Sneeuw is niet altijd dezelfde sneeuw. We onderscheiden tal van soorten sneeuw, waarvan de 5 in dit artikel de meest voorkomende zijn. Maar wat is nou poedersneeuw, firn, driftsneeuw of slush? En hoe voelen deze soorten aan?

Verschillende soorten sneeuw?

Vooropgesteld: we houden van sneeuw. In al haar soorten en vormen. Sneeuw maakt de wereld in slechts een paar minuten tijd een heel stuk mooier. De witte koude deken voelt als een warme deken en kondigt nieuwe avonturen aan. Vanaf een afstand is het al een feestje om te zien, maar van dichtbij is het minstens zo interessant. Geen enkele sneeuwvlok is hetzelfde, iedere vorm is uniek! Niet zo gek dus, dat er verschillende soorten sneeuw te vinden zijn.

Poedersneeuw

Poedersneeuw is de vers gevallen sneeuw die op de helling ligt te wachten tot de eerste sporen getrokken gaan worden. De sneeuwkristallen zijn klein en fijn en de sneeuw is los. Skiën of boarden door poedersneeuw is het ultieme wintersportgevoel en als je dat gevoel niet kent, heb je echt wat poederdagen nodig. De weersomstandigheden spelen een grote invloed op poedersneeuw. Op droge en windstille dagen is dit de beste sneeuw. En zolang je een genoeg snelheid in je afdaling houdt, zullen dagen met poedersneeuw tot de beste dagen van je leven behoren.

Koude voeten tijdens het skien in poedersneeuw
Poedersneeuw op de piste.
Driftsneeuw

Driftsneeuw (ook wel stuifsneeuw genoemd) ontstaat wanneer het (hard) waait terwijl de sneeuw valt. De sneeuwkristallen vervormen daardoor in de lucht en verliezen hun wolligheid. Zo landde deze vlokken als driftsneeuw op de aarde. Drijfsneeuw vormt een broos en inflexibel sneeuwdek. Driftsneeuw is doorgaans het belangrijkste ingrediënt voor sneeuwverschuivingen (lawines waarbij hele sneeuwpakken omlaag vallen). Op de piste bestaat dit gevaar uiteraard en biedt driftsneeuw veel plezier.

Skigebied in de buurt van Innsbruck: stubaital
Driftsneeuw is gegarandeerd wintersportplezier.
Bruchharsch / Breakable Crust

Onze kennis van sneeuw en wintersport is voornamelijk gebaseerd op de Duitse taal.. Engels lukt ook nog wel. Maar wanneer we dit type sneeuw naar het Nederlands vertalen kom ik uit bij: breekbare korst. En dat klinkt heel vies.. Ik blijf daarom liever bij Bruchharsch.. Afijn, Bruchharsch is de nachtmerrie van iedere wintersporter. Het ontstaat wanneer de wind hard over het sneeuwdek blaast.

Bruchharsch ervaar je als een knakkende, harde korst op losse sneeuw. Voor snowboarders is het een minder grote spoiler dan voor skiërs.. Zolang je er recht doorheen knalt is er niet zoveel aan de hand, maar in de bochten is deze sneeuw veel minder leuk. Al hangt het natuurlijk ook allemaal een beetje van je techniek af..

Toerskien naar de top in Oost Tirol
Prima sneeuw om omhoog te lopen, minder fijn om af te dalen..
Slush

Wanneer de temperatuur plotseling oploopt veranderd de mooiste poedersneeuw al snel in slush, of natte sneeuw. Dit is de perfecte sneeuw om sneeuwpoppen te bouwen of sneeuwballen te gooien. Natte sneeuw plakt namelijk extreem goed. En dat is ook precies de reden waarom je er niet meer lekker doorheen glijdt. Het plakt namelijk ook direct aan je ski’s of snowboard.

Uitzondering hierop is overigens de sneeuw die in de lente op de piste ligt. Deze zogenaamde ‘spring snow’ is ook papperig en zwaar maar zorgt tot nog voor veel plezier in de ochtenden en tijdens het toerskiën.

soorten sneeuw slush
Slush kan ook heel leuk zijn..
Firn

Een van onze favoriete wintersport woorden is firn. Firn is een speciale sneeuwconditie waar je al  je enthousiasme in kwijt kan, als je maar op tijd bent. Firn ontstaat wanneer sneeuw meerdere malen vochtig raakt en weer op vriest (het liefst over meerdere jaren). Wanneer de bovenkant van deze sneeuwdeken door de zon gewekt en licht opgewarmd is, heb je de ideale wintersportomstandigheden. Wanneer je een afdaling maakt voordat de onderliggende sneeuw nat en zwaar wordt, heb je het perfecte speelterrein.

soorten sneeuw firn
Bij firn draait alles om timing.

Zeldzame sneeuwsoorten

Er zijn nog meer sneeuwsoorten. Maar die laten we achterwege. Sommige komen te weinig voor (Champagne Powder), andere zijn te ingewikkeld om in een kort artikel te omschrijven (luie sneeuw) en weer andere zijn ontstaan op onnatuurlijke wijze (corduroy, kunstsneeuw en gele sneeuw).

Wanneer je toch echt meer wil weten, dan verwijzen we graag naar het boek Schnee. Daarin staan al deze soorten en meer uitgebreid beschreven.

1 Commentaar

 • damianverschuuren,

  julie geven niet de soort sneeuw die ik nodig heb

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Ski wax kopen: 3 soorten ski wax om nog beter te glijden
  Ook interessant
  Wintersport Montafon: uitdagend skigebied dichtbij Nederland