Het is ijskoud buiten. De temperatuur in Nederland is dik onder het vriespunt, en in de Alpen zijn de temperaturen helemaal extreem. In sommige skigebieden worden zelfs temperaturen gemeten van -20 graden. Voor iedereen die ondanks de kou toch naar buiten wil (of moet) hebben wij vijf handige tips om warm te blijven.

Blijf in beweging

Als je met deze kou naar buiten gaat, zorg er dan voor dat je in beweging blijft. Of je nu in de rij staat bij de skilift, in de stoeltjeslift zit, of op de bus staat te wachten, het is belangrijk dat je blijft bewegen. Dan blijft je bloed stromen en zo blijf je warm. Dus beweeg je vingers, stamp met je voeten of wrijf in je handen. Een kleine beweging is vaak al voldoende.

Drink warme dranken

Het is eigenlijk heel logisch. Van warme dranken wordt je zelf ook warm. Thee is het beste medicijn tegen de kou, maar als je daar niet van houdt dan is een kop warme chocolademelk (met slagroom) of een kop koffie natuurlijk ook goed. Het is overigens een wijdverbreid misverstand dat je van alcohol ook warm wordt. Als het echt koud is het zelfs beter ok helemaal geen alcohol drinken.

Stop, als het zo koud is, daarom wat vaker bij een berghut om wat warms te drinken. Of neem een thermosfles met thee mee.

Warm blijven bij koud weer, goed drinken

Het juiste eten

Het eten van het juiste voedsel kan er ook voor zorgen dat je het minder koud hebt. Van pittig eten kan je het bijvoorbeeld behoorlijk heet krijgen. Een extra schepje sambal, een scherpe chilipeper of wat gember kunnen er voor zorgen dat je de kou (tijdelijk) vergeet. De Chinese voedingsleer gaat uit van net principe dat sommige etenswaren verkoelend werken. Voorbeelden hiervan zijn citrusvruchten, bananen, ananas, melkproducten (yoghurt, kwark) en witte wijn. Andere producten zoals vlees, venkel, noten en geitenkaas zouden je lichaam juist warm houden.

Op koude dagen is een warme lunch in ieder geval aan te raden. Gelukkig staan er de menukaarten van de bergrestaurants een heleboel typisch Oostenrijkse gerechten waar je het vanzelf warm van krijgt. Onze favoriet bij dit weer is Kaiserschmarren. Maar een kom warme Gulaschsuppe of een Wiener Schnitzel is natuurlijk ook heel lekker.

Kaiserschmarren

Warm aankleden

Deze is natuurlijk vanzelfsprekend. Maak gebruik van het laagjesprincipe. Dat betekent dat je meerdere lagen kleding over elkaar aantrekt. De lucht tussen de verschillende lagen zorgt voor extra isolatie. Voor je bovenlichaam betekent dat: een goed thermoshirt  is een must, een warme midlayer (fleece) en natuurlijk een goede skijas. Voor je onderlichaam geldt: een thermobroek en een gevoerde skibroek.

Heb je last van koude handen? Trek dan wanten aan en doe er een liner onder. Goede skisokken en verwarmde inlegzolen kunnen helpen als je last hebt van koude voeten.

De sauna, een kruik of een voetenbad

Als je na een dag op de piste bevroren terugkeert in je warme appartement of hotel, drink dan een kop thee. Wordt je hier nog niet warm van? Dan kan je overwegen om een ouderwetse kruik te gebruiken om warm te worden. Een warm (voet)bad helpt natuurlijk ook. Het lekkerste is een bezoek aan de sauna of de thermen (zoals hieronder in het Gasteinertal). Deze zijn in de meeste hotels en appartementen complexen wel aanwezig. Daarbij is in veel skigebieden een thermen aanwezig. Zo warm je op terwijl je lichaam ontspant en hersteld.

Thermen Gastein

Jouw tip tegen de kou?

En jij? Blijf je liever binnen bij de open haard met een goed boek of ga je goed gewapend de kou tegemoet? We horen graag jouw ultieme wapen in de strijd tegen de kou! Laat het ons en al onze lezers weten via het opmerkingenveld hieronder.

 

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Review Julbo Odissey skihelm
Ook interessant
Winterbeelden: zo mooi liggen de pistes er nu bij (22 jan. 2019)