege de week een paar skischoenen in mijn eigen maat probeerde. Sindsdien heb ik altijd mijn eigen skischoenen gehad.
Te warm aankleden
Het was koud tijdens mijn eerste wintersport. Echt -20 en soms nog kouder. Dus wapende ik mij tegen de kou met heel veel laagjes waaronder een dik fleece vest. Nog voor de lunch was ik oververhit en doodmoe. De warmte die mijn lichaam opwekte, kon geen kant op en werkte verstikkend. Toen ik wat laagjes uitdeed voelde ik pas hoe verstikkend het effect van de warme kleding was geweest.
Te weinig rust nemen en te snel willen leren skiën
Iets nieuws leren kost tijd en je hebt tijdens de wintersport doorgaans maar een week. Dus ik ging er helemaal voor. Ik nam de eerste lift omhoog en pas lang nadat de laatste lift omhoog was gegaan kwam ik de piste af. Iedere minuut van de wintersport werd benut. Ik deed een uitgebreide warming op, krachttraining en ik maakte zoveel meters als ik maar kon. Op de vierde dag was ik volledig opgebrand en heb ik 24 uur geslapen. En dat was maar goed ook, want als ik die dag nog langer op de piste had gestaan, had het waarschijnlijk tot ongelukken geleid.
Wat mij hielp om te leren skiën als volwassenen
Na het lezen van mijn grootste mislukkingen, vraag je je misschien af of ik ooit heb leren skiën. En dat heb ik. Mijn niveau is na bijna 20 jaar nog altijd niet bijzonder goed, maar ik heb plezier en ik kom overal veilig naar beneden. Hoe ik dat (ondanks ontbrekend talent) voor elkaar heb gekregen, verklap ik je ook graag.
Volhouden en les nemen
Ik gaf niet op. Het leren ging langzaam, maar ik was vastbesloten en gaf niet op. Ook als dat betekende dat iedereen gezellig samen ging skiën en ik alleen op les moest. Skiles vind ik trouwens nog steeds leuk en iedere winter boek ik een paar uurtjes om een specifiek deel bij te spijkeren.
Met heel veel verschillende mensen skiën
Ieder aanbod om samen te skiën pak ik aan. En van iedereen met wie ik ski, leer ik weer iets. Nu ben ik omringt door mensen met diverse ski opleidingen, dus ik heb wel een beetje geluk. Maar ik leer bijvoorbeeld ook van mijn vriendinnen of mijn kinderen. Ze leggen me niets uit, maar ik ben ondertussen zeer bedreven in het observeren en analyseren van anders skiërs. En toen ik werd gevraagd om mee te doen aan een ski race, heb ik me direct ingeschreven en met andere deelnemers getraind. Natuurlijk werd ik laatste, maar ik heb er wel weer heel veel van geleerd.
Onder alle omstandigheden skiën
Wanneer het ’s avonds heeft gesneeuwd en het ’s morgens strak blauw en zonnig is. Dat is mijn favoriete skidag. Dat ik dan als eerste op de piste ben, en over strakke ribbels kan glijden. En dan, als het de ribbels niet meer vers zijn, een beetje naast de piste door de poeder kan cruisen.
Maar bovenstaande dagen zijn schaars. Dus heb ik er de afgelopen jaren een gewoonte van gemaakt om ook alle andere dagen mee te pakken. Zelfs op dagen dat het regent, ga ik nog de piste op. Als gevolg daarvan heb ik ondertussen ervaring met keiharde en ijzige pistes, met perfect geprepareerde pistes, met buckelpistes aan het einde van een sneeuwdag, met poeder tot mijn knieën en alle soorten sneeuw. En heel eerlijk: dit heeft mij echt een betere skiër gemaakt. Op het moment dat ik halverwege een buckelpiste sta, merk ik daar niks van en voel ik me een grote onbenul. Maar als de piste de volgende ochtend strakgetrokken is: dan voel ik de vooruitgang.
Ik hoop dat de openhartigheid over mijn foute en falen je verder helpt. Dan is het allemaal niet voor niks geweest. En als je zelf struggled omdat je zó graag wil leren skiën, maar het gevoel hebt dat je maar niet verder komt: het komt goed.
Verliefd op bergen en verslaafd aan wintersport in de breedste zin van het woord. Je vindt mij op de piste, naast de piste en in warme berghutten. Wintersport verenigt voor mij tijd voor de mooiste dingen uit het leven: familie, vrienden, sport, natuur en lekker eten. Als moeder van twee jongens ben ik inmiddels expert als het gaat om wintersportplanning voor families. Verder weet ik veel van skikleding en gear. Met mijn advies krijg je het zeker niet koud op de piste.