Poederskiën is fijn. Daar zijn we het waarschijnlijk allemaal over eens. Lawine’s daarentegen zijn niet fijn. En die willen we ten alle tijden vermijden. Door de recente sneeuwval is er veel poedersneeuw te vinden. En het meeste van deze poeder vind je naast de piste. De verleiding is groot, maar zo ook het gevaar. Daarom willen we graag 5 misverstanden over lawines opheffen. En hebben we tot slot ook nog een tip voor poederjagers.

Want hoewel poeder onweerstaanbaar is, kan je er beter geen risico’s voor te nemen.

skien in poedersneeuw

Lawine misverstand 1: uit een lawine kan ik zwemmen

Echt niet! Lawines zijn een enorm natuurgeweld die met 100 meter per uur naar beneden komen jagen. Zwemmen kan je in dit natuurgeweld niet. Een lawine neemt alles wat die op zijn weg tegenkomt mee. En alle deeltjes worden in de massa omlaag gezogen. Om toch aan het oppervlak van een lawine te komen moet je zoveel mogelijk bewegen: slaan, schoppen, etc. Iets wat erg lastig gaat met een ski uitrusting. Een lawine airbag kan je leven redden. Maar helaas is ook dit niet altijd het geval.

Lawine misverstand 2: in de buurt van skisporen ben ik veilig

Een veel gehoord (en gezien) misverstand in algemene zin. Het volgen van sporen van andere wintersporters is beslist niet veilig. Stel je een off piste afdaling voor als een mijnenveld. De kwetsbare punten in het sneeuwdek zijn over de hele afdaling verdeeld. Maar jij weet niet precies waar.

Daarbij weet je niet wanneer en onder welke omstandigheden de reeds aanwezige sporen gezet zijn. Een uur na het maken van een spoor, kunnen de omstandigheden al heel anders zijn. Een laatste gevaar is dat skiërs toch vaak op zoek gaan naar een stuk poeder zonder sporen, waardoor de kans dat een lawine afgaat alleen maar groter wordt.

Leogang poeder
We duiken direct de poeder in.

Lawine misverstand 3: in het bos gaan geen lawines af

Ergens klopt dit een beetje. In een dichtbegroeid bos gaan geen lawines af. Dichte begroeiing beschermt tegen lawinegevaar.

Helaas klopt dit alleen wanneer de begroeiing zo dicht is, dat je niet meer door het bos kan skiën of boarden. Wanneer er genoeg ruimte is om te skiën en boorden, kunnen er ook nog altijd sneeuwverschuivingen plaatsvinden. En is het gevaar voor lawines dus niet geweken. Helaas!lawinegevaar

 

Lawine misverstand 4: een goede skiër kan voor een lawine weg skiën

Er zijn hele gave video’s van prof skiërs die voor een lawine wegskiën. Maar “Don’t try this at home“.

Je hebt waarschijnlijk geen enkele kans… In uitzonderlijke gevallen kan een skiër of boarder op deze manier aan een lawine ontsnappen. Dat is echter meer geluk dan wijsheid. Vaak genoeg gaat een lawine zeer plotseling af en wordt je als wintersporter volkomen verrast. Een gevoel wat het omschreven kan worden alsof het tapijt onder je voeten vandaan getrokken wordt. Probeer daar maar eens voor weg te skiën. Wij gaan het in ieder geval niet proberen…

Lawine misverstand 5: waar ik heenga, is het veilig

Buiten de piste skiën is altijd risicovol. Ook wanneer er weinig sneeuw ligt. Ook als er al jaren geen lawine is afgegaan in dat gebied. En ook wanneer je met andere mensen gaat. Toch gebeurd het nog regelmatig dat wintersporters zich buiten de piste begeven met onvoldoende kennis en materiaal. Terwijl het buiten de piste nooit 100% veilig is!

Zorg daarom altijd voor een gedegen uitrusting en een gids die de weg weet. En ga nooit, maar ook dan ook nooit, alleen op pad!

poederskien oostenrijk

Tip om veilig te genieten na een poederdump

Zoals beloofd krijg je van ons dé ultieme tip om ondanks het lawine gevaar veilig te genieten van een poederdump. Zoek een klein skigebied op. Een klein skigebied is vaak wat Spartaans uitgerust qua liften (lees: geen stoelverwarming, geen overkapping, harde bankjes of zelf sleepliften). Het wordt daardoor door veel wintersporters gemeden. Resultaat: meer verse poeder voor jou.

Een ander voordeel van een klein skigebied is dat ze minder goed uitgerust zijn om onder de huidige omstandigheden (alle) pistes te blijven prepareren. Daardoor ski je op de piste in de poeder.

Zolang je geen afgesloten pistes neemt kan je op deze manier zonder gevaar genieten van de verse dump. Op zoek naar een klein skigebied? Onze tips zijn: Galsterberg (Stiermarken), Eben im Pongau (SalzburgerLand), Filzmoos (SalzburgerLand), Gargellen (Vorarlberg) en Nassfeld (Karinthië). Al is laatstgenoemde op dit moment behoorlijk achtergebleven qua sneeuwval…

Wil je meer weten over lawines? Dan kunnen wij het boek Lawinen van Jan Mersch van harte aanbevelen.

Nikwax

0 Commentaren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eerder verschenen
Zonnebrand op wintersport: zo zorg je voor goede bescherming
Ook interessant
4 tips voor de aanschaf van je eerste paar ski’s