Iedere skiër leert om met skistokken te skiën. Maar na verloop van tijd vergeten veel skiërs het nut van de stokken. Wij krijgen regelmatig vragen over het nut van skistokken. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over skistokken hier verzameld.

Wat zijn de beste skistokken?

De beste skistokken zijn natuurlijk heel persoonlijk. De keuze is enorm en de prijzen variëren van 15 euro tot 250 euro. De vraag is dus niet alleen wat je graag wil, maar ook wat je bereid bent uit te geven. Hieronder bespreken we kort onze favorieten per (prijs)categorie.

Beste skistokken

Hieronder staan korte en bondige reviews van de beste skistokken van dit moment.

wat is de juiste lengte skistokken voor jou?
Waarom heb je eigenlijk skistokken nodig?

1. LEKI Trigger 3D: de meest veilige skistokken

Soort skistokken: skistokken met kliksysteem.
Wat is leuk: het 3D kliksysteem is het meest veilige wat er is.
Wat is minder: kliksysteem werkt alleen met LEKI handschoenen (of met de meegeleverde harnassen, maar dit is toch minder fijn.
Kopen: Trigger 3D skistokken van LEKI zijn verkrijgbaar vanaf 84 euro.

LEKI Trigger 3D: de meest veilige skistokken

LEKI is met recht een specialist te noemen. Het enige dat ze naast wandelstokken, skistokken en langlaufstokken fabriceren is handschoenen. Aan het begin van deze eeuw begon LEKI met het maken van skistokken die aan je handschoen vast kunnen klikken. Dit zogenaamde Trigger systeem moet er voor zorgen dat je minder snel blessures krijgt. Wanneer je valt, of een onveilig beweging met druk op de skistokken maakt, schieten de stokken automatisch los.

Zelf ben ik een enorme fan van dit kliksysteem. Ik was het gehannes met de bandjes bij het instappen van de lift, of als ik even snel een foto wil maken, zo zat, dat ik heel blij was met dit systeem. Het is dus niet alleen veilig, maar ook erg praktisch.

Wil je meer weten over dit Trigger systeem? Lees dan onze review van de LEKI skistokken met kliksysteem.


2. Komperdell: skistokken uit Oostenrijk

Soort skistokken: skistokken met verstelbare polsbanden.
Wat is leuk: Oostenrijks merk, met enkele hele lichte varianten.
Wat is minder: handgrepen minder fijn als bij LEKI.
Kopen: online of in de betere wintersportzaken.

Komperdell: skistokken uit Oostenrijk

Komperdell heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd en is daarmee na LEKI de bekendste leverancier van skistokken. Komperdell is in Oostenrijk gevestigd en doet veel aan talentontwikkeling en sponsoring waardoor ze snel terrein winnen. Onze eigen kinderen zijn gek op de felgroene skistokken, dezelfde als de grote skihelden op tv.

Komperdell heeft een mooi instapsegment waarbij je voor een paar tientjes al een paar skistokken hebt.


3. Decathlon Wedze: goedkope skistokken

Soort skistokken: goedkope skistokken.
Wat is leuk: skistokken voor 25 euro.
Wat is minder: kwaliteit, skistokken verbuigen snel.
Kopen: vanaf 25 euro in verschillende kleuren.

Decathlon Wedze: goedkope skistokken

Goedkope skistokken, die vind je bij Decathlon. Voor nog geen 25 euro heb je hier een paar prima skistokken om mee te beginnen. Een veel gehoorde klacht is dat de skistokken niet lang meegaan, omdat ze buigen of knikken na een paar keer gebruik. Voor ons is dat een reden om ze te vermijden. Maar wanneer je een paar goedkope skistokken wil en een buiging of knik jou niet zoveel uitmaakt, dan vind je deze dus bij Decathlon.


Waarom heb je skistokken nodig?

Met skistokken heb je vooral een betere balans en een beter evenwicht. Probeer maar eens een steile afdaling te skiën zonder stokken. Je zult merken dat dit zonder stokken een stuk lastiger gaat. Een goede stokinzet is tenslotte één van de pijlers van een goede skitechniek. Zeker als je steilere afdalingen gaat skiën, of snellere, korte bochten, dan zorgt een goede stokinzet voor het juiste ritme, het ondersteunt daarnaast je “hochbewegung”, waardoor je de ski beter ontlast.

Tenslotte kan je de stokken gebruiken om vooruit te komen op vlakke stukken, je skibinding te openen, de sneeuw van skischoen te kloppen en.. vervelende mensen in de rij bij de skilift een tikje te geven 😉

Skistokken dienen voor balans, evenwicht en ritme.

Skistokken kopen, waar moet je op letten?

Skistokken zijn er echt in allerlei soorten en maten. Het allerbelangrijkste bij de het aanschaffen van skistokken is de lengte. Maar behalve de lengte zijn ook het materiaal van de stok, de grip (het handvat), de teller (die schotel onderop) en tip (het puntje onderaan) van belang.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

Let vooral op de lengte! En dus niet of de kleur wel aansluit bij je ski’s of skischoenen! Want dat is echt van ondergeschikt belang.

Wat is juiste lengte?

De juiste lengte van de skistok kan je bepalen door je elleboog strak langs je lichaam in een hoek van 90 graden te houden. Pak vervolgens een centimeter en meet de afstand vanaf de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier 5 centimeter bij op en je weet de ideale lengte van jouw stokken.

De ideale lengte van de skistokken

Als je als beschikt over een paar stokken, dan kan je eenvoudig controleren of ze de juiste lengte hebben. Zorg er voor dat je de stok ondersteboven vasthoudt, net onder de teller (die schotel onderop). Ze vervolgens het handvat op de grond en laat je partner, of één van je skimaatjes controleren of je elleboog in een hoek van ca. 90 graden staat.  Je kunt dit natuurlijk ook in de spiegel controleren. In de afbeelding hiernaast staat een voorbeeld.

Wil je meer weten over het bepalen van de juiste lengte? Lees dan ons uitgebreide artikel: Wat is de ideale skistokken lengte? Hoe lang moet jouw skistok zijn?


Skistokken kopen: online of in de winkel?

In mijn ogen is de beste plek om skistokken te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze namelijk passen en direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online skistokken kopen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van gerenommeerde webshops die goede stokken verkopen.

15+ skistokken
vanaf € 11,99

15+ skistokken
vanaf € 19,42

30+ skistokken
vanaf € 18,75

20+ skistokken
vanaf € 37,46


Waar kan je goedkope skistokken kopen?

Skistokken zijn er te vinden in alle prijscategorieën. Een ski outfit is over het algemeen niet goedkoop en skistokken vormen daarop geen uitzondering. Wij hebben goede ervaring met de stokken van Decathlon. Je kunt bij Decathlon al terecht voor skistokken vanaf € 11,99.

Decathlon

Van welk materiaal zijn skistokken gemaakt?

De meeste skistokken zijn gemaakt van carbon of aluminium. Het grote voordeel van carbon stokken is het eigen gewicht. Deze skistokken zijn erg licht en daar merk je de voordelen van als je ze de hele dag vast moet houden. Bijkomend voordeel is dat carbon skistokken niet kunnen buigen. Ze kunnen helaas wel breken bij een hard botsing of andere extreme belasting.

Aluminium stokken zijn beter bestand tegen extreme belasting. Zij buigen immers gewoon mee. Helaas zijn ze dan wel krom en hoewel je dat deels recht kan buigen, blijf je dat altijd zien. Prijstechnisch zijn aluminium stokken vaak wat goedkoper dan carbon stokken.

Persoonlijk ben ik een echte fan van carbon stokken. Je zou ze eens moeten proberen!

Grip, teller en tip

Behalve het materiaal van de stokken, zijn er nog drie belangrijke onderdelen aan een skistok: de grip, de teller en de tip.  De grip is het handvat van de stok. Meestal is de gemaakt van kunststof, maar bij duurdere skistokken kan het ook gemaakt zijn van rubber of zelfs leer. Hiervoor geldt vooral, kies iets wat jij lekker vind vasthouden. Je moet het immers vier a vijf uur op een dag vasthouden. En als je de stokken uitprobeert, doe dat dan met handschoenen! Dat is echt een ander gevoel dan met je blote handen.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

De teller is de schotel onderaan de stok. In het Engels heet het basket, en eigenlijk is er geen goed Nederlands woord voor. De teller zorgt er voor dat je stok niet te diep in de sneeuw wegzakt. Op een geprepareerde piste zal je stok ook zonder tellen niet zomaar diep in de sneeuw verdwijnen, maar als het sneeuwt of buiten de piste is een teller echt nuttig. Er zijn verschillende vormen, maar eigenlijk geldt vooral hoe groter het oppervlakte van de teller hoe meer drijfvermogen.

Onder de teller zit de tip. Dit is een scherpe punt die er voor zorgt dat je ook op ijs nog grip hebt. De tip kan na verloop van tijd wat slijten, maar bij een goede skiwinkel kunnen ze die vervangen als dat nodig is.

Hoe houd je de stokken eigenlijk vast?

Het is belangrijk om je skistok op de juiste manier vast te houden. Zo voorkom je vervelende blessures zoals een skiduim en voorkom je dat ze ergens per ongeluk laat vallen of laat staan in een mooie bocht.

Rob Verhagen van Sporthuis Olympia in Veldhoven legt in onderstaande video uit hoe jij je skistok moet vasthouden tijdens het skiën.

Waarom zijn er eigenlijk kromme stokken?

Wedstrijd skiërs gebruiken soms kromme stokken. Ze gebruiken deze speciale stokken omdat ze zo meer voordelen kunnen halen uit hun aerodynamische houding: de hocke. De stokken zijn zo gefabriceerd dat ze precies de lijn van het lichaam volgen. De skiërs kunnen zo hun armen veel dichter bij elkaar houden, wat hun aerodynamica verbetert.

Skistokken in allerlei soorten en maten
Skistokken in allerlei soorten en maten

Skistokken overzicht & FAQ

Hieronder hebben we de meest gestelde vragen nog een keer kort en bondig op een rijtje gezet.

Waar kan je goede skistokken kopen?

In mijn ogen is de beste plek om skistokken te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze namelijk passen en direct uitproberen. Maar wanneer je geen kostbare tijd wil verdoen in de skiwinkel in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze natuurlijk ook online skistokken kopen.

Vaak zijn skistokken in Nederlandse webshops ook nog eens voordeliger dan onderaan de piste. Bij deze webwinkels kan je goede skistokken kopen.

Wat zijn de beste skistokken?

Skistokken zijn er in allerlei soorten en maten. Via de links hieronder lees korte en bondige reviews van de beste skistokken van dit moment.

LEKI Trigger 3D: de meest veilige skistokken
Komperdell: skistokken uit Oostenrijk
Decathlon Wedze: goedkope skistokken

Of bekijk alle informatie over skistokken.

Wat is de ideale skistokken lengte?

De juiste lengte van de skistok kan je bepalen door je elleboog strak langs je lichaam in een hoek van 90 graden te houden. Pak vervolgens een centimeter en meet de afstand vanaf de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier 5 centimeter bij op en je weet de ideale lengte van jouw stokken.

Meer weten? Lees dan onze uitgebreide artikel over de ideale skistokken lengte.

Iedere winter nemen wij ruime tijd en energie om de beste wintersportproducten te testen. Zo staan we bij de start van het seizoen op de piste, onder alle weersomstandigheden en altijd gewapend met een tas vol producten. Onze Gear Guide is geheel onafhankelijk en wij ontvangen geen vergoeding voor de opname van producten. De producten vinden wij op zelf online, of worden door leveranciers toegestuurd zodat wij ze kunnen testen. De links naar de artikelen zijn affiliatielinks. Wanneer je iets koopt via deze links, krijgen wij een percentage van de aankoopsom. Jij betaalt hier echter niks extra’s voor. Op deze manier krijgen wij een kleine vergoeding voor onze inspanningen en investeringen. Dus ben je blij met deze test? Dan kan je ons bedanken door via onze één van onze links iets te kopen.

0 Commentaren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Met de elektrische auto op wintersport? Vier zaken om op te letten
Ook interessant
Zó geniet de 77-jarige ‘Snowflake’ van de poeder in Engelberg