Sinds 5 jaar testen we regelmatig verschillende skihelmen met vizier. We skiën er doorgaans een paar dagen mee, we maken een evaluatie, schrijven een review en dat gaat de skihelm met vizier weer terug naar de leverancier en skiën we weer met een skihelm en losse skibril. Zo was ook het plan toen we Alpina Oro zouden testen. Deze nieuwe vizierhelm van Alpina is niet alleen voorzien meekleurend vizier, maar ook nog eens van MIPS technologie, waardoor het één van de veiligste vizierhelmen voor wintersporters is. Alleen ging deze skihelm met vizier na het testen niet terug. Het werd één van mijn favorieten helmen en onderdeel van mijn standaard ski uitrusting. Waarom? Dat lees je in deze review.

Samenvatting review Alpina Oro vizierhelm

Type skihelm: hardshell met Hi-EPS vizierhelm.
Lenstype: meekleurende lens met oranje kleur (cat 2-3).
Gewicht: 700 gram (gewogen bij maat 51-55).
Kleuren: zwart, metal of wit.
Wat is leuk: ultra veilig en comfortabel, goed zicht bij bewolking en sneeuwval.
Wat is minder: verkrijgbaar in Nederland zeer beperkt.
Alpina Oro kopen: vanaf 286 euro online verkrijgbaar.

Review Alpina Oro skihelm met vizier.
Review Alpina Oro skihelm met vizier.

Volledige review Alpina Oro skihelm met vizier

Alpina is al jarenlang één van onze favoriete wintersport merken. Vooral de producten met Lavalan (een zachte antibacteriële voering van wol) vallen altijd goed in de smaak. Toen ik in de herfst hoorde dat Alpina met een skihelm met vizier met MIPS én een voering van Lavalan kwam, wist ik meteen dat ik deze helm wilde testen. Ik ben al jarenlang op zoek naar een skihelm met vizier met MIPS bescherming, maar deze combinatie had ik nog niet eerder gevonden. En omdat ik eigenlijk alleen nog meer met de beste bescherming de piste op wil, was dit voor mij in veel gevallen een ‘dealbreaker’. Alpina Oro is trouwens ook zonder MIPS verkrijgbaar, onder de naam Alpina Alto. Maar zoals gezegd, MIPS technologie beschermt nog veel beter bij een val op het hoofd.

Veilig de piste op dankzij geïntegreerde MIPS technologie.
Veilig de piste op dankzij geïntegreerde MIPS technologie.

Skihelm met vizier met MIPS technologie

Over MIPS technologie hebben we al veel geschreven, maar voor wie het niet kent, nog even een korte uitleg. MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. De technologie door verschillende medici en wetenschappers ontworpen en biedt bescherming tegen hersenletsel als gevolg van draaiende bewegingen bij een val.

Sinds wij in Oostenrijk wonen, hebben we heel wat ongelukken op de piste meegemaakt. En helaas zijn we ondertussen ook meermaals geconfronteerd met de langdurige gevolgen van hersenletsel. Dit heeft ervoor gezorgd dat we het risico op hersenletsel zoveel mogelijk willen uitsluiten. Hierdoor heb ik een sterke voorkeur ontwikkeld voor skihelmen met MIPS technologie.

Comfort

Goed, Alpina Oro is dus één van de meest veilige vizierhelmen van dit moment. Maar er zijn meer aspecten van belang bij het kiezen van een vizierhelm. Comfort is voor ons een belangrijk aspect, want je moet wel de hele dag met de helm op skiën.

De pasvorm van Alpina Oro is gelukkig uitermate aangenaam. De Lavalan vulling is zacht en warm. De ventilatie is beperkt instelbaar (alles open of alles dicht), maar eigenlijk wordt de helm nooit te warm. En de draaischijf in de nek maakt dat je de helm makkelijk in maat kan verstellen.

Optische prestaties review Alpina Oro vizierhelm
Goed zicht op dagen met sneeuw en bewolking.

Het vizier van Alpina Oro

Het vizier van Alpina Oro is totaal anders dan bij andere vizierhelmen. Het vizier sluit ‘in de helm’ dankzij een zogenaamde translatie rotatie mechaniek (TRM). Het vizier klikt eigenlijk als een skibril in de halm vast.

De eerste keer dat ik met Alpina Oro de piste op ging, sneeuwde het behoorlijk. Binnen een paar minuten had ik sneeuw in het vizier zitten. Gelukkig bleek dat ik het vizier niet goed gesloten had. Nadat je het vizier omlaag schuift, moet je het nog even ‘naar binnen klikken’. Ik sluit (en open) het vizier met één hand. Na het omlaag schuiven, druk ik op het vizier tot het vastklikt en dan sluit het rond mijn hele gezicht perfect.

Geen luchtstroom onder het vizier

In tegenstelling tot andere vizierhelmen heb ik bij Alpina Oro geen luchtstroom onder het vizier door. Ook komt er bij het open en dichtmaken van het vizier geen sneeuw tussen of onder het vizier. Hierdoor draagt het eigenlijk als een perfect aansluitende losse skibril en skihelm. En toch past mijn regulieren bril ook nog onder deze skihelm. Een ideale skihelm voor brildragers dus!

Optimaal zicht bij slecht weer, hoog contrast

Het vizier blinkt uit onder mistige, sneeuwrijke of bewolkte omstandigheden. Wanneer het zicht slecht is op de piste, dan biedt dit vizier het beste zicht. Contrast wordt verscherpt en scherp licht voelt zachter aan de ogen. Onder zonnige omstandigheden kleurt het vizier iets donkerder en functioneert het ook prima. Maar echt uitblinken, doet het op de slechtste dagen.

Vizierhelm Alpina Oro op de piste
Wanneer je het vizier aandrukt, valt deze helemaal langs het gezicht.

Conclusie Alpina Oro skihelm met vizier

Dit is, wat mij betreft, de beste skihelm met vizier. Of eigenlijk is het zelfs één van mijn favoriete skihelmen van dit moment. Ik pak de helm opvallend vaak van de kapstok. Zeker op bewolkte dagen of wanneer er sneeuw valt, draag ik graag Alpina Oro. Niet alleen vanwege het fijne vizier, maar ook dankzij het veilige gevoel wat de helm mij geeft. Je koopt Alpina Oro online, voor de zeer redelijke prijs van 286 euro.

 

 

Eerder verschenen
Skiën in april? Dít zijn 5 sneeuwzekere skigebieden en de 11 mooiste aanbiedingen!
Ook interessant
Skibril merken: wat is een goed merk skibril