Wanneer je ski’s gaat kopen of huren, kan je uit een breed assortiment ski merken kiezen. Sommige merken zijn bekend, maar er zijn ook (veel) minder goede merken, die toch verrassend goede ski’s maken. Sterken nog: onze favorieten merken behoren tot de minder bekende ski merken (en komen in de grootste ski test van Europa niet eens voor omdat ze niet getest worden. Daarom vinden we het tijd, om onze favorieten merken ski’s op een rij te zetten.

De handschoenen zijn uitgebreid getest op de piste.
Er zijn veel merken, maar dit zijn onze favorieten.

Ski merken: dit zijn de 11 grote merken

Ieder jaar testen we oneindig veel ski’s (doorgaans skiën we een week op een paar voordat we weer een nieuw paar testen). En onderstaande merken behoren al jaren tot de favorieten.

Colmar skikleding getest in Alta Badia.
Onze favorieten Atomic ski.

Wat is het beste ski merk

Vaak wordt ons gevraagd wat het beste ski merk is. Helaas kunnen we hier geen kant en klaar antwoord op geven. Een ski is een persoonlijke keuze, die naast je ski kwaliteiten en voorkeur ook nog eens afhangt van jouw stijl en anatomie. Wel kunnen we onze persoonlijke ervaring met de verschillende merken toelichten.

Twee uiterste naast elkaar: Elan en Stöckli.

Bekendste skimerken

Atomic, Elan, Head en Völkl zijn de bekendste skimerken. Deze merken maken ski’s in een enorm breed segment. Van beginners tot tot wereldbekerskiërs, iedereen kan bij deze skimerken terecht. Omdat ze veel aan sponsoring doen, is de naamsbekendheid groot. Dit is ook de reden dat er in de verhuur veel naar deze merken gevraagd wordt.

Atomic, Elan en Head produceren ook nog eens een breder assortiment waaronder skischoenen, skihelmen en skibrillen. Innovatie (zowel in de breedte als in de diepte van het assortiment) worden als belangrijke pijlers beschouwt.

Maar omdat het assortiment (en bijhorende prijzen) zo’n grote range beslaan, is het belangrijk om je niet blind te staren op het merk, maar echt te kijken naar een specifiek type ski.

Onbekend, maar onze favorieten ski merken

Zoals al eerder aangegeven, zijn onze favorieten merken niet de meest bekende. Met stip op één staat het Zwitserse merk Stöckli. De kinderen zijn gek op de piste ski en zelf houden we van de all mountain variant en de slalom ski van Stöckli (wanneer de pistes ijzig zijn). Wat ons betreft is dit de racewagen onder de ski’s. Dit merk ski is niet aan te bevelen voor beginners. Maar voor fanatieke skiërs die graag het maximale uit hun wintersport halen, is dit dé ski die je wil skiën. Stöckli ski’s zijn behoorlijk aan de prijs (reken op meer dan 1.000 euro, zonder binding) maar je kan ze bij de betere skiverhuur ook ‘gewoon’ huren.

Scott bevindt zich qua prijs in een heel andere categorie als Stöckli. Voor een paar ski’s (zonder binding) ben je gemiddeld 400 euro kwijt. De ski’s zijn gericht op het all mountain en freeride segment en zijn licht en speels. Lichte, speelse skiërs kunnen hier veel plezier mee beleven.

Met Head heb je qua prijs-kwaliteit verhouding een prima ski. De kinderen zijn gek op dit merk omdat het veel power heeft. De collectie is enorm breed, dus let er goed op wat je kiest. Maar het voordeel is dat door de breedte van het assortiment, er altijd wel een ski voor iedere skiër te vinden is.

Atomic is de hekkensluiter wat ons betreft. Als ik in de ski huur geen Stöckli of Head kan vinden, dan ga ik voor Atomic. Het merk is solide en betrouwbaar en eigenlijk zien we onze woonomgeving op de piste nies anders (mijn toerski’s zijn ook van Atomic, simpelweg omdat dit het meest verkrijgbaar is). Qua prijs kwaliteit stelt Atomic echt nooit teleur. En er is werkelijk een ski voor iedereen.

Decathlon Ski wedze ervaringen, review en advies
Ook de Decathlon ski’s hebben we getest.

Goedkope merken ski’s

Goedkope ski merken vindt je bij Decathlon. We zijn speciaal naar de fabriek in Frankrijk gereden om de nieuwe Decathlon ski collectie te testen en de prijs kwaliteit verhouding is waanzinnig. Het zijn niet onze favorieten, maar voor de prijs waarvoor je normaal alleen een ski kan huren, kan je bij Decathlon kopen. En voor de meeste mensen zullen deze ski’s prima voldoen. Zeker wanneer je een beginner met niet zoveel eisen bent, kunnen we je aanraden in ieder geval het assortiment en onze test van de Decathlon ski collectie eens te bekijken.

 

Eerder verschenen
Review Black Diamond Legend Gloves: nooit meer koude handen
Ook interessant
4 restaurants in Méribel, die je niet wilt missen!