Wintersport, lunchen op de piste, de sfeer is goed, je drinkt nog wat. Maar dan is het tijd om weer verder te skiën. Je rekent af, loopt de hut uit en… je ziet de ski’s niet meer staan waar je ze achterliet. Overkomt iedereen weleens, ze staan waarschijnlijk ergens anders. Dus loop je nog wat rond. Maar je vindt ze niet. Pijnlijk dringt het tot je door dat je ski’s gestolen zijn…

Helaas is dit niet zomaar een scenario, maar voor vele wintersporters is dit realiteit. We hebben het zelf één keer meegemaakt. Maar we kennen helaas meerdere verhalen. Zo ook vandaag weer in de krant, meerdere ski’s gestolen in Saalbach. Je doet er niks aan? Toch wel. Dit jaar kocht ik nieuwe ski’s, een investering van 1500 euro. Ik doe er dan ook alles aan om te voorkomen dat ze gestolen worden. Wat ik doe? Dat lees je hieronder.

6 tips om ski diefstal te voorkomen.

Skidiefstal voorkomen

Het klinkt misschien als een kleine nachtmerrie, die jou niet overkomt. Maar toch worden er ieder jaar meer ski’s als gestolen opgegeven. En niet alleen ski’s, ook skistokken zijn steeds vaker onderdeel van de buit. De meesten van deze diefstallen vindt plaats tijdens de lunch. En omdat we skidiefstal maar al te graag voorkomen, verdiepten we ons in de beste preventiemiddelen.

Zet je ski’s uit elkaar

Het lijkt zó simpel maar het werkt echt. Zet je ski’s uit elkaar. Niet een paar centimeter, maar gewoon een flink stuk. En doe hetzelfde met je skistokken. Zelf wisselen we vaak onderling in een ski, zodat er wel setjes staan, maar geen complete setjes. Skidieven nemen echt niet de tijd om een setje bij elkaar te zoeken.

Zet je ski’s op slot

We hebben dit jaar dit skislot aangeschaft. Dit hebben we niet altijd bij ons, maar als we onderaan de piste de ski’s neerzetten, dan gaat dit slot erop. Het slot neem je makkelijk mee in je skirugzak (voor je jaszak is het net te groot en zwaar) en zit binnen een paar seconde om je ski’s.

Skilocker

Hotels en appartementenhuizen hebben vaak een gemeenschappelijke skikelder. In kleine dorpen kan je deze doorgaans nog prima gebruiken. Maar in grotere skigebieden kan je beter een skilocker huren. Dit is niet alleen veilig, maar ook praktisch. Je laat namelijk je skischoenen, ski’s, snowboard, skihelm, skibril en handschoenen achter in de skilocker. Dat scheelt ook nog eens een heleboel sjouwen ’s morgens op weg naar de piste.

6 tips om ski diefstal te voorkomen.

Breng je ski’s weg, voordat je naar après ski gaat

Het is zo aanlokkelijk. Na de laatste afdaling zet je de ski’s voor de skihut  en kan het feest beginnen. Maar tijdens de après ski is er weinig zicht en zo kunnen dieven (onder aan de piste) nog makkelijker toeslaan. Ruim je ski’s dus op in een gesloten ruimte voordat je aan de après ski begint. Dan is de kater de volgende dag een stuk minder groot.

Sluit een wintersportverzekering af

Een reisverzekering voorkomt helaas niet dat je ski’s gestolen worden. Maar mocht het dan toch gebeuren, dan wordt je schade in ieder geval vergoed. Ook krijg je skihuur voor de resterende wintersportdagen vergoed. Hiervoor moet je wel aangifte doen bij de plaatselijke politie. En dat neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Voor mijn nieuwe ski’s heb ik een verzekering bij de Duitse wintersportvereniging gesloten, hiermee zijn mijn ski’s en stokken overal verzekerd voor 35 euro per jaar. Dat is natuurlijk een koopje.

Wanneer je ski’s huurt en deze worden gestolen, ben je doorgaans zelf aansprakelijk voor de schade (=nieuwprijs van de ski’s). Dus ook als je ski’s huurt, is het zaak om er goed op te passen.

Noteer voor je vakantie het merk, model en serienummer van je ski’s

Voordat je vertrekt naar de wintersport is het handig om het merk, model en serienummer van je ski’s en bindingen te maken. Deze moeten namelijk opgegeven worden bij de aangifte. Gewoon even een foto maken van het serienummer op de achterkant van de ski en de hele ski, opslaan en nooit meer weggooien.

Een wintersport in Almenwelt Lofer is erg betaalbaar.
Nieuwe ski’s? Zorg dat ze niet gestolen worden!

Waar worden de meeste ski’s gestolen

In de grotere skigebieden worden relatief meer ski’s gestolen dan in de kleine skigebieden. Skidieven weten heel goed waar ze moeten zijn om de meeste buit te kunnen scoren en met een auto vol skimateriaal weer te vertrekken. Onderstaande skigebieden hebben het meest te lijden onder skidiefstal. Daarnaast is de sociale controle in kleinere skidorpen nog wat groter (en eerlijk, er is vaak ook minder te stelen). Skidieven gaan het liefst voor kostbaar en nieuw materiaal. Let dus extra goed op als je net nieuwe ski’s gekocht hebt of een exclusieve categorie ski gehuurd hebt.

Skigebieden met een verhoogd risico op skidiefstal zijn: Zermatt, Davos, Ischgl en Verbier. Maar ook in het pittoreske en gemoedelijke Nauders zijn afgelopen winters ski’s gestolen uit maar liefst vijf verschillende hotels! Dus wil je wintersport niet laten verpesten door zoiets onnozels als skidiefstal? Koop dan slotje, huur een locker en sluit een verzekering af.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Hoe lang moet jouw skistok zijn? Wat is de ideale skistokken lengte?
Ook interessant
Geweldig genieten van de winter in Grossarltal