Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen op skiles? Waarschijnlijk is dit één van de meest gestelde vragen die door wintersportende ouders wordt gesteld. Helaas is het antwoord dat je op deze vraag krijgt niet overal hetzelfde. Vaak wordt er (terecht) gezegd dat ieder kind anders is en dat iedere ouder voor zichzelf moet bepalen vanaf welke leeftijd zijn kind begint met skiën.
In dit artikel hebben we de belangrijkste afwegingen op een rij gezet. Deze informatie is gebaseerd op onze ervaringen als kind, skileraar en ouder. Ook geven we je het advies van de skischool. Op deze manier kan jezelf bepalen op welke leeftijd jouw kinderen op skiles kunnen.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren skiën volgens de skischool?
Als eerste hebben wij een aantal eigenaren van skischolen deze vraag gesteld. Bij de meeste skischolen kan je kinderen vanaf 3 jaar aanmelden voor skilessen. Er werd wel opgemerkt dat kinderen van 3 doorgaans nog niet over voldoende kracht, motoriek en coördinatie beschikken om technisch goed te leren skiën. Op deze leeftijd spelen ze vooral in de kinderweide. Ze leren glijden, sturen en misschien een beetje remmen (klein pizzapuntje). Vanaf een jaar of 5 zijn kinderen voldoende ontwikkeld om gecontroleerd bochten te maken en te remmen.
Is skiles vanaf 2 jaar mogelijk?
Bij de skischolen wordt er wel steeds meer gevraagd naar skilessen voor jongere kinderen. Hierdoor is er tegenwoordig veel mogelijk. Bij veel skischolen kunnen kinderen vanaf 2 jaar al op ‘skiles’. Ze kunnen dan twee uur in de kinderweide spelen en leren al een beetje glijden. Echt voordeel voor later hebben kinderen hier niet bij, maar sommige kinderen vinden het heel leuk. En als ouders heb je op die manier een halve dag ‘vrij’ om samen de piste op te gaan.
Vanaf welke leeftijd op skiles? Wat zegt de skileraar?
Als skileraar heb ik ook veel skiles aan (kleine) kinderen gegeven. De jongste kinderen waren net 2 jaar oud. Eigenlijk nog te jong om te leren skiën. Kinderen van 3 jaar blijven vaak het grootste deel van de week in de kinderweide en gaan op donderdag of vrijdag naar de babylift. Kinderen vanaf 4 jaar of 5 jaar leren sneller remmen en sturen en kunnen meestal in de loop van de week met de skilift omhoog de berg op. Een hele belevenis voor de kinderen en natuurlijk ook voor ouders.
Een paar dingen vallen me wel altijd op:
- Alle kinderen houden van skiën. Of ze nou sportief zijn of niet. Ik heb nog geen enkel kind meegemaakt die het niet leuk vond. Hooguit vonden ze het niet leuk dat hun ouders weggingen.
- Kinderen die gewend waren om naar school of de kinderopvang te gaan, hadden veel minder moeite met het feit dat hun ouders weg gingen. Ze waren er aan gewend om bij een juf en meester te blijven.
- Kinderen die gewend zijn om te sporten, leren doorgaans iets sneller skiën.
- Als kinderen ‘pas’ op 10-jarige leeftijd op skiles gaan (of ouder), leren ze heel snel. Meestal kunnen ze na 2 dagen al met de skilift omhoog. Ze hebben echter wel meer moeite met afwisselende omstandigheden (sneeuw, hobbels, bospaadjes, etc.) op de piste.
Zelf met je kind skiën?
Wil je zelf een dag met je kind gaan skiën? In dit artikel hebben we een paar leuke ski oefeningen die je zelf met je kind kan doen op een rij gezet.
Vanaf hoe oud kunnen kinderen op skiles? Onze ervaring als ouders.
Als ouder van twee jongens hebben we inmiddels ook de nodige ervaring met skilessen. Onze oudste zoon begon met skiles toen hij 3 jaar oud was. Hij vond het heel leuk en is dat jaar op vrijdag naar de babylift gegaan. Een jaar later, toen hij 4 jaar was, is hij voor het eerst met de stoeltjeslift de berg op gegaan.
Onze jongste zoon is waarschijnlijk door zijn grote broer aangestoken met het enthousiasme voor skiën. Toen hij 2 jaar oud was kon hij niet meer wachten en wilde heel graag op skiles. Na overleg met de skischool hebben we toen afgesproken dat hij het zou proberen. Te beginnen met een halve dag. Hij vond het zo leuk, dat toen wij hem tijdens de lunch kwam ophalen, hij niet mee naar huis wilde. Hij wilde met de meester eten en dan weer ‘kiën’. Dat jaar is hij niet verder gekomen dan wat rechtuit glijden op de kinderweide. Tegenwoordig is hij 12 en is hij echt niet meer bij het houden.
Vanaf welke leeftijd beginnen met skiles? Mijn ervaring als kind
Zelf ben ik in 1983 begonnen als 3-jarige in Fiss. Eerlijk gezegd kan ik me er niet veel van herinneren. Het enige wat ik nog weet van de skilessen uit mijn jeugd is dat ik er altijd heel veel plezier heb gemaakt. Ik ging graag met de juf of meester mee en het hoorde gewoon bij de skivakantie. Als ik zelf naar foto’s uit die tijd kijk, zie ik vooral een hoop kleine kinderen die rustig naar de skilerares luisteren.
Ik weet niet of ik er een betere skiër van ben geworden door zo vroeg te beginnen. Ik weet wel dat ik zo lang ik me kan herinneren een passie heb voor skiën, sneeuw en wintersport. En als dat komt omdat ik zo vroeg ben begonnen, kan ik daar alleen maar blij mee zijn.
Een foto uit die tijd. Kijk eens naar de oude ski’s en we droegen nog geen skihelm
En de lokals? Hoe oud beginnen die met skiles?
Sinds 2017 wonen we in Oostenrijk en weten we ongeveer hoe de ‘einheimischen’ hun kinderen leren skiën. Het gaat hier spelenderwijs. Een beetje vergelijkbaar met leren fietsen in Nederland. Ouders nemen hun kinderen vanaf een jaar of 2-3 zelf mee de berg op. Soms met een skituigje, maar vaker zonder. Op die manier leren kinderen alvast een beetje glijden. Vaak niet langer dan twee uur per keer. Op de kleuter- of op de basisschool krijgen de kinderen dan een week skiles, waarbij alle kinderen de basistechnieken leren.
Vanaf dat ze 6 jaar oud zijn, kunnen ze lid worden van de lokale skiclub. Daar worden ze 1 à 2 keer per week getraind. Ze kunnen vanaf dat moment ook meedoen aan wedstrijden.
Hoewel de training bij de skiclub het aantal uren van een volle week skiles niet overstijgt, leren de Oostenrijkse kinderen zo wel echt goed skiën. Logisch, ze kunnen de hele winter de piste op.
Conclusie: vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren skiën?
Doorgaans kan een kind vanaf een jaar of 3 op skiles. Dit is de leeftijd die de meeste skischolen aanhouden en het is een leeftijd waarop de meeste kinderen fysiek in staat zijn om te skiën. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten als je gaat bepalen of jouw kind oud genoeg is voor skiles.
Kan je kind zonder jou?
Kinderen die naar school, peuterspeelzaal of kinderopvang gaan, hebben er minder moeite mee dat ze door hun ouders bij de skischool worden ‘achtergelaten’. Als je kind heel erg aan jouw aanwezigheid gehecht is, of moeite heeft met afscheid nemen, dan is het wellicht nog te vroeg voor de skischool.
Is je kind zindelijk?
Een skischool is geen kinderopvang. De skileraren zijn heel lief en vriendelijk voor kinderen, maar ze zijn niet pedagogisch opgeleid en verschonen doorgaans ook geen luiers. Je kind moet dus echt zindelijk zijn voordat het begint met skilessen.
Welke verwachtingen heb je?
Bij de overweging of je kind oud genoeg is voor skilessen, moet je ook je eigen verwachtingen mee nemen. De skischool is niet goedkoop. Als je de hoop hebt dat jouw kind binnen een paar weken (jaar) met je mee kunt skiën, dan kan je er beter niet te vroeg mee beginnen. Vind je het alleen maar belangrijk dat ze plezier hebben, of wil je wat tijd om zelf te gaan skiën, dan kan je kind vanaf een jaar of 3 op skiles.
Tot slot nog 4 tips
Tot slot nog een paar tips om de skilessen van je kinderen tot een succes te maken. Meer tips kan je lezen in ons artikel: Zo wordt de eerste skiles van je kind een succes.
1. Zorg voor goede skikleding
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Zorg voor goede skikleding. Een kind wat nat en koud wordt in de kinderweide zal geen plezier beleven. Zorg voor een setje comfortabel thermo ondergoed, een fleecetrui, een goed skipak en handschoenen of wanten.
2. Boek je skilessen online
Als je vooraf je skilessen online boekt, dan weet je zeker dat je kind terecht kan bij de skischool. Met name in de kerstvakantie en de voorjaarsvakantie is het bij de meeste skischolen erg druk en als je zeker wilt zijn van een plaatsje kan je beter vooraf reserveren.
3. Een skihelm en skibril zijn belangrijk
Skimateriaal (ski’s en skischoenen) kun je huren bij de lokale skiverhuur. Een goede kinderskibril (of ski zonnebril) en een goede skihelm voor je kind zijn minstens net zo belangrijk. Ze beschermen je kind tegen vallen en de invloed van zon en sneeuw. Je kunt het beste voor je vakantie al een skibril aanschaffen. Deze zijn in de winkels in Oostenrijk namelijk behoorlijk aan de prijs. De skihelm krijg je vaak in bruikleen van de skischool.
4. De skiwedstrijd is een ervaring om nooit te vergeten
De meeste skischolen organiseren een skiwedstrijd aan het einde van de week. Voor de meeste kinderen is dit het hoogtepunt van de week. En zijn het herinneringen die hun leven lang bij blijven. Zorg er daarom voor dat je dit niet mist. Ga kijken, en vergeet zeker ook niet om naar de prijsuitreiking te gaan.
Wat zijn jouw ervaringen / tips?
We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen met skilessen voor kinderen. Vanaf hoe oud kunnen kinderen op skiles? Wat vind jij? Of wat zijn jouw ervaringen? Laat het ons weten via het opmerkingenveld hieronder.
Vanuit Oostenrijk schrijf ik over mijn grote passie: wintersport. Jaarlijks breng ik meer dan 100 dagen in de sneeuw door, waarvan een groot deel in verschillende skigebieden. Het liefste schrijf ik over skigebieden, nieuwe liften en natuurlijk sneeuw!
1 Commentaar
Handig om eens wat algemene zaken te lezen. Mijn dochter kreeg vorig jaar haar 1ste skiles. Ze was toen 3,5 en de jongste van het groepje met voor de rest enkel 4- en 5-jarigen. Daar bleek dat leeftijd niets alleszeggend is, want op het eind van de week kon ze best wel wat (pizzapunt ging echt goed, basic bochtjes maken), ze moest op geen enkel gebied onder doen voor de anderen. Mijn zoontje gaat dit jaar op skiles. Hij is er nu 2 en wordt 3 tijdens de skivakantie. Hij wil per se “sjiën” en maakte vorig jaar al een heel drama om in de opvang te moeten blijven. Qua motorische ontwikkeling staat hij echter helemaal niet even ver als mijn dochter vorig jaar. Ik verwacht dan ook niet dat hij na de “skilessen” dit jaar pizzapunten en bochtjes zal kunnen maken. Zolang hij het leuk vindt en we de drama’s van vorig jaar aan de opvang kunnen vermijden, is het voor mij al dik geslaagd 🙂
OP-WINTERSPORT.NL BLOG