Het is ijskoud buiten. Er ligt een dik pak sneeuw en komende dagen blijft te temperatuur ver onder het vriespunt. Voor Nederland zijn dit extreme omstandigheden. Deze week kan de gevoelstemperatuur zelfs dalen tot -27 °C. Voor iedereen die ondanks de kou toch naar buiten wil (of moet) hebben wij vijf handige tips om warm te blijven.

Blijf in beweging

Als je met deze kou naar buiten gaat, zorg er dan voor dat je in beweging blijft. Of je nu op de kinderen staat te letten, of op de bus staat te wachten, het is belangrijk dat je blijft bewegen. Dan blijft je bloed stromen en zo blijf je warm. Dus beweeg je vingers, stamp met je voeten of wrijf in je handen. Een kleine beweging is vaak al voldoende.

Tips tegen kou
Blijf in beweging.

Drink warme dranken

Het is eigenlijk heel logisch. Van warme dranken wordt je zelf ook warm. Thee is het beste medicijn tegen de kou, maar als je daar niet van houdt dan is een kop warme chocolademelk (met slagroom) of een kop koffie natuurlijk ook goed. Het is overigens een wijdverbreid misverstand dat je van alcohol ook warm wordt. Als het echt koud is het zelfs beter ok helemaal geen alcohol drinken.

Stop, als het zo koud is, daarom wat vaker ergens om wat warms te drinken. Of neem een thermosfles met thee mee.

Warm blijven bij koud weer, goed drinken

Het juiste eten

Het eten van het juiste voedsel kan er ook voor zorgen dat je het minder koud hebt. Van pittig eten kan je het bijvoorbeeld behoorlijk heet krijgen. Een extra schepje sambal, een scherpe chilipeper of wat gember kunnen er voor zorgen dat je de kou (tijdelijk) vergeet. De Chinese voedingsleer gaat uit van net principe dat sommige etenswaren verkoelend werken. Voorbeelden hiervan zijn citrusvruchten, bananen, ananas, melkproducten (yoghurt, kwark) en witte wijn. Andere producten zoals vlees, venkel, noten en geitenkaas zouden je lichaam juist warm houden.

Op koude dagen is een warme lunch in ieder geval aan te raden. Als wintersporter maak je misschien wel het liefste een van die typisch Oostenrijkse gerechten waar je het vanzelf warm van krijgt. Onze favoriet bij dit weer is Kaiserschmarren. Maar een kom warme Gulaschsuppe of een Wiener Schnitzel is natuurlijk ook heel lekker.

Kaiserschmarren

Warm aankleden

Deze is natuurlijk vanzelfsprekend. Maak hierbij gebruik van het laagjesprincipe. Dat betekent dat je meerdere lagen kleding over elkaar aantrekt. De lucht tussen de verschillende lagen zorgt voor extra isolatie. Voor je bovenlichaam betekent dat: goed thermoshirt , een warme midlayer (fleece) en natuurlijk een winterjas. Voor je onderlichaam geldt: een extra thermobroek en (wanneer je die hebt) een gevoerde skibroek.

Heb je last van koude handen? Trek dan wanten aan en doe er een liner onder. Goede sokken en verwarmde inlegzolen kunnen helpen als je last hebt van koude voeten.

Fleece wassen voor warmtebehoud
Kleed je warm aan en drink warme dranken.

Een warm bad, kruik of voetenbad

Als je na een dag buiten bevroren terugkeert in je warme huis, drink dan een kop thee. Wordt je hier nog niet warm van? Dan kan je overwegen om een ouderwetse kruik te gebruiken om warm te worden. Een warm (voet)bad helpt natuurlijk ook. Het lekkerste is misschien een warm bad, het liefst met een fijne badolie. Dan ontspan je ook nog eens erg goed!

Jouw tip tegen de kou?

En jij? Blijf je liever binnen bij de open haard met een goed boek of ga je goed gewapend de kou tegemoet? We horen graag jouw ultieme wapen in de strijd tegen de kou! Laat het ons en al onze lezers weten via het opmerkingenveld hieronder.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Fleece wassen voor een langere levensduur en optimale prestatie
Ook interessant
Review: Alpina Prolan rugbeschermer voor dames getest