Iedere skiër leert om met skistokken te skiën. Maar na verloop van tijd vergeten veel skiërs het nut van de stokken. Wij krijgen regelmatig vragen over het nut van skistokken. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over skistokken hier verzameld.

wat is de juiste lengte skistokken voor jou?

Waarom heb je skistokken nodig?

Met skistokken heb je vooral een betere balans en een beter evenwicht. Probeer maar eens een steile afdaling te skiën zonder stokken. Je zult merken dat dit zonder stokken een stuk lastiger gaat. Een goede stokinzet is tenslotte één van de pijlers van een goede skitechniek. Zeker als je steilere afdalingen gaat skiën, of snellere, korte bochten, dan zorgt een goede stokinzet voor het juiste ritme, het ondersteunt daarnaast je "hochbewegung", waardoor je de ski beter ontlast.

Tenslotte kan je de stokken gebruiken om vooruit te komen op vlakke stukken, je skibinding te openen, de sneeuw van skischoen te kloppen en.. vervelende mensen in de rij bij de skilift een tikje te geven 😉

Skistokken kopen, waar moet je op letten?

Skistokken zijn er echt in allerlei soorten en maten. Het allerbelangrijkste bij de het aanschaffen van skistokken is de lengte. Maar behalve de lengte zijn ook het materiaal van de stok, de grip (het handvat), de teller (die schotel onderop) en tip (het puntje onderaan) van belang.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

Let vooral op de lengte! En dus niet of de kleur wel aansluit bij je ski's of skischoenen! Want dat is echt van ondergeschikt belang.

Wat is juiste lengte?

De juiste lengte van de skistok kan je bepalen door je elleboog strak langs je lichaam in een hoek van 90 graden te houden. Pak vervolgens een centimeter en meet de afstand vanaf de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier 5 centimeter bij op en je weet de ideale lengte van jouw stokken.

De ideale lengte van de skistokkenAls je als beschikt over een paar stokken, dan kan je eenvoudig controleren of ze de juiste lengte hebben. Zorg er voor dat je de stok ondersteboven vasthoudt, net onder de teller (die schotel onderop). Ze vervolgens het handvat op de grond en laat je partner, of één van je skimaatjes controleren of je elleboog in een hoek van ca. 90 graden staat.  Je kunt dit natuurlijk ook in de spiegel controleren. In de afbeelding hiernaast staat een voorbeeld.

Wil je meer weten over het bepalen van de juiste lengte? Lees dan ons uitgebreide artikel: Wat is de ideale skistokken lengte? Hoe lang moet jouw skistok zijn?

Maattabel

Onderstaande skistokken lengte tabel geeft je ook een inschatting hoe lang jouw ideale skistok zou moeten zijn. Maar vergeet niet om dit na aankoop te controleren!

Lichaamslengte Lengte 
tot 115 centimeter 75 centimeter
115 – 120 centimeter 80 centimeter
120 – 125 centimeter 85 centimeter
125 – 135 centimeter 90 centimeter
135 – 140 centimeter 95 centimeter
140 – 150 centimeter 100 centimeter
155 – 160 centimeter 105 centimeter
165 – 170 centimeter 110 centimeter
170 – 180 centimeter 115 centimeter
180 – 185 centimeter 120 centimeter
185 – 190 centimeter 130 centimeter
190 centimeter en groter 135 centimeter

TIP: als jij nou precies op de grens van twee maten zit, of je twijfelt. Bestel dan gewoon beide maten, pas ze thuis op je gemak en hou alleen de skistok in de juiste maat. De andere skistok kan je gewoon retour sturen.

 

Skistokken kopen: online of in de winkel?

In mijn ogen is de beste plek om skistokken te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze namelijk passen en direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online skistokken kopen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van gerenommeerde webshops die goede stokken verkopen.

15+ skistokken
vanaf € 11,99

15+ skistokken
vanaf € 19,42

30+ skistokken
vanaf € 18,75

20+ skistokken
vanaf € 37,46


Wat zijn de beste skistokken?

Tja dit is een hele moeilijke en persoonlijke vraag. De meeste bekende skimerken leveren ook skistokken. Die zijn op zich prima. Maar er zijn ook fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben in de skistok. De twee belangrijkste zijn Leki en Komperdell. Die elkaar qua kwaliteit weinig onderscheiden. Beide zijn gewoon goed.

Leki, skistokken met kliksysteem

Leki is met recht een specialist te noemen. Het enige dat ze naast wandel-, ski-, langlaufstokken fabriceren ze ook handschoenen. Aan het begin van deze eeuw heeft Leki skistokken gemaakt die aan je handschoen vast kunnen klikken. Dit zogenaamde trigger S systeem moet er voor zorgen dat je minder snel een blessure aan je duim krijgt.

Wil je meer weten over dit systeem? Lees dan onze review van de Leki skistokken met kliksysteem.


Komperdell skistokken

Komperdell stokken kom je vooral veel tegen in de skiverhuur in Oostenrijk. Het zijn kwalitatief goede skistokken. Deze Oostenrijkse fabrikant heeft een paar jaar geleden het Sabre skistokhandvat ontwikkeld. Dit lijkt heel erg op het systeem van Leki. Daarnaast biedt Komperdell een lange garantie. Ze repareren de eerste drie jaar gratis je stokken. (als ze tenminste niet gebroken zijn, maar dat gebeurt maar zelden).

We schreven al eerder een review over het assortiment Komperdell skistokken.


Waar kan je goedkope skistokken kopen?

DecathlonSkistokken zijn er te vinden in alle prijscategorieën. Een ski outfit is over het algemeen niet goedkoop en skistokken vormen daarop geen uitzondering. Wij hebben goede ervaring met de stokken van Decathlon. Je kunt bij Decathlon al terecht voor skistokken vanaf € 11,95.


Van welk materiaal zijn skistokken gemaakt?

De meeste skistokken zijn gemaakt van carbon of aluminium. Het grote voordeel van carbon stokken is het eigen gewicht. Deze skistokken zijn erg licht en daar merk je de voordelen van als je ze de hele dag vast moet houden. Bijkomend voordeel is dat carbon skistokken niet kunnen buigen. Ze kunnen helaas wel breken bij een hard botsing of andere extreme belasting.

Aluminium stokken zijn beter bestand tegen extreme belasting. Zij buigen immers gewoon mee. Helaas zijn ze dan wel krom en hoewel je dat deels recht kan buigen, blijf je dat altijd zien. Prijstechnisch zijn aluminium stokken vaak wat goedkoper dan carbon stokken.

Persoonlijk ben ik een echte fan van carbon stokken. Je zou ze eens moeten proberen!

Grip, teller en tip

Behalve het materiaal van de stokken, zijn er nog drie belangrijke onderdelen aan een skistok: de grip, de teller en de tip.  De grip is het handvat van de stok. Meestal is de gemaakt van kunststof, maar bij duurdere skistokken kan het ook gemaakt zijn van rubber of zelfs leer. Hiervoor geldt vooral, kies iets wat jij lekker vind vasthouden. Je moet het immers vier a vijf uur op een dag vasthouden. En als je de stokken uitprobeert, doe dat dan met handschoenen! Dat is echt een ander gevoel dan met je blote handen.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

De teller is de schotel onderaan de stok. In het Engels heet het basket, en eigenlijk is er geen goed Nederlands woord voor. De teller zorgt er voor dat je stok niet te diep in de sneeuw wegzakt. Op een geprepareerde piste zal je stok ook zonder tellen niet zomaar diep in de sneeuw verdwijnen, maar als het sneeuwt of buiten de piste is een teller echt nuttig. Er zijn verschillende vormen, maar eigenlijk geldt vooral hoe groter het oppervlakte van de teller hoe meer drijfvermogen.

Onder de teller zit de tip. Dit is een scherpe punt die er voor zorgt dat je ook op ijs nog grip hebt. De tip kan na verloop van tijd wat slijten, maar bij een goede skiwinkel kunnen ze die vervangen als dat nodig is.

Hoe hou je de stokken eigenlijk vast?

Het is belangrijk om je skistok op de juiste manier vast te houden. Zo voorkom je vervelende blessures zoals een skiduim en voorkom je dat ze ergens per ongeluk laat vallen of laat staan in een mooie bocht.

Rob Verhagen van Sporthuis Olympia in Veldhoven legt in onderstaande video uit hoe jij je skistok moet vasthouden tijdens het skiën.

Waarom zijn er eigenlijk kromme stokken?

Wedstrijd skiërs gebruiken soms kromme stokken. Ze gebruiken deze speciale stokken omdat ze zo meer voordelen kunnen halen uit hun aerodynamische houding: de hocke. De stokken zijn zo gefabriceerd dat ze precies de lijn van het lichaam volgen. De skiërs kunnen zo hun armen veel dichter bij elkaar houden, wat hun aerodynamica verbetert.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Trip Tip: familie wintersport in skigebied Wildkogel Arena
Ook interessant
Kaunertaler gletsjer bouwt nieuwe skilift en breidt skigebied uit