Ski’s zijn er in alle soorten en maten. En als je de specificaties van ski’s bekijkt, of reviews leest, dan vliegen de technische termen je om de oren. In deze reeks vertel ik je wat meer over wat er nou precies met die technische termen bedoeld wordt. En nog belangrijker: wat je er aan hebt. Een van de belangrijkste eigenschappen van een ski die hem uitdagend maakt of juist heel vergevingsgezind is stijfheid. In dit artikel geef ik een korte en bondige uitleg over de stijfheid van ski’s.
Een ski heeft twee soorten stijfheid: lengtestijfheid en torsiestijfheid
Lengtestijfheid
Hoe buigzaam een ski over de lengte is, heet de ‘lengtestijfheid’. Hier is niet een echte standaard voor, maar als je twee ski’s met elkaar zou vergelijken zou je bijvoorbeeld kunnen meten hoeveel kracht er nodig is om een ski 20 cm te buigen. Of andersom: hoe ver een ski doorbuigt als je er een standaard hoeveelheid kracht op zet.
Torsiestijfheid
De tweede soort stijfheid is de ‘torsiestijfheid’. Dat is de mate waarin je een ski kan torderen, draaien. Als je de ski op de achterkant op de grond ze en de staart stevig tussen je voeten klemt, kan je de punt van de ski draaien. Hoe minder goed dat lukt, des te torsiestijver de ski is. Deze stijfheid is belangrijker dan veel mensen beseffen.
Welke invloed heet stijfheid op de ski?
De lengtestijfheid heeft vooral invloed op de energie die nodig is om de ski goed te buigen en de hoeveelheid energie die de ski teruggeeft aan het einde van de bocht (‘rebound’). Een ski heeft grip doordat je hem buigt en zo de staalkant in de bochtvorm duwt. Een stijvere ski heeft meer kracht nodig om dat te bewerkstellingen. Meer snelheid en/of meer massa om een bepaalde mate van buiging te bewerkstellingen.
Je kan dus redeneren dat een skiër die grotere krachten genereert (die sneller skiet, op steilere hellingen) of een skiër die meer massa heeft (zwaarder is) een stijvere ski wil hebben dan een lichtere, minder snelle skiër.
Je kunt in plaats van massa of snelheid ook spierkracht gebruiken voor grotere krachten, maar dat laat ik graag over aan gym-types.
Vergevingsgezindheid
Die lengtestijfheid kost meer energie en geeft ook meer terug. Maar het is de torsiestijfheid de meeste invloed heeft op hoe vergevingsgezind een ski is. Vergevingsgezind wil zeggen: ook al ski je technisch niet zo goed, dan krijg je niet meteen op je donder van de ski.
Een ski die heel torsiestijf is, die geeft veel directer de krachten over op de sneeuw. Voor precisie en grip is dit heerlijk. Maar onbedoelde bewegingen kunnen ervoor zorgen dat een ski hapt als je dat juist niet wil. En dat is dan het gevoel dat de ski er een beetje met jou vandoor gaat in plaats van andersom. Een beetje rocker kan dit effect aan het begin van de bocht wat verzachten, waardoor je een precieze ski met top grip kan hebben zonder dat die ski alles afstraft wat je (onbedoeld) doet.
Die twee soorten stijfheid – lengtestijfheid en torsiestijfheid – worden bereikt door specifieke combinaties van materialen en rockerprofiel in de ski. En die stijfheid is iets wat je direct voelt als je erop skiet. Daarom is het erg belangrijk om hier goed aan te voelen wat je wil.
Vragen over de stijfheid van ski’s?
Hierboven heb ik een korte en bondige uitleg gegeven over de stijfheid van ski’s en waarom het belangrijk is. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld hieronder.
Ik ben pas op latere leeftijd gaan skiën, maar vanaf het eerste moment verslaafd. Daarna ben ik vrijwel meteen op zoek gegaan naar de juiste ski voor mij. Die zoektocht heeft mijn fascinatie voor skimateriaal, testen en reviewen aangewakkerd. Mijn eigen website gigiski.com is daar het product van.
Voor op-Wintersport schrijf ik voornamelijk over skimateriaal. Vanuit het oogpunt van de consument en eerlijk en objectief, zoals ik altijd al doe. Mijn passie en ervaring zet ik ook in skigebieden onder de loep te nemen en te beschrijven. Om zo mensen te helpen betere keuzes te maken en teleurstellingen te voorkomen.