Wanneer je deze week op wintersport bent, kan je genieten van heel veel zon. Heerlijk! Maar vergeet niet om je ogen goed te beschermen tegen licht en Uv-straling. Een goede skibril of zonnebril is daarvoor een absolute must. Maar wat is nu de beste keuze op de piste: een zonnebril of een skibril?

Heb je nog geen skibril?

Wanneer je nog geen skibril bezit, adviseren we je om sowieso een skibril aan te schaffen of om er één te lenen. Een zonnebril biedt meer dan voldoende bescherming tegen licht en Uv-straling maar helaas onvoldoende bescherming tegen kou, wind en neerslag.Juist daarvoor is een skibril uitermate geschikt. Daarbij heb je bij bewolkt weer of neerslag onvoldoende zicht met een zonnebril. Terwijl een skibril gemaakt is om onder deze omstandigheden zicht te bieden.

skibril voor smal gezicht
Op de piste gaat de voorkeur uit naar een skibril.

Wanneer kies je voor een skibril?

Een skibril is ideaal bij alle weersomstandigheden. Zeker wanneer je een fotochromotische skibril hebt (fotochromatisch betekend dat de lens zich aanpast naar de weersomstandigheden), kan je hier ook op zonnige dagen heel goed mee skiën. Een skibril biedt, net als een zonnebril, bescherming tegen licht en UV-straling.

Een andere optie is een skibril met verwisselbare lenzen. Zo wordt Sinner skibril Sin Valley standaard geleverd met een lens voor bewolkt weer en een lens voor zonnig weer. Zo sta je altijd met de juiste skibril op de piste. Wanneer je bij zonnig weer het liefst met je zonnebril skiet (wat ook heel goed kan, mits de bril goed rond je gezicht afsluit) dan volstaat een skibril in categorie 2 (voor bewolkt weer).

Kortom: een skibril komt altijd van pas, behalve wanneer je buiten op het terras zit.

Wanneer kies je voor een zonnebril?

Op droge, zonnige dagen kan je met een ski zonnebril de piste op. Het voordeel is dat je deze op kan houden in de skilift en buiten op het terras in de zon. Nadeel kan zijn dat een zonnebril niet zo comfortabel zit onder een skihelm. Zorg er voor dat je dit test voor je de piste op gaat.

skibril of zonnebril op de piste in maart
Altijd een zonnebril bij de hand!

Skibril of zonnebril. In elk geval nooit zonder

Of je op een zonnige dag nu kiest voor je skibril of je zonnebril op de piste is een persoonlijke keuze. Maar ga in ieder geval nooit zonder oogbescherming de piste op. De UV-straling is gevaarlijk sterk en je loopt het risico om onvoldoende te zien en daarmee op ongelukken.

Ben je nog op zoek naar een goede ski zonnebril of skibril? Kijk hier voor de beste ski zonnebrillen uit onze test. Of hier voor de beste skibrillen van dit moment.

Skibril of zonnebril op de piste? Wat draag jij?

Wij zijn benieuwd! Hoe ga jij op zonnige dagen de piste op? Heb je een skibril of een zonnebril? Heel eerlijk? Ik heb altijd een skibril op, maar een zonnebril zit standaard in mijn jaszak, meestal alleen voor gebruik op het terras en voor de autorit naar de piste toe. 😉

 

 

2 Commentaren

 • Kirsten,

  Hangt echt totaal van de weersomstandigheden af; bij sterke wind en koude draag ik steeds een skibril (cat. 3 of 4) maar bij mooi windstil zonnig weer verkies ik liever een cat. 3 zonnebril.

 • Kees Wind,

  liever een skibril. Een zonnebril zit niet lekker onder mijn helm..

 • Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Eerder verschenen
  Winterbeelden: zon, zon, sneeuw en… lege pistes
  Ook interessant
  Skigebied Marmot Basin (Jasper), jouw ultieme wintersport in Canada