Iedere skiër leert om met skistokken te skiën. Maar na verloop van tijd vergeten veel skiërs het nut van de stokken. Wij krijgen regelmatig vragen over het nut van skistokken. Daarom hebben we de belangrijkste vragen over skistokken hier verzameld. Mocht jouw vraag er niet bij staan, laat dat dan weten via de comments, dan beantwoorden we die natuurlijk alsnog.

Waarom heb je skistokken nodig?

 

Als skileraar kan ik het lijstje nog wel opdreunen. Skistokken dienen voor balansevenwicht en ritme.

Iedere skiër leert om met skistokken te skiën. Maar na verloop van tijd vergeten veel skiërs het nut van de stokken. Wij krijgen

Met skistokken heb je een betere balans en een beter evenwicht. Probeer maar eens een steile afdaling te skiën zonder stokken. Je zult merken dat dit zonder stokken een stuk lastiger gaat. Een goede stokinzet is tenslotte één van de pijlers van een goede skitechniek. Zeker als je steilere afdalingen gaat skiën, of snellere, korte bochten, dan zorgt een goede stokinzet voor het juiste ritme, het ondersteunt daarnaast je “hochbewegung”, waardoor je de ski beter ontlast.

Bovendien kan je de stokken gebruiken om vooruit te komen op vlakke stukken, je skibinding te openen, de sneeuw van skischoen te kloppen en.. vervelende mensen in de rij bij de skilift een tikje te geven 😉

skistokken - carbon - black diamond

119,95 EUR

leki skistokken

69,95 EUR

Leki Speed skistokken

62,99 EUR

Skistokken Decathlon

29,99 EUR

Skistokken kopen, waar moet je op letten?

Skistokken zijn er in allerlei soorten en maten. Het allerbelangrijkste bij de het aanschaffen van skistokken is de lengte. Maar behalve de lengte zijn ook het materiaal van de stok, de grip (het handvat), de teller (die schotel onderop) en tip (het puntje onderaan) van belang.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

Maar let dus vooral op de lengte! En dus niet of de kleur wel aansluit bij je ski’s of skischoenen! Want dat is echt van ondergeschikt belang.

Wat is juiste skistokken lengte?

De juiste lengte van de skistok kan je bepalen door je elleboog strak langs je lichaam in een hoek van 90 graden te houden. Pak vervolgens een centimeter en meet de afstand vanaf de onderkant van je hand tot aan de vloer. Tel hier 5 centimeter bij op en je weet de ideale lengte van jouw stokken.

De ideale lengte van de skistokkenAls je als beschikt over een paar stokken, dan kan je eenvoudig controleren of ze de juiste lengte hebben. Zorg er voor dat je de stok ondersteboven vasthoudt, net onder de teller (die schotel onderop). Ze vervolgens het handvat op de grond en laat je partner, of één van je skimaatjes controleren of je elleboog in een hoek van ca. 90 graden staat.  Je kunt dit natuurlijk ook in de spiegel controleren. In de afbeelding hiernaast staat een voorbeeld.

 

Skistokken lengte tabel

Onderstaande skistokken lengte tabel geeft je ook een inschatting hoe lang jouw ideale skistok zou moeten zijn. Maar vergeet niet om dit na aankoop te controleren!

Jouw lengteLengte skistok
tot 115 cm75 cm
115 – 120 cm80 cm
120 – 125 cm85 cm
125 – 135 cm90 cm
135 – 140 cm95 cm
140 – 150 cm100 cm
Jouw lengteLengte skistok
155 – 160 cm105 cm
165 – 170 cm110 cm
170 – 180 cm115 cm
180 – 185 cm120 cm
185 – 190 cm130 cm
190 cm en groter135 cm

TIP: als jij nou precies op de grens van twee maten zit, of je twijfelt. Bestel dan gewoon beide maten, pas ze thuis op je gemak en hou alleen de skistok in de juiste maat. De andere skistok kan je gewoon retour sturen.

Skistokken kopen: online of in de winkel?

In mijn ogen is de beste plek om skistokken te kopen onderaan de piste. Daar kan je ze passen en gelijk uitproberen. Maar als je geen kostbare tijd wil verdoen in de skishop in Oostenrijk of Frankrijk, of als je de taal niet goed machtig bent, dan kan je ze tegenwoordig ook prima online skistokken kopen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden:

skistokken - carbon - black diamond

119,95 EUR

leki skistokken

69,95 EUR

Leki Speed skistokken

62,99 EUR

Skistokken Decathlon

29,99 EUR

Lees voordat je bestelt wel eerst onze tips over de juiste lengte van de skistok.

 

Telescopische skistokken

Je kunt ook overwegen om telescopische skistokken te kopen. Deze kan je op elke gewenste lengte instellen. Deze telescoopstokken zijn eigenlijk meer voor toerskiërs, zij hebben namelijk een andere lengte nodig tijdens het bergop gaan, dan tijdens de afdaling. De telescoopstokken worder ook gebruik door alpinisten tijdens hun bergtochten.

Kwalitatief goede telescopische skistokken kunnen overigens ook prima gebruik worden op de piste. Zorg er dan wel voor dat je ze op de juiste lengte instelt én dat je ze goed vastzet!  Hieronder staan een paar voorbeelden van mooie telescopische skistokken.

telescopische skistokken leki

99,95 EUR

telescopische skistokken

41,97 EUR

Salomon skistok

69,99 EUR

Skistokken Decathlon

34,99 EUR

Wat zijn de beste skistokken?

Tja dit is een hele moeilijke en persoonlijke vraag. De meeste bekende skimerken leveren ook skistokken. Die zijn op zich prima. Maar er zijn ook fabrikanten die zich gespecialiseerd hebben in de skistok. De twee belangrijkste zijn Leki en Komperdell. Hieronder staat van beide een korte omschrijving en een aantal voorbeelden.

Leki, skistokken met kliksysteem

Leki is met recht een specialist. Behalve ski-, langlauf en wandelstokken fabriceren ze ook handschoenen. Aan het begin van deze eeuw heeft Leki skistokken gemaakt die aan je hanschoen vast kunnen klikken. Dit zogenaamde trigger S systeem moet er voor zorgen dat je minder snel een blessure aan je duim krijgt.

Hieronder staat een korte video uitleg van dit systeem.

Persoonlijk ben ik wel weg van dit systeem, maar ik ken ook genoeg mensen die het niks vinden. Hieronder staan een paar voorbeelden van Leki. Zowel de traditionele stokken, als stokken met het befaamse “trigger s”-systeem.

skistokken - carbon - Leki Red S

79,95 EUR

leki skistokken

69,95 EUR

Skistokken Leki - Fine S - Wit

57,95 EUR

Leki Speed skistokken

29,99 EUR

Komperdell

Komperdell stokken kom je vooral veel tegen in de skiverhuur in Oostenrijk. Het zijn kwalitatief goede skistokken. Deze Duitse fabrikant heeft een paar jaar geleden het Sabre skistokhandvat ontwikkeld. Dit lijkt heel erg op het systeem van Leki.

skistokken - apres ski - skistok met drank - skistokken met schnapps

Bovendien biedt Komperdell een lange garantie. Ze repareren de eerste drie jaar gratis je stokken. (als ze tenminste niet gebroken zijn, maar dat gebeurt maar zelden).

Daarnaast heeft Komperdell ook nog de apres skistok ontwikkeld. Geloof het of niet, maar in deze stokken zit een reservoir waarin je iets te drinken mee kunt nemen. Dat deze stok ook wel de apres-ski-stok heet, komt vast omdat er vaak schnapps in wordt meegenomen. De prijs hiervoor is 65 euro.

Waar kan je goedkope skistokken kopen?

Skistokken zijn er te vinden in alle prijscategorieën. Een ski outfit is over het algemeen niet goedkoop en skistokken vormen daarop geen uitzondering. Wij hebben goede ervaring met de stokken van Decathlon.  Zij hebben maar twee winkels in Nederland, namelijk in Amsterdam en Best (bij Eindhoven). Gelukkig hebben ze sinds kort ook een goede webshop.

Hieronder staan een paar voorbeelden uit hun uitgebreide collectie.

Goedkope Skistokken Decathlon

19,99 EUR

Goedkope Skistokken Decathlon

34,95 EUR

Skistokken Decathlon

24,99 EUR

Skistokken Decathlon

29,99 EUR

Van welk materiaal zijn skistokken gemaakt?

De meeste skistokken zijn gemaakt van carbon of aluminium. Het grote voordeel van carbon stokken is het eigen gewicht. Deze skistokken zijn erg licht en daar merk je de voordelen van als je ze de hele dag vast moet houden. Bijkomend voordeel is dat carbon-skistokken niet kunnen buigen. Ze kunnen helaas wel breken bij een hard botsing of andere extreme belasting.

Aluminium-skistokken zijn beter bestand tegen extreme belasting. Zij buigen immers gewoon mee. Helaas zijn ze dan wel krom en hoewel je dat deels recht kan buigen, blijf je dat altijd zien. Prijstechnisch zijn aluminium stokken vaak wat goedkoper dan carbon stokken.

Persoonlijk ben ik een echte fan van carbon stokken. Je zou ze eens moeten proberen!

Grip, teller en tip

Behalve het materiaal van de stokken, zijn er nog drie belangrijke onderdelen aan een skistok: de grip, de teller en de tip.  De grip is het handvat van de stok. Meestal is de gemaakt van kunststof, maar bij duurdere skistokken kan het ook gemaakt zijn van rubber of zelfs leer. Hiervoor geldt vooral, kies iets wat jij lekker vind vasthouden. Je moet het immers vier a vijf uur op een dag vasthouden. En als je de stokken uitprobeert, doe dat dan met handschoenen! Dat is echt een ander gevoel dan met je blote handen.

skistokken kopen - alles wat je moet weten voor aankoop van de juiste skistokken

De teller is de schotel onderaan de stok. In het Engels heet het basket, en eigenlijk is er geen goed Nederlands woord voor. De teller zorgt er voor dat je stok niet te diep in de sneeuw wegzakt. Op een geprepareerde piste zal je stok ook zonder tellen niet zomaar diep in de sneeuw verdwijnen, maar als het sneeuwt of buiten de piste is een teller echt nuttig. Er zijn verschillende vormen, maar eigenlijk geldt vooral hoe groter het oppervlakte van de teller hoe meer drijfvermogen.

Onder de teller zit de tip. Dit is een scherpe punt die er voor zorgt dat je ook op ijs nog grip hebt. De tip kan na verloop van tijd wat slijten, maar bij een goede skiwinkel kunnen ze die vervangen als dat nodig is.

Hoe hou je skistokken eigenlijk goed vast?

Het is belangrijk om je skistok op de juiste manier vast te houden. Zo voorkom je vervelende blessures zoals een skiduim en voorkom je dat ze ergens per ongeluk laat vallen of laat staan in een mooie bocht.

Rob Verhagen van Sporthuis Olympia in Veldhoven legt in onderstaande video uit hoe jij je skistok moet vasthouden tijdens het skiën.

Waarom kromme skistokken?

Wedstrijd skiërs gebruiken soms kromme stokken. Ze gebruiken deze speciale stokken omdat ze zo meer voordelen kunnen halen uit hun aerodynamische houding: de hocke. De stokken zijn zo gefabriceerd dat ze precies de lijn van het lichaam volgen. De skiërs kunnen zo hun armen veel dichter bij elkaar houden, wat hun aredynamica verbetert.

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel over skistokken is met veel liefde, zorg en aandacht samengesteld. De prijzen die getoond zijn, zijn prijzen van onze partners en kunnen aan wijzigingen onderhevig zijn. Er kunnen daarom geen rechten ontleend worden aan de getoonde prijzen.