De meest gehoorde klacht tijdens de wintersport is die van koude voeten bij het skiën. Omdat je het zoveel hoort, denk je waarschijnlijk dat het erbij hoort. Maar dat is zeker niet waar! Je zou geen koude voeten moeten ervaren in je skischoenen.

Hoe? Daar besteden we vandaag extra aandacht aan. Met onderstaande tips, heb je dit seizoen in ieder geval geen last meer van die koude voeten!

Koude voeten tijdens het skien in poedersneeuw

Tip 1. Zorg voor goed passende skischoenen

Het merendeel van de wintersporters skiet op te grote skischoenen. En skiën op te grote skischoenen is de succesformule voor koude voeten bij het skiën. Niet doen dus! In te grote schoenen worden je voeten koud. Lees hier hoe je jezelf ervan verzekerd dat je de juiste maat schoenen koopt. Of ga naar de skiverhuur en huur een paar goed passende schoenen.

Trek de skischoenen ook niet te strak dicht. Te strak zittende skischoenen kunnen bloedvaten afknellen. Gevolg: koude voeten. Overigens is het ook geen idee om de gespen te los te laten zitten. Als je je voeten ‘schrap’ moet zetten in je schoen omdat ze anders gaan glijden, dan wekt dit verkrampingen op, welke ook weer leiden tot koude voeten tijdens het skiën.

Kortom: zorg voor passende skischoenen die je op de juiste manier kan dragen.

wintersport warming up op de piste

Tip 2. Droog materiaal is warm materiaal

Het klinkt logisch, en dat is het ook. Zorg dat je schoenen na een dag skiën goed gedroogd worden. Als je schoen van binnen nog (een beetje) vochtig is, kan dit vocht er tijdens het skiën niet uit. Dat zorgt gegarandeerd voor koude voeten bij het skiën.

Hetzelfde geldt voor skisokken. Veel mensen trekken hun sokken thuis al aan, en lopen dan op gewone schoenen, door de sneeuw, naar de locker hun skischoenen. Door deze wandeling kunnen de skisokken nat worden, wat je niet wil. De simpele oplossing hier is om je skisokken aan te trekken op het moment dat je je skischoenen aantrekt, of door goede snowboots te kopen.

De beste snowboots uit de test

Tip 3. Goede skisokken

Misschien nog een inkopper, maar zo waar. Goede skisokken houden je voeten warm en droog. Ideaal voor mensen met koude voeten zijn de sokken gemaakt uit een mix van elastisch lycra en merino wol. Merino wol houdt je bijzonder warm, zonder te kriebelen.

Zorg ervoor dat je skisokken hebt met een goede pasvorm. De sok moet strak om je voet en onderbeen vallen, maar mag nergens afknellen (of afzakken). Duurdere sokken behouden hun pasvorm vaak langer dan de goedkopere varianten. Dus laat die Hema skisokken links liggen en investeer iets meer. Dan zijn je skisokken van betere kwaliteit (dus meer comfort en warme voeten) waar je langer mee doet. Kijk hier voor de beste skisokken van dit jaar.

Hierdoor staan enkele skisokken die uitermate geschikt zijn tegen koude voeten tijdens het skiën. 

 

 

Tip 4. Uitrusten

Een lastig punt voor veel wintersporters. Maar feit is, dat een gezond lichaam minder snel afkoelt. Dus verzorg je lichaam goed, ook tijdens de wintersport.

Neem voldoende rust, maar zorg ook voor goede voeding en wees zuinig met alcohol. Alcohol lijkt verwarmend te werken, maar zorgt er juist voor dat je lichaam sneller afkoelt. Bewaar de alcohol dus liever voor na het skiën.

wintersportverzekering

Tip 5. Heatpacks met actieve kool

Niet onze lievelingstip dit, maar wel één die goed werkt. Wanneer het echt heel erg koud is, kan je je toevlucht nemen tot heatpacks met actieve kool. Je koopt ze ter plaatsen, wanneer je ze nodig hebt voor een paar euro. Er is een variant die je onder je tenen plakt (nooit op de huid dragen, altijd op de skisokken!). En er is een variant die je hele voet bedekt. Ze worden niet heet, maar houden de ergste kou weg. Waarom we hier geen fan van zijn? De heatpacks zijn voor eenmalig gebruik en los verpakt in plastic. We zien dan toch liever een meer duurzame oplossing...

Tip 6. Verwarmde zooltjes in je skischoenen

Je ziet ze steeds vaker op de piste. Mensen (vaak jonge mensen) met een batterij achterop de bovenkant van hun schoen. Mocht je, ondanks bovenstaande tips, toch nog last hebben van koude voeten bij het skiën, dan is dit is voor jou. Verwarmde zooltjes, een wondermiddel voor koukleumen! Met verwarmde zooltjes in je skischoenen ben je gegarandeerd bevrijd van koude voeten tijdens het skiën. Maar je moet wel bereid zijn een investering te maken, de verwarmde zooltjes zijn niet goedkoop. Daarbij moeten je skischoenen ‘klaar zijn’ voor deze techniek. Dus als je hele oude schoenen hebt, gaat het waarschijnlijk niet werken. Hieronder hebben we enkele verwarmde zooltjes voor skischoenen voor je geselecteerd. 

€ 159,95

€ 199,95

€ 29,95

Met bovenstaande tips, hoef je nooit meer te klagen over koude voeten bij het skiën. Of te luisteren naar geklaag over koude voeten tijdens het skiën.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Leesvoer: de leukste leesboeken voor wintersporters
Ook interessant
Snowboarden in Saalbach, onze ervaring en tips