Een rugbeschermer van wol. Alpina Prolan beschermt met puur schapenwol. Hoe? Door de wol samen te persen en te verwerken in een vest. Klinkt duurzaam en is ook duurzaam. De wol die voor deze rugbeschemer gebruikt is, is ook nog eens duurzaam verkregen. Een mooi verhaal.  Maar hoe bevalt de rugbeschermer in de praktijk? Wij hebben het uiteraard getest en je leest het in deze review.

de rugbeschermer draagt comfortabel
De rugbeschermer draagt comfortabel.

Samenvatting Alpina Prolan rugbeschermer

Type rugbeschermer: vest met ritssluiting.
Maatvoering: XS tot met XXL, tevens beschikbaar in kindermaten 116 tot en met 176.
Wat is leuk: rugbeschermer voor 88% uit wol, duurzaam, ademend en comfortabel.
Wat is minder: maatvoering kent zijn beperkingen (zie onder pasvorm).
Kopen: voor 160 euro.

rugbeschermer Alpina Prolan getest
Wij hebben rugbeschermer Alpina Prolan uitgebreid getest.

Volledige review van rugbeschermer Alpina Prolan

Iedere winter testen we verschillende rugbeschermers tijdens de wintersport. Alpina Prolan is een revolutionair product binnen deze categorie. De beschermer is gemaakt van Prolan en Lavalan. Beide stoffen worden worden gemaakt van zuiver schapenwol. Prolan is samengeperste wol en biedt optimale bescherming. Lavalan is een zachte en dunnen wolbewerking waaruit het vest is vervaardigd. Het resultaat is een optimale bescherming op de rug in combinatie met een comfortabel, vocht afvoerend en anti bacterieel vest.

Pasvorm en comfort

Wanneer je binnen de maattabel valt, dan past de rugbeschermer perfect. Maar wanneer je BMI een afwijkende score vertoont, dan kan wordt het lastiger en zal je echt goed moeten passen voordat je koopt. Zo staat voor een dames rugbeschermer in maat S een confectiemaat 36/38 (mijn maat) en een lengte van 160-164 cm. Een rugbeschermer in maat L komt overeen met een confectiemaat van 44/46 en een lengte van 174 cm (mijn lengte!). Ik besluit maat M te bestellen. In de lengte past deze goed, maar de rugbeschermer is wel duidelijk breder dan mijn rug. En ook de stof valt los langs mijn lichaam.

Qua comfort heb ik, ondanks de ruime pasvorm, niet veel te klagen. ’s Morgens als ik de rugbeschermer aantrek, voelt het grote rugpand wat stug. Maar met het opwarmen van mijn lichaam  in de loop van de dag, lijkt ook de rugbeschermer aan flexibiliteit te winnen. En na een uur op de piste voel ik hem niet eens meer zitten.

Alle voordelen van wol

De voordelen van wol zijn eindeloos. Het is anti bacterieel, vocht afvoerend, gaat nare geurtjes tegen, het is zacht, warm en heeft een hoog draagcomfort. Nadeel? Duurzaamheid en onderhoud. Gelukkig is deze wol duurzaam verkregen. De herkomst van de wol kan volledig getraceerd worden. Qua onderhoud adviseren we vooral om niet te vaak te wassen. Hang de rugbeschermer na gebruik uit, buiten of binnen en laat hem goed drogen. Wanneer je wintersport erop zit en de rugbeschermer ruikt niet fris of is vies, dan kan je hem wassen. Maar was dan op de hand, met een speciaal wasmiddel voor wol (verwijder voor het wassen het rugpand). Op deze manier gaat je rugbeschermer lang mee en behoudt het wol al haar fijne eigenschappen! Om optimaal te profiteren van de fijne eigenschappen van wol adviseren we een thermoshirt van hetzelfde materiaal eronder te dragen.

Rugbeschermer van wol (alpina sport)
Wol heeft vele fijne eigenschappen.

Conclusie review Alpina Prolan rugbeschermer

Vooropgesteld: het was fijn om deze rugbeschermer te mogen testen. Het product is revolutionair. We hopen van harte dat steeds meer wintersport kleding duurzaam geproduceerd kan worden. Wat ons betreft is met het gebruik van Prolan (wol) een grote stap gemaakt.

Wanneer je binnen de maattabel past (ofwel: geen afwijkend BMI hebt) dan kunnen we deze rugbeschermer van harte aanbevelen! Je kan hem online bestellen en dankzij de rekbare materialen zal deze waarschijnlijk perfect passen. Over comfort hoef je je geen zorgen te maken. Twijfel je over de maatvoering? Bekijk dan even de maattabel op de website van Alpina. Je koopt deze rugbeschermer online voor 160 euro. Dat lijkt best een investering, maar daarvoor ben je goed beschermd, heb je een duurzaam product en ben je voor de komende vijf jaar klaar Mits je niet op je rug valt, want dan moet de beschermer vervangen worden. Qua vervangen geldt voor de rugbeschermer namelijk hetzelfde als voor het vervangen van je skihelm.

 

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Het is ijskoud – 5 praktische tips om warm te blijven
Ook interessant
De beste skikleding aanbiedingen van dit moment